Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. április 18., kedd 15:50

Egyházak a vidéki Európáért
Három napos nemzetközi tanácskozásnak adott otthont a Hajdúnánási Református Egyházközség március 22–24. között. Az Európai Protestáns Egyházak Szövetsége szervezésében és a Magyarországi Református Egyház támogatásával Dániából, Norvégiából és Németországból érkeztek vendégek, hogy a CASCORE – Az egyház és a társadalmi kohézió a vidéki Európában program munkacsoportjának tagjai megismerkedjenek a magyarországi vidéki református gyülekezetek közösségépítő szolgálatával, jó gyakorlataikkal.

A vendégeket március 22-én délután Szólláth Tibor polgármester úr, és Gacsályi Gábor a Hajdúnánás Református Egyházközség vezető lelkésze fogadta a Korona vendégházban, majd a magyarországi és a Kárpát-medencei református egyházak munkájának bemutatása zárta az első napot.
A program másnap az Aranyszalma alkotóházban folytatódott, ahol több előadás is elhangzott a magyarországi, ezenbelül a Hajdú-Bihar megyei vidéki református gyülekezetek, főként a szeretetszolgálatok közösségépítő, gazdaságfejlesztő tevékenységéről.

A munkaértekezlet helyi koordinátora Kocsis Áron református lelkipásztor volt, aki az elmúlt évben már jó hírét vitte a nánási közösségépítés városi, valamint egyházközségi szintű jó gyakorlatának, példaértékű együttműködésének. Mint elmondta a vendégek különösen rácsodálkoztak arra, hogy nálunk milyen széleskörű a református egyház hatása és ráhatása a helyi társadalomra, hogy az oktatás területén az óvodától a középiskoláig jelen van a református egyház.

A tapasztalatcsere során kiderült, Európa szerte komoly gond a vidék kistelepülések kiürülése, kisközösségeik megtartása. Karen Marie Leth-Nissen a CASCORE program koordinátora elmesélte, hogy „Dánia általában nincs rossz helyzetben, viszont a vidéki közösségek komoly problémákkal küzdenek. Talán egy szép példa arra, hogyan is működhetnek együtt egyházak és helyi önkormányzatok, civil szervezetek. Dániában egy szigeten, egy már használaton kívüli templomban egy rekreációs központot alakítottak ki, így lehetőséget kapott a helyi közösség a tovább élésére, hiszen munkahelyeket teremtettek, turisztikai attrakció készült, és olyan együttgondolkodás alakult ki az érintett felek között, amellyel a helyi közösség megtartása a cél.”

A munkacsoport harmadik nap a Kendereskertben személyesen is meggyőződhetett mindarról, amelyről előzően hallottak; így megismerkedtek a Nánási Portékával, a Bocskai Koronával, vagy éppen a közmunka program értékteremtő folyamataival.

HNU

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.