Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. február 23. vasárnap
Hírek témák szerint

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2017. október 31., kedd 09:24

A jövő otthon épül
Elsőként Szentendrén ültették el a Férfi Felelősség Fáját, 2017. október 30-án a Czóbel parkban. A faültetéssel Szentendre is csatlakozott ahhoz a nagyszabású, egész Kárpát-medencére kiterjedő akcióhoz, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak családi és társadalmi felelősségvállalásának, értékközpontú példamutatásának fontosságára.

Magyarország legnagyobb férfiközössége, a több mint százezer főt számláló Férfiak Klubja szervezésében idén ősszel 25 facsemetét ültetnek el a mozgalomhoz csatlakozó településeken. A Férfiak Klubja 2013 óta dolgozik azon, hogy a családok megerősítése és az erkölcsi alapok helyreállítása, a férfi és nő szövetségének megerősítése által társadalmi változást érjen el. Olyan változásért tesz, amely a válások számának csökkenését, az emberi együttműködés társadalomformáló értékeinek továbbadását, egy egészséges közösség újrateremtését, az elkövetkező generációk élhetőbb életét alapozza meg.
A kampány nyitórendezvényére, az első fa elültetésére Szentendrén került sor. A Férfi Felelősség Fája a Czóbel parkban kapott helyet, melyet október 30-án Verseghi-Nagy Miklós polgármester, Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója és Benes Edvárd, a Szentendre Barátai Egyesület elnöke ültetett el. A parkba egy diófa került, jelképezve a család társadalmi fontosságát, hiszen a régi mondás is így szól: „a diófát az ember nem magának, hanem az unokájának ülteti”.
Az ünnepi eseményen Bedő Imre a férfiak felelősségét hangsúlyozta: „Az elmúlt 50 év olyan társadalmi változásokat hozott, ami a férfiakat észrevétlenül a munkahelyeikre szorította vissza. Ma már majdnem természetes, hogy ott jelen kell lenni, és úgy érzékeljük, hogy férfiként sokszor alábecsüljük a családi jelenlétben való felelősségünket. Azt szeretnénk, hogy a férfiak figyelmét felhívjuk arra, hogy stratégiai fontosságú részt venni a gyerekek nevelésében, az erkölcsi alapok megújításában. A legfontosabb, amit örökíteni tudunk a gyerekeinknek: a férfi-nő együttműködése, amit meg kell tudnunk mutatni otthon abban a néhány órában, ami ma rendelkezésünkre áll. Ma a kétkeresős modell kényszere hat a családokra, az otthoni életünk beszorult három órába. Egyáltalán nem mindegy, hogy ebben az időben a családi, otthoni létünkkel, feladatvállalásunkkal, cselekvésünkkel meg tudjuk mutatni, hogyan működik együtt férfi és nő, hogyan tudja újra és újra megújítani kapcsolatát. Ez a záloga a »családképességnek«. A férfiak kikerültek a családokból, elhagyták a pedagóguspályát, a válások aránya 65-70 százalék fölé kúszott. Feladatunk, a férfi-nő szövetség mintájának megmutatása, s ehhez minőségi időt kell töltenünk otthon. Ezért írtuk az elültetett fa mellé a táblára a Férfi Felelősség Fájának üzenetét: »A jövő otthon épül«.”
Benes Edvárd, a tavaly márciusban alakult Szentendre Barátai Egyesület elnöke kiemelte köszöntőjében, hogy lokálpatrióta, családcentrikus egyletük számára nagyon fontos a férfi-nő, apa-fiú, anya-lánya kapcsolat, a család egysége, ami nem csak mottójukban, de céljaikban és rendezvényeikben is kiemelt helyet kap, ezért csatlakoztak a nemes akcióhoz.
„Szentendre sok mindenben úttörő, sok mindenben jár elöl, ezért nagyon örültem a felkérésnek, hogy  csatlakozhattunk a mozgalomhoz. A családok alapja a férfi felelősség, ahogyan a női felelősség is, és a kettő együttműködése. Ebben a kisvárosban óriási érték és lehetőség a közösségek egyben tartó ereje, s ennek az alapja értelemszerűen a családokban gyökerezik, ami nagyon fontos számunkra. Idén év elején a Házasság Hete programsorozathoz kapcsolódtunk, jövőre a Családok Éve lesz kiemelt programunk. Szeretnénk mindenben segíteni a családokat, a közösségeket, és nagyon örülök, hogy Szentendrén a családok szimbólumát elsőként ültethettük el. Reméljük, a gondos ápolásnak köszönhetően évtizedeken keresztül szépen növekszik majd és termőre fordul” – mondta el köszöntőjében Verseghi-Nagy Miklós polgármester.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.