Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. március 16., kedd 11:13

Gödöllő Városért elismerés.
Hagyományosan a nemzeti ünnepen adták át a Gödöllő Városért díjat, melyet minden esztendőben a lakosság javaslatai alapján 2 személynek és 1 szervezetnek ítél a képviselő-testület. „GÖDÖLLŐ VÁROSÉRT” kitüntetésben azok részesülhetnek, akik munkájukkal közmegbecsülést érdemeltek ki, példás, magas színvonalú tevékenységükkel hozzájárultak Gödöllő város fejlődéséhez, jó híre növeléséhez. Az idén Gloserné Szabó Györgyi, dr. Szabadfalvi András és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gödöllői Önkéntes Csoportja részesült az elismerésben.

– Dr. Szabadfalvi András Nyíregyházán született, majd a Debreceni Piarista Gimnáziumba járt, amely az államosítás után Csokonai nevét vette fel. Általános orvosdoktori diplomáját „Summa cum laudével” a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerezte meg. Pályakezdő orvosként a Hajdú-Bihar megyei Kórház belosztályán dolgozott. Előbb belgyógyászati, majd társadalom-orvostani szakvizsgát tett. Az általános belgyógyászat keretein túl kardiológiai és klinikai haematológiai területeken szerzett speciális ismereteket. 1973-ban a Ceglédi Városi Kórházba került, ahol közel 14 éven át dolgozott igazgató főorvosként és egy 80 ágyas általános belosztály osztályvezető főorvosaként. 1986-ban került a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházba, ahol az  intézmény főigazgató-főorvosi állását pályázat útján nyerte el. 1999 óta igazgató-főorvosa a gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központnak. Alapító tagja és 1992 óta választott elnöke a ma már mintegy 300 tagot számláló Magyar Egészségügyi Menedzser Klubnak. A Hajnal Imre Egészségtudományi Egyetem c. docenseként rendszeresen tart továbbképző előadásokat, tagja a „Társadalomorvostani Szakmai Kollégiumnak“, valamint az Egészségügyi Gazdasági Szemle Szerkesztő Bizottságának, a Belgyógyász Társaságnak, az Orvostörténeti Társaságnak a Társadalomtudományi Társaságnak, a Társadalombiztosítási Tudományos Társaságnak. Alapító tagja a Magyar Orvosi Kamarának.

– Gloserné Szabó Györgyi 1963-ban kezdte a könyvtáros pályát a Gödöllői Járási Könyvtárban. 47 éves pályafutása során megismerte a közművelődési könyvtárak valamennyi munkaterületét. Gyermekkönyvtárosként kezdett dolgozni, dolgozott a felnőtt olvasószolgálatban és területi módszertanosként, volt a gödöllői könyvtár igazgatóhelyettese és 1994-től 2009-ig, 15 éven át ő irányította az intézményt. Pályakezdésének időszakában alakultak ki a közkönyvtárakban a gyermekeknek összeállított gyűjtemények, később részlegek, és indult el a speciális könyvtárpedagógiai munka. A 90-es években irányításával, a klasszikus könyvtár értékeit megtartva, új információs szolgáltatások indultak a városi könyvtárban. Vezetése alatt a könyvtár – az országban elsőként – 1996-ban megkapta az Év könyvtára” elismerő címet. Az igazgató asszony irányította „csapat” fejlesztette olyan szintre a könyvtári szolgáltatásokat, amely túl nőtte a régi épület lehetőségeit és megérlelte a városvezetésben azt a gondolatot, hogy Gödöllőn új könyvtár épüljön. Vezetése alatt valósultak meg azok a nagy programok, amelyek azóta a város kulturális életének részévé váltak: „A könyv Ünnepe Gödöllőn”, amely az Ünnepi Könyvhéthez kötődik; a „Fa ága Rügyével” Kárpát-medencei Magyar Népmesemondó Találkozók sora; az Erzsébet királyné tiszteletére hirdetett vers- és prózamondó versenyek immár 15 éve adnak lehetőséget arra, hogy a tehetséges gyerekek nyilvánosságot kapjanak. Munkája mellett aktívan részt vesz a közéletben is. a Testvérvárosi Egyesület elnöki tisztsége mellett a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesületben is tevékenykedik, tagja a város kommunikációs bizottságának is.

– A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gödöllői Önkéntes Csoportjának tagjai aktív részesei a város rászorultjainak megsegítésében. Feladatukat a megalakulás évétől, 1991-től végzik. Jelenlegi taglétszámuk 38 fő. Az önkéntes csoport fő tevékenysége az idős, rászoruló emberek segítése, látogatása. Orvosi segédeszközök használatba adásával is segítik mindazokat, akik saját erőből megvásárolni nem tudják. Tevékenységük nélkülözhetetlen eszközével, a mikrobusszal, a betegszállítástól kezdve az élelmiszeradományok házhoz szállításához, mindent végeznek. Tartalmas kapcsolatuk van a Forrással, hiszen az ellátottak köre a nagycsaládosok, kisnyugdíjasok mellett a hajléktalanok is. A római katolikus egyházközséggel is jó kapcsolatot építettek ki, amely irodát, telefonhasználatot biztosított a csoport számára, s anyagilag is segíti tevékenységüket. 2007-től támogató szolgálattal és szenvedélybetegek közösségi ellátásával bővült, amely intézményként működik.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.