Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2018. január 25., csütörtök 14:34

Átláthatóság, elérhetőség, közérthetőség – bemutatta elképzeléseit Zugló új átláthatósági biztosa
Zugló az átláthatóság terén olyan mintakerület lesz, ahol a közérthetőség legalább annyira fontos, mint az elérhetőség – hangzott el a zuglói önkormányzat mai sajtótájékoztatóján, melyen Karácsony Gergely polgármester és Barta János, önkormányzati képviselő (LMP) bemutatta a kerület új átláthatósági biztosát, Vágó Gábort.

Az általam vezetett képviselő-testület első ülésének első napirendi pontja volt az átláthatósági rendelet elfogadása – emlékeztetett Karácsony Gergely. A polgármester elmondta, hogy 2014-es kampányának fő eleme volt a kerület átláthatóságának biztosítása, amely a korrupció ellenes munka és a részvételi demokrácia alappillére. Karácsony Gergely utalt arra is, hogy elsők között volt, aki aláírta az Ez a minimum c. petíciót, melyet civil szervezetek kezdeményeztek az önkormányzatok átláthatóságának biztosításáért. Zuglóban már sikerült elérni, hogy valamennyi önkormányzati szerződés nyilvános és elérhető, az új átláthatósági biztos kinevezésével pedig a polgármester szerint új szintre emelkedhet a munka annak érdekében, hogy Zugló az ország legátláthatóbb kerülete legyen.

Barta János (LMP) elmondta, hogy  Vágó Gábor személyében olyan szakembert ajánlottak a biztosi pozícióra, aki eddigi munkásságával már bizonyította, hogy elkötelezett a korrupcióellenes harcban. Az önkormányzati képviselő úgy gondolja, az állampolgárok csak úgy tudnak felelős döntéseket hozni, ha a megfelelő információk birtokában vannak. Éppen ezért nem csak elérhetővé kell tenni a közérdekű adatokat, hanem közelebb is kell vinni a közügyeket a lakókhoz, erre a feladatra pedig Vágó Gábor alkalmas.

Vágó Gábor úgy véli, a zuglói kerületvezetésben megvan a szándék arra, hogy a testület ne csak az átláthatósági rendelet szövegének, hanem a szellemiségének is megfeleljen, ezért is vállalta el a megbízást. Mint mondta, Zugló már most is megfelel a törvényi előírásoknak, az önkormányzati szerződések elérhetők, de az elérhetőség mellett a közérthetőséget is biztosítani kell a lakóknak. Vágó Gábor szerint sokat segít az átláthatóság biztosításában, ha az állampolgárokkal nem hivatali nyelven, hanem közérthetően, magyarul kommunikálnak. Célja, hogy végre legyen egy olyan önkormányzata Magyarországnak, ahol nem a bürokrácia logikáját erőltetik az emberekre, hanem az emberek közérthető nyelvét használja a hivatal a kommunikációra. Vágó Gábor azt is elmondta, hogy havonta, egyesével vizsgálja át az önkormányzati cégek működését Zuglóban, az eredményekről és ajánlásairól pedig nemcsak a megbízó önkormányzatot, hanem a zuglóiakat is tájékoztatja.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.