Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. április 25., kedd 09:46

Erzsébet királyné előtt tiszteleg a Gödöllői Iparművészeti Műhely legújabb kiállítása
„…a kék magasba szállok…” címmel nyílt meg  április 22-én a Gödöllői Iparművészeti Műhely Erzsébet királyné tiszteletére rendezett zászlókiállítása, kapcsolódva a „Bölcsőtől a koronáig – Gödöllő, a királyné városa” elnevezésű kulturális tematikus évhez, amellyel a város Erzsébet királyné születésének 180., és magyar királynévá való koronázásának 150. évfordulója alkalmából tiszteleg. Erzsébet királyné korának meghatározó személyisége volt, s a mai napig a magyar történelem egyik legjelentősebb asszonya, akinek személyét ma is tisztelet és számtalan legenda övezi. A most megnyílt kiállításon tizennyolc művész – talán nem véletlen, hogy valamennyi nő – általa ihletett zászlói jelenítik meg mindazt, amit a királyné, az anya, a politikus, a nő örökül hagyott az utókornak. A GIM-ház első idei kiállításán dr. Pappné Pintér Csilla alpolgármester mondott köszöntőt, aki úgy fogalmazott: Erzsébet királyné korának példaképe volt, s ma is mintaként szolgál számunkra. A kiállítást egyfajta álomhoz hasonlította, amelyben Sisi legtöbbször a virág és a szabad madár motívumokban jelenik meg. Mint mondta, rendkívül érdekes látni, hogy a tizennyolc női alkotó, hogy látja Sisit, mi az, amit ők fontosnak tartanak bemutatni, továbbadni.
A kiállítást Simonffy Márta, Ferenczy Noémi-díjas textilmű- vész, az Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége elnöke nyitotta meg, aki Erzsébet királyné életéről, és a koronázás történelmi hátteréről beszélt, majd az életünkben számtalan módon jelenlévő zászlókról szólt, amelyek egyaránt lehetnek üzenethordozók, de megjeleníthetik a hitet, vagy az összetartozást. A most bemutatott alkotásokról azt mondta, azok a vizuális művészet nyelvén hajtanak fejet Erzsébet királyné emléke előtt.
A megnyitón több, a kiállított művekre és a királynéra utaló idézet is elhangzott, Katona Szabó Erzsébet, a GIM-ház vezetője és Orosz István grafikus művész pedig Erzsébet királyné és Mészöly Dezső verseivel tisztelgett. A királyné tollából a Búcsú a tengertől és a Csingilingi-dal hangzott el, Katona Szabó Erzsébet azonban nem csak e két költeményt méltatva úgy fogalmazott: Erzsébet királyné – akinek versei csak halála után hatvan évvel kerültek nyilvánosságra – stílusát tekintve, korát megelőzően modern alkotásokat hagyott ránk. A tárlaton Aranyosi Zsuzsanna, Bányász Judit, Bornemisza Eszter, Czeglédi Júlia, B. Csernyánszky Katalin, Csíkszentmihályi Réka, T. Doromby Mária, Fóris Katalin, Golarits Erzsébet, Göbölyös Márta, Katona Szabó Erzsébet, Kelemen Katalin, Latin Anna, Makkai Márta, Morvay Ibolya, Orient Enikő, Ruttka Andrea, Sárváry Katalin textilművészek munkáit láthatja a nagyközönség. A megnyitót Marcel Hendrickx, – Gödöllő belgiumi testvérvárosa – Turnhout egykori, nyugalmazott polgármestere is megtisztelte jelenlétével. A kiállítást szeptemberig láthatják az érdeklődők.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.