Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. február 22. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2017. október 29., vasárnap 19:41

A Székely Autonómia Napja - Őrtűzgyújtás Székelyföldért Budafok-Tétényben
Jelképes őrtüzet gyújtottak a székely autonómiáért Budafok-Tétényben vasárnap. A viharosra fordult időjárás, az erős széllökések miatt a rendezvényt az eredeti tervvel ellentétben zárt térben, a városháza dísztermében tartották, ahol gyertyákat lobbantottak lángra.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke ünnepi beszédében a többi között azt mondta, új idők fújdogálnak az európai politikában, a nemzeti identitás kezd az egyik legmeghatározóbb erővé válni. A nemzetközi fejlemények azt igazolják, amit Magyarország is képvisel: a jövőt a nemzeti összetartozás, a szuverenitás és az autonómia fogalmai jelölik ki. Európa vagy a nemzeti identitást, a nemzeti szuverenitást, az autonómiák útját fogja tovább építeni, vagy pedig szét fog esni az Európai Unió.

„Ami nincs, de lehet, az van!” – idézett egy székely képzőművészt. Bátran gondoljunk tehát az autonómiára, tette hozzá. A megvalósulás erejét a mi gondolataink adják, így maga az őrtűzgyújtás sem pótcselekvés. Azt támasztja alá, hogy fejben és szívben teszünk azért, hogy a megvalósulásához közelebb tudjunk kerülni. A székely autonómia tehát nem pótcselekvés, hanem az európai jövőbe vezető út egy fontos állomása - jelentette ki Németh Zsolt.

Karsay Ferenc polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, a legmagasabb, vörös fokozatú viharriasztás közbeszólt és a tervezett szokásos helyen, a Tóth József utca – Kossuth Lajos utca torkolatánál lévő dombos területen ezúttal nem kerülhetett sor az őrtűzgyújtásra, de úgy döntöttünk, hogy az eseményt megtartjuk itt a Városházán, ezen a szimbolikus helyszínen, hiszen ez az az épület, melynek a homlokzatára,  a hazai önkormányzatok közül elsőként kitűztük a székely zászlót!”

Karsay Ferenc hozzátette: „a Székely Nemzeti Tanács felhívásához csatlakozva jelképes őrtüzekkel, gyertyagyújtással jelezzük, hogy támogatjuk székely nemzettársainkat a nemzeti szimbólumaink és anyanyelvünk szabad használatáért vívott kitartó küzdelmükben. Érezzék, hogy nincsenek egyedül, hogy Székelyföld autonómiája nekünk, anyaországiaknak is fontos! Karsay Ferenc a Székely Himnusz két kevésbé ismert sorával zárta köszöntőjét: „Ameddig élünk magyar ajkú népek,/Megtörni lelkünk nem lehet soha.”

Ha máskor nem is, de minden évben itt mutatjuk meg országnak-világnak, hogy közösséget vállalunk mindazokkal, akik magyarként szabadságot, jogot, jövőt, gyarapodást szeretnének szülőföldjükön, a Székelyföldön – hangsúlyozta ünnepi beszédében a rendezvény fővédnökeként Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, a parlament nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke. Mint fogalmazott, 500 éve, Európa keresztyén reformációja idején a székelység, akkor is, és a továbbiakban is az élen járt, amikor a magyarok a megújulásra törekedtek. Ragaszkodott magyarságához, de nem akart elvenni más népek jogaiból. Mindig ragaszkodtak, ragaszkodnak: a szabadságukhoz, önrendelkezésükhöz.

„Gyulladjanak meg ma a Székely Autonómia Napján az őrtüzek, máglyák, gyertyák szerte a Kárpát-hazában és a világban, hogy lássa mindenki: nem adjuk fel. Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek! Hódolat Katalóniának! ” – zárta beszédét Szabolcs Attila.

Megtisztelő itt lenni, a zászlóvivők között! – mondta ezt már Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke. Mint fogalmazott, egykor, mikor a csatákat szemtől szembe vívták, és létezett becsület, a zászlóvivő irányt mutatva járt legelöl. Ilyen zászlóvivő Budafok-Tétény Önkormányzata is, azzal, hogy elsőként tűzte ki Magyarországon a székely lobogót.

Apróságnak tűnik, de nem az. Odahaza, Erdélyben még nem loboghat szabadon, perelnünk kell érte, üldözik, kitiltják, levetetik – mondta Toró T Tibor. „Néha pert nyerünk, de többnyire nem. A megoldást a területi autonómia jelentheti, és ezügyben a kitartás, az egységes fellépés a legfontosabb, a 25 éve elfogadott Kolozsvári nyilatkozat szellemét követve. Az itthon-otthon jelkép magyar egységét megvalósítva a Kárpát-medencében” – zárta ünnepi beszédét az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke.

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja arra hívta fel a figyelmet, hogy igenis szükségesek a látványos gesztusok, tömegmegmozdulások, a székely autonómia kivívása e nélkül nem lehetséges. A megfelelő, jól működő magyar-román államközi kapcsolatok alapfeltételét jelentik a székely autonómia megteremtésének, e nélkül nem lehet előbbre jutni. Sok e téren még a tennivaló, a román társadalommal meg kell értetni, el kell fogadtatni, hogy ezek a törekvések nem ellenük irányulnak.
Mikor lesz autonómia? – kérdezik egyre többen, mondta a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja. „A válasz egyszerű, akkor, ha minél többen dolgozunk rajta, teszünk érte, annál hamarabb. Ki kell űzni lelkünkből a kételyt, a kishitűséget, higgyünk a megvalósulásban!” – zárta szavait Dabis Attila.

A városházi jelképes őrtűzgyújtáson Kovács Nóri, a „Népművészet Ifjú Mestere” díjjal kitüntetett énekesnő közreműködése tette méltóvá az ünnepi eseményt, melyen a budatétényi verbita szerzetes, Sándor atya vezetésével mondtak közös imát a székely autonómia törekvések sikeréért. A jelképes őrtűzgyújtás a meghívott vendégek és kerületi elöljárók – köztük Németh Zoltán és Zugmann Péter alpolgármester – gyertyagyújtásával kezdődött, majd a színpadon elhelyezett asztalon az ünnepség résztvevői sorra elhelyezték a szolidaritás lángját jelképező mécseseiket.


3 csatolt kép őrtűz2őrtűz1őrtűz
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.