Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IV. kerület - Újpest Önkormányzata
2017. augusztus 31., csütörtök 12:14

Multifunkcionális sportcsarnok épül Újpesten
A nemzeti fejlesztési miniszter 2016. március 24-én kelt döntésével, a rendelkezésre álló költségvetési forrásból az UTE részére 1.149,961 millió forint kihelyezését engedélyezte. A támogatásból egy multifunkcionális sportcsarnok és egy könnyűszerkezetes lelátó nélküli edzőpálya felépítése, illetve egy jégcsarnok és curling pálya tervezési feladatai valósulnak meg.
A Szilágyi úti sporttelep új multifunkcionális sportcsarnokának ünnepélyes alapkőletételére ma délelőtt került sor.
A Kormányzat kiemelt célként tartja szem előtt a budapesti sportegyesületek létesítmény-fejlesztési és működési támogatását, melyre az éves költségvetési törvényekben külön forrásokat biztosít. A kiemelt támogatás fő célja a gyermekek sportolási feltételeinek biztosítása, javítása és az élsport utánpótlás-nevelésének támogatása, ezzel is hozzájárulva a jövő nemzedékek egészségi állapotának javításához.
Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere 2016. szeptember 22-én írta alá azt a komplex sportfejlesztési programot, amelyet teljes egészében az állam finanszíroz, és amelynek megvalósítása már abban az évben elkezdődött. Ez a jelentős mértékű sportfejlesztési támogatás az Újpesti Torna Egyleten keresztül, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Újpest Önkormányzatának együttműködésével valósul meg.
Magyarország Kormánya az egyes kiemelt sportegyesületek 2013. évi sportfejlesztési elképzeléseinek támogatásáról, továbbá a 2014-2020. évre vonatkozó sportfejlesztési feladataikkal összefüggő kormányzati intézkedésekről szóló 1835/2013. (XI. 15.) Korm. határozat elfogadásával döntött a nagy hagyományokkal rendelkező, sikeres fővárosi sportegyesületek – ezeken belül az Újpesti Torna Egylet – sportfejlesztési stratégiái megvalósításának elősegítéséről.
Az UTE 2016 februárjában jelezte, hogy a rendelkezésre álló forrást részben a Szilágyi úton található ingatlanon (jelenleg atlétikai stadion, tornacsarnok) történő fejlesztésekre kívánja felhasználni. Mivel az ingatlan 1/1 hányaddal az újpesti önkormányzat tulajdonában áll, illetve az UTE a beruházás személyi és szervezeti feltételeivel nem rendelkezik, ezért a minisztérium a beruházás megvalósításával az önkormányzatot bízta meg.
Az UTE Szliágyi úti atlétikai pályája mögött, a Tábor utcában épülő új sportkomplexum az alábbi egységekből áll majd:
-    öt futball pálya
-    egy lelátó nélküli edzőcsarnok
-    egy multifunkcionális sportcsarnok.
Az ünnepélyes alapkőletételen részt vett az UTE több száz fiatal sportolója, atlétája, tornásza, röplabdázója is, akiket Seszták Miklós miniszter egy Szusza Ferenc idézettel köszöntött:
„Meg kell, hogy idézzük itt ma Szusza Feri bácsi szellemét, aki azt mondta: Engem ideköt minden. A gyerekkor, a barátok, az újpesti utcák és a Megyeri úti stadion. Most megkérdezhetné bárki, hogy nem bántam-e meg a hűséget. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy nem! - Azt kívánom mindenkinek, aki ma itt van, hogy azt a hűséget, amit Feri bácsi érzett, azt önök is mindig érezzék!”
Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel:
"Az UTE Újpest ékköve. Mi városvezetők megteszünk mindent, hogy mindenkinek lehetősége legyen sportrolni. Ezen a helyen kormányzati támogatással, az UTE TAO pénzével, az önkormányzati önrésszel és az MLSZ pályaépítési programjának keretében fog megvalósulni ez a gyönyörű létesítmény. Ma egy nagyon nagyszerű eseményen vagyunk itt, de nem tehetem meg, hogy ne térjek ki egy mondattal arra, hogy ma, amikor alapkövet teszünk le és a jövőt építjük, ez a 132 éves egyesület a bíróságon küzd a címeréért. Érdeklődve várjuk, hogy az igazság tud-e győzedelmeskedni a jog kusza rendszerében." 
Őze István, az UTE klubigazgatója beszámolt a 2010 óta teljesített fejlesztésekről és a klub céljairól, a közeljövőben történő építésekről, felújításokról. 
Az alapkő elhelyezéséhez Seszták Miklós miniszter Újpest futball-legendáit - Göröcs Jánost, Dunai Antalt, Nagy Lászlót, Juhász Pétert és Zámbó Sándort is felkérte. 

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere az időkapszulába helyezett levelében többek közt ezt üzente a jövőnek:
"Újpest büszke és összetartó város. Újpest fitt és sportos város. 2017-ben, abban az évben, amikor ezt az alapkövet letesszük, már ötödször nyerte el a Legsportosabb Város kitüntető címet.
Csak három nap telt el azóta, hogy ugyanilyen időkapszulát süllyesztettünk a Bajza utcai Általános Iskola új tornacsarnokának alapkövébe.  Csak öt éve, hogy szintén a jövőnek üzentünk a Halassy Olivér Városi Uszoda építésének megkezdésekor. A mi korunkban a sport és az egészségtudatosság kiemelkedő szerepet tölt be mindennapjainkban. Újpest képviselő-testülete és Magyarország kormánya is mindent megtesz annak érdekében, hogy utódaink, a jövőnk ép, egészséges és hosszú életet élhessen…
…Újpest előrelátó és erős város, amely előrelátását és erejét a jövő szolgálatába állította. A most épülő sportcsarnok legyen ennek, és a jövőbeli sportsikereknek biztosítéka."



6 csatolt kép UTE ifjakSeszták MiklósUTE multicsarnokIdőkapszula tartalmaAlapkőletételWintermantel Zsolt
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.