Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. május 28. csütörtök
Hírek témák szerint

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. március 8., csütörtök 15:00

Miskolcon köszöntötték a Seuso-kiállítás százezredik látogatóját
Miskolcon köszöntötték A Seuso-kincs vándorkiállítás százezredik látogatóját

A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása 2017. október 29-én indult országos körútjára. Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár és Kecskemét után 2018. február 27. és március 18. között a miskolci Herman Ottó Múzeum ad otthont a páratlan ezüstkincseknek, a vidéki városok közül utolsóként pedig Nyíregyházán lehet majd megtekinteni, mielőtt elfoglalják méltó helyüket a Magyar Nemzeti Múzeumban.
A római császárkor késői szakaszában (4-5. század) élt Seuso ezüstedényei iránt, ahogyan a korábbi helyszíneken, Miskolcon is élénk az érdeklődés; így 2018. március 8-án a vándorkiállítás százezredik látogatóját köszönthették.
Bátor Jánosné férjével Nyékládházáról érkezett, hogy megtekintse a Seuso-kiállítást. A szerencsés látogatót Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese köszöntötte és ajándékozta meg egy egész évre szóló MNM-bérlettel, és egy értékes régészeti albummal. Dr. Tóth Arnold múzeumigazgató pedig a miskolci önkormányzat és a Herman Ottó Múzeum ajándékcsomagjával lepte meg a százezredik érdeklődőt.
Bátor János elmondta, nagyon meglepődtek, és nagyon örülnek a szerencséjüknek, hiszen két napja még úgy tűnt, foglalt helyük ellenére mégsem tudnak eljönni. Folyamatosan követték a médiában a Seuso-kincsről szóló híradásokat, és most nagyon boldogok, hogy a valóságban is láthatják.
Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet, a következő állomás Nyíregyháza, ahol véget ér az országjárás; ezt követően a Seuso-kincs a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz majd látható egy bővített kiállítás részeként, amelyben a 14 elemből álló ezüstkincs a késő római császárkori luxuscikkek között – de a főhelyen - kap majd helyet. A főigazgató-helyettes szerint a kiállítás sikerének oka egyrészt maga a kincs, ami értékében és művészi színvonalában is páratlan, sehol máshol a világon nem lehet ilyet látni. A másik ok a kincshez kötődő számos legenda, és az a hosszas küzdelem, míg visszakerült Magyarországra. Tomka Gábor hozzátette: a Seuso-tárlat arra is rámutat, hogy hazánk mennyire gazdag régészeti örökségében és hogy ezt az örökséget ápolni kell, fel kell tárni, és meg kell mutatni a látogatóknak.
Miskolcon óriási az érdeklődés a Seuso-kiállítás iránt. A látogatók 35 fős csoportokban, félórát tölthetnek a kiállítótérben. A helyfoglalások március 18-ig – a kiállítás zárásáig - mind beteltek, de a regisztráció nélkül érkező látogatók is megtekinthetik a kincset, igaz várakozniuk kell.  A Herman Ottó Múzeum a tárlat népszerűsége miatt tervezi, hogy bizonyos napokon meghosszabbítja a nyitva tartást, és új időpontok foglalására ad lehetőséget.


1 csatolt dokumentum Közlemény
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.