Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS I. kerület - Budavári Önkormányzata
2017. augusztus 29., kedd 11:21

Jókai Anna Szalon nyílik az I. kerületben
Kulturális szalont nyit a nyár elején elhunyt Jókai Anna író emlékére a Budavári Önkormányzat. Az I. kerület vezetése ezzel tiszteleg a Kossuth-nagydíjas, Nemzet Művésze címmel kitüntettet írónő előtt. Az Iskola utca 28. szám alatti épületben irodalmi estekkel, koncertekkel és közösségi összejövetelekkel várják majd az érdeklődőket. A Jókai Anna Szalon ünnepélyes megnyitója szeptember 1-jén lesz.

 
Jókai Anna szellemét és hagyatékát is őrzi ez a szalon, amely a Vízivárosban található. A Budavári Önkormányzat – a család jóvoltából – az írónő személyes tárgyaiból és kitüntetéseiből egy bensőséges hangulatú emléksarkot alakított ki. A szalon weboldalán (www.jokaiannaszalon.hu) pedig Jókai Anna otthonába is bepillanthatnak, és megnézhetik, hol élt és alkotott az írónő. Később pedig az életműve, interjúi, előadásai digitálisan is elérhetők lesznek a honlapon.

 
A szalonok világa először az arisztokrácia körében jelent meg, majd a polgárság kialakulásával egyre nagyobb teret hódított ez a sajátos közösségi kultúra. A szalonokba nem konkrét programokra jártak a vendégek, hanem beszélgetni, kártyázni, sakkozni és zenét hallgatni. A társas együttlét ezen formáját szeretné visszahozni a kerületbe az ötletgazda, dr. Nagy Gábor Tamás polgármester. 

 
A Budavári Önkormányzat célja, hogy a jövőben a polgári hangulatú szalonban egyebek között irodalmi estek, komolyzenei koncertek, házimuzsikálások, pódium-előadások, könyvbemutatók is legyenek. Az első program a megnyitó után, szeptember 2-án egy finn irodalmi est lesz, melynek díszvendége Jávorszky Béla író, műfordító.  Az Örökség című antológiát mutatják majd be, melyet Jávorszky Béla fordított magyar nyelvre.  A műfordító ugyanezen a napon veheti át a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat a Budavári Könyvünnepen.

 
A Jókai Anna Szalon szervezői több programmal is készülnek az őszi időszakra.  Incze Ildikó önálló estje október 12-én lesz. A színésznő Szakonyi Károly és Gyurkovics Tibor Szeretők c. darabját adja elő. Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus tanítványaival egy előadássorozattal várja majd a közönséget. A Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke és Takács Bence Ervin műsorvezető által szervezett „Mondj Te is egy verset!” elnevezésű irodalmi program eddig a Várnegyed Galériában működött, a házigazdák ezentúl minden hónap harmadik keddjén a Szalonban várják a tagokat. A Várban működő Litea Könyvesbolt népszerű programjai is átkerülnek a Jókai Anna Szalonba. Felolvasó estekkel, könyvbemutatókkal és zenés programokkal várják az irodalom szerelmeseit.  Takács Bence Ervin, Kathy-Horváth Lajos (hegedű), Szakcsi Lakatos Béla (zongora) közös előadói estjével is készülnek a szervezők.  Tavasszal pedig a Beethoven Budán programsorozatnak új helyszíne lesz a szalon.
(A műsorok még egyeztetés alatt vannak, a szervezők műsorváltozás jogát fenntartják!)

 
Budapest, 2017.08. 29.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.