Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. november 19., vasárnap 09:55

Ünnepeltek a szociális szféra dolgozói
A szociális munka napját ünnepelik világszerte, ahogy tették ezt Oroszlányban is pénteken délután. Az első ilyen napot 1997. november 12-ére hirdették meg.

A város szociális szolgálatának munkatársait, segítőit elsőként Lazók Zoltán köszöntötte, aki beszédében kiemelte: Olyan ritka alkalom ez, amikor őszinte megbecsülésünket fejezzük ki azoknak, akik nap, mint nap hitükkel és meggyőződésükkel azon fáradoznak, hogy a rászorulóknak – legyen az gyermek, felnőtt, időskorú, fogyatékos, szenvedélybeteg, hajléktalan – az emberi méltóságot tiszteletben tartva adják meg a tőlük telhető segítséget. Azok előtt a szociális területen irányító-, intézményfenntartó feladatot ellátó kollégák előtt is tisztelgünk, akik nélkül nem lenne működtethető az intézményrendszer.
- Azt gondolom, hogy ma, amikor huszadik alkalommal köszöntjük a szféra dolgozóit, üzenetként azt kell megfogalmaznom, hogy közösséget kell vállalnunk minden elesett embertársunkkal. Felrázni a társadalmat a közönyből. Szembesíteni, hogy a szociális ellátás, a szolidaritás nem csak a szakma, a szakemberek dolga. Mindannyiunknak van feladata – fogalmazott a polgármester.
Baráth Domonkos intézményvezető ünnepi köszöntőjében azt emelte ki, hogy szembesíteni kell a társadalmat azzal: a szociális ellátás, a szolidaritás nem csak a szakma, a szakemberek dolga. Mindannyiunknak van feladata. Türelemmel kell lennünk mások nyomorúsága iránt, akkor a magunkét is könnyebben viseljük. Többet kéne arra gondolni, hogy jót tegyünk, mint arra, hogy jól érezzük magunkat. Mert a valódi szegénység nem a pénz hiánya, az igazán szegény a kapcsolatokban, szeretetben szűkölködő. 
- Felmerül még a szakma presztizsének kérdése is, ami szakmai fórumokon többször szóba került, mint erősen javítandó terület. A köztudatban a szociális munkás fogalma sok esetben összecsúszik a közmunkában részt vevők státuszával. Egy felsőoktatási intézményben végzett kutatás során 15 szociálpedagógia szakon végzett szakembert kérdeztek meg. Mindannyiuk véleménye megegyezett abban a kérdésben, hogy hazánkban a szakma megbecsülése nagyon sok kívánni valót hagy maga után, ennek oka a közvélemény tájékozatlansága, a nem megfelelő munkakörülmények, a logisztikai háttér hiánya, a szakemberekkel való ellátottsága alacsony száma és az átlag alatti bérek, még akkor is, ha tisztán látszik a szándék ennek javítására. Aki jelenleg a pályán marad, azt valóban szakmai elhivatottságból teszi – mondta.
A település szociális szolgálatának ünnepségén Bános Tünde 40 éves, míg Gozsovics Andrea 30 éves jubileumi jutalmat és oklevelet vehetett át.

 2017. 11. 18.



 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.