Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. május 28. csütörtök
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. július 10., hétfő 13:54

Ködellik a Mátra
Rangos esemény szereplője már több éve a Szalmakalap Citera Egyesület felnőtt és gyermek zenekara. A népzenét játszó együtteseknek, hagyományőrző csoportoknak fesztivált és minősítő hangversenyt rendeznek az ország több helyszínén, melyre a régiók szerint lehet jelentkezni.
Fontos esemény ez egy zenekar életében, hiszen szakmai zsűri előtt mutatkozhatnak be, akik értékelik és minősítik a munkájukat, tevékenységüket.

A Szalmakalap Citeraegyüttes tavasszal a Pocsaji Citerás találkozón, valamint a Józsai Cívis Térségi Népzenei Találkozón lépett fel, ahol csak értékeléseket szoktak kérni a zsűritől, s ahová rendszeresen az előző évben Egerből hazahozott és minősített/ értékelt csokraikkal lépnek színpadra.
A Ködellik a Mátra Regionális Népzenei Találkozó és Országos Citera-zenekari Fesztiválon évek óta rendszeresen részt vesznek, hiszen a minősítés mellett fontos számukra a szakmai megmérettetés, értékelés. Az idei kétnapos egri rendezvényen közel hatvan népzenei együttes és szólista vett részt, mely Eger város rangos, nagy tradíciójú kulturális eseményei közé tartozik. A szakmai zsűri a színpadra vitt csokrok tájjellegűségét, előadásmódját, az egész színpadi képet értékeli, melybe a megjelenés, a beállítás, a mozgások minősége is beletartozik. A szinten tartáskor, azaz amikor nem minősítésre érkezik a zenekar-zsűri különdíjat, fesztivál nagydíjat és nívódíjat lehet elérni illetve kapni. Idén mindkét együttes – Szalmakalap, Szalmaszálak – nívódíjjal tért haza.

A Szalmaszálak két tájegység más-más hangulatú csokrával készült. Az első egy koruknak megfelelő gyermekjáték volt, Hortobágyi felelgetős-feleselős dallamokkal Bencze Lászlóné Dr. Mező Judit gyűjtéséből. A második összeállításuk Dél-Dunántúli párválasztós-feleselős-felelgetős csokor volt, melynek tartalmát a tőlük várt vidámsággal támasztották alá.

A Szalmakalap felnőtt zenekar első csokra Dél-Dunántúli dallamok voltak Olsvai Imre gyűjtéséből és az ő emlékére: „Olsvai Imre tanár úr, Kodály legfiatalabb tanítványa, Életfa-díjas népzenekutató, zeneszerző, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetettje, az MTA Zenetudományi Intézet nyugalmazott főmunkatársa, a KÓTA és a Vass Lajos Szövetség tiszteletbeli elnöke volt…Tengernyi tudást, szeretetet adott nekünk. Ma már az égi karvezetőket tanítja, az angyalok karának dalait gyűjti, rendszerezi, magához öleli tiszta forrást fakasztó egykori énekeseit, zenészeit.” (Birinyi József)

A dalcsokor témája párválasztós-álmodozós szőlőőrzés a Háló tanyán – „Porzik a högyi borozda…” kezdetű csodaszép dallammal. A második összeállításuk a saját tájegységükről való: Pásztortűznél címmel Hortobágyi dallamok citerán és énekszóval, valamint a tartalom hangsúlyozásaként apró színpadi mozgással és a Máró testvérek –, valamint a „Kiszáradt a tóbul…” giusto dallamának táncával illusztrálva.
A zsűri elnöke Birinyi József a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) alelnöke és a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője a díjkiosztó előtt röviden és általánosságban értékelte a résztvevőket, s ebben mindkét nánási csoportot kiemelte. Kitért a Pásztortűznél című csokor első dalára (Kiszáradt a tóbul…), melynek különösen szép szólóénekes változatára hívta fel a közönség figyelmét, amely a pásztorok himnuszaként is számontartott. „Külön köszönöm nekik zsűritársaim nevében!” – így fejezte be az értékelését.

Mindkét együttes zenei és művészeti vezetője Kovács Imréné, akinek szakmai és hozzáértő népzenei tudása nélkül e magas színvonalú értékelés és a nívódíj nem valósulhatott volna meg. Évtizedes munkája, melyet e területen szorgalmasan és óriási alázattal végez folyamatosan érik be, mint a legjobb gyümölcs. A népzene területén olyan fejlődést irányít fáradhatatlanul és önzetlenül gyermekek és felnőttek körében, mely régen az élet természetes rendjébe tartozott, s apáról fiúra, nagyszülőről unokára szállt. Ő továbbadja élete tudását, sikerrel meríttet a „tiszta forrásból”, népzenei kincsestárunkból, érezteti a „múltból fakadó és a jövőben is erőt adó varázslatos ízeit népzenénknek”, azokkal a hangszerekkel kiegészítve, mely a tájegységünk legjellemzőbb népi hangszerei.

Köszönet érte!

Fekete Andrea

1 csatolt kép Ködellik a Mátra
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.