Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. október 24., kedd 08:29

Az alkotmányba foglalt jogokat be kell tartani
A viharos szél és eső ellenére sokan keresték fel hétfő délután az ’56-osok terét, Oroszlány városi megemlékezésének helyszínét, ahol elsőként Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő Pákh Tibor életútján keresztül mutatta be a rendszer kegyetlenségét.

Komárom díszpolgára 1956. október 23-án részt vett a tüntetésen. 25-én a Kossuth téri sortűzben megsebesült, november közepéig kórházi ápolásra szorult. 1957-ben munkahelyén megtagadta a magyar kérdés ENSZ-beli tárgyalása ellen a Kádár-kormány által szervezett tiltakozó nyilatkozat aláírását, emiatt elbocsátották. Ezt követően az Erőműtervező Vállalatnál dolgozott fordítóként. 1960-ban a szovjet-magyar kapcsolatokat elemző tanulmányáért, illetve angolul fogalmazott, a forradalomról szóló írásai és a forradalomban játszott szerepük miatt kivégzett fiatalkorúak névsorának összeállítása miatt katonai bíróság tizenöt év börtönbüntetésre ítélte. A börtönben 1966-tól több alkalommal éhségsztrájkot folytatott, részint, hogy ügyét polgári bíróság tárgyalja újra, részint tiltakozásul az elítélteket sújtó jogsérelmek ellen. A börtönkórházban elektro- és inzulinsokkal, továbbá gyógyszeres kezeléssel próbálták akciója abbahagyására kényszeríteni. 1971-ben polgári elmegyógyintézetben elmebeteggé nyilvánították, szabadlábra helyezték, de a rendőri felügyelet alatt maradt.
- Az 1956-os dicső, majd tragikus eseményeket idézzük fel minden évben ezen a napon. 1990. óta október 23. a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe, de a határon túl is számos helyen megemlékeznek a 61 évvel ezelőtti történésekről – kezdte beszédét Lazók Zoltán polgármester, aki így folytatta: Szomorú tanulsága a magyar történelemnek, hogy szabadság ünnepeinkhez szervesen kapcsolódnak a forradalmi harcokat követő megtorlás vértanúinak emléknapjai is. Március 15-höz október 6-a, október 23-hoz pedig június 16-a, Nagy Imre miniszterelnök kivégzésének napja.
- Akárcsak az 1848-as forradalmat, 1956 októberét is hosszú ideig tartó elnyomás követte. Ám a szabadság vágya és képessége megmaradt az emberekben, s az 1989-ben bekövetkezett rendszerváltás bebizonyította, nem volt hiábavaló a szabadság reménye, mely 1848 óta szunnyadt. A forradalmak ritka pillanatai azért oly emlékezetesek, mert a nép megtapasztalja saját erejét. Ilyenkor hirtelen a napnál világosabb lesz, hogy nem a történelem formálja a népet, hanem a nép a történelmet – fogalmazott a városvezető.
Az emlékező gondolatokat követően a város elöljárói, a politikai pártok, intézmények és társadalmi szervezetek képviselői elhelyezték a tisztelet és kegyelet koszorúit a kopjafánál, majd a közelmúltban felavatott „Kocsedó” emlékműnél.
A település ünnepi programja a művelődési központban Kautzky Armand Jászai Mari díjas színművész, rendező és Udvarhelyi Boglárka énekművész műsorával zárult.
Oroszlány, 2017. 10. 24.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.