Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

OZMÁNBÜK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2010. március 16., kedd 09:47

Ahol a legtöbbet vesztenek
Elképesztően nagy csapás a Zalalövő, Körmend és Zalaegerszeg alkotta háromszög településein élő családoknak, hogy a Falke Hungária Textilipari és Kereskedelmi Bt. befejezi magyarországi működését, de az alig kétszáz lelkes Ozmánbük lakói többet veszítenek. Annak ellenére, hogy a 194 felmondólevél címzettjei közül mindössze öten ozmánbükiek. A vaspöri volt téeszmajorban 1992-től zoknikat gyártató német családi vállalkozás ugyanis – a sors és a magyarországi közigazgatási szabályok okainak kifürkészhetetlensége folytán – 1999-től az iparűzési adót Ozmánbüknek fizette, amiről most a település önkormányzata lemondani kényszerül.
Benedek László polgármester mindeddig csak részben tartotta szerencsésnek a faluját, amiért a cég pénzét betervezhették az évi költségvetésbe, és néha arra is gondolt, hogy jobb lenne, ha nem lennének. Nem azért, mintha nem lettek volna korrektek, mert azok voltak, s azok maradtak most, a felszámolás idején is, hiszen jó előre megmondták, hogy mire készülnek, s tisztességesen kifizetik mindenkinek a végkielégítést. Nem is azért gondolt ilyesmire a polgármester, mert mások a gazdagságuk miatt irigykedtek rájuk, némi joggal, persze, de az irigyek jobbára nem számították be, hogy a falu kasszáját gyarapító iparűzési adó az állami normatívát arányosan csökkentette. Benedek László a Falke Hungária Bt. befizetéseit voltaképpen olykor olyan érdemtelen ajándéknak tartotta, ami a választott testületet elkényelmesítette, azaz nem sarkalta kiútkeresésre.
A polgármester mindemellett igyekezett maradásra bírni a környékbelieknek rendszeres munkát adó céget, de be kellett látnia, hogy jó okuk van a távozásra. Annak ellenére, hogy a nyugatmagyarországi régiót is egyre inkább sújtó munkanélküliség a vállalkozásoknak kellően olcsó munkaerőpiacot teremtett, az összköltségek növekedését egyre kevesebben bírják. A Falke Hungária Bt. számára például nemcsak macerás, de egyre drágább volt a Zalalövő, Körmend és Zalaegerszeg alkotta háromszög településeiről és azokra vissza naponta fuvaroztatni a munkavállalókat, s növelte a költségeiket az infrastruktúra hiánya is.
Igaz, hogy egy ideig gázolajjal fűtöttek, s olcsóbban fűtenek, amióta a gázt bevezették ide, de a polgármester szerint jobban jártak volna, ha a szennyvízelvezetést oldották volna meg errefelé. Mert szippantós-kocsival szállítani a szennyet innen Zalaegerszegre rengeteg pénzbe kerül.
Benedek László reméli, hogy a vaspöri és a hagyárosböröndi önkormányzattal közös (az elmúlt évtizedben rendre sikertelen) szennyvízelvezetési beruházásra benyújtott pályázatuk – amelynek első üteme már támogatást nyert – végre a tényleges megvalósítás szempontjából is sikeres lesz. Most, hogy a Falke távoztával jó eséllyel pályázhatnak az önhibáján kívül hátrányos település minősítésre, talán még bízhat is ebben.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.