Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

KARCAG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. június 22., csütörtök 14:55

„Júniusban Karcagon birkaétkek az asztalon!”
Ha június vége, akkor Birkafőző Fesztivál Karcagon! Június 23-án és 24-én tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a neves gasztronómiai rendezvény, ahol több száz bográcsban fő majd a kunok ünnepi eledele, a birkapörkölt.
    Karcagon és a Nagykunságban nem múlhat el lakodalom, keresztelő vagy halotti tor e nemes étel nélkül. A főzés nagy hozzáértést igényel, a tudás apáról fiúra öröklődik. A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya 2009-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, 2012-ben pedig jogosult lett a Hagyományok - Ízek - Régiók védjegy használatára. 2013-ban a Hungarikum Bizottság hungarikummá nyilvánította.
    A főzőverseny mellett kulturális rendezvények is várják a látogatókat. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a karcagi Györffy István Nagykun Múzeumban nyitja meg a „Múzeumok Éjszakája” országos rendezvénysorozatot, ahol megtekinthető „A kunok öröksége” című állandó kiállítás, és a „Lótartás a Kiskunságban” című időszaki kiállítás is.
    A jó hangulatról olyan neves karcagi nótaénekesek gondoskodnak, mint Márkus Ica, Menyhárt Éva, Fejős Jenő és Olajos János. Kísér Berki Péter és cigányzenekara. Fellépnek a vendég kazahsztáni gyermek művészeti csoportok, a BOBEK és a HOBBY HOUSE, de táncra perdülnek a karcagi néptánccsoportok is a Pipás zenekarral.  A karcagi balett- és moderntánc csoportok, a Dalma Dance Club és a Kazak Esztrád csoport is bemutatja új koreográfiáit. Hangversenyt ad a Brass on the Road rézfúvós együttes, a Nagykun Honvédbanda pedig zenés menettel szórakoztatja a látogatókat. Az operett műfaj kedvelőinek szól az OpeRet(t)ro Show műsora.
    Ez évben is gazdag könnyűzenei koncertkínálatról gondoskodtak a szervezők, fellép Takács Nikolas, Dér Heni, a Royal Székelykeresztúr együttes és Tóth Andi. A helyi zenekarokat idén a Matchboys és a Brain Drain együttesek képviselik. Sztárvendég a Bagossy Brothers Company.
    A gyerekek szórakozásáról a kecskeméti Bábakalács Bábszínház, a debreceni Hepp Trupp előadása, valamint Lóri, a kalózkapitány interaktív zenés gyermekműsora gondoskodik. Péntek délutántól a Bengecseg Alapítvány családi és gyermekprogramokra várja a fesztiválozókat a Juhszárnyékra. Lesz játszórét, bojtárszállás, asszonyszállás, farkasverem, pákásztanya és juhbemutató, emellett kézműves foglalkozásokon sajátíthatják el a népi kismesterségek fortélyait.
    A Borudvarban kézműves élelmiszerek és hungarikum pálinkák, borok kóstolhatók és vásárolhatók, eközben a Fülemüle Presszó Tribűn Bend és a Konfetti zenekar szórakoztatja a közönséget. A hagyományos kézművesvásárban népművészeti bemutatóval, kézműves élelmiszerek széles választékával várják a vendégeket. A rendezvény tűzijátékkal zárul.
 
A rendezvény fővédnökei:
Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, országgyűlési képviselő,
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő,
Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke.
Védnök:
Dobos László, Karcag város polgármestere.
 
Legyen Ön is a vendégünk, és kóstolja meg a hungarikum karcagi birkapörköltet, amely folyamatosan kapható a rendezvény helyszínén és a város éttermeiben. Szeretettel és kunsági szíveslátással várunk mindenkit Karcagra, a Nagykunság fővárosába!

További információ a sajtó munkatársai számára:
+36303354788
 
 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.