Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2018. március 28., szerda 09:32

Ezer csepeli elhunyt adataival élhetett vissza az MSZP - Fidesz: Bangóné távozzon a közéletből!
Feljelentés tett a csepeli választási bizottság, miután kiderült, hogy 23 szervezet hamis aláírásokkal akart indulni a választásokon. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP csepeli-soroksári jelöltje a feljelentés hírére sajtótájékoztatókat tartott. Kijelentette: ezek a pártok a baloldali szavazókat akarták félrevezetni, és az MSZP kezdeményezte a feljelentést. A választási bizottság közleményben cáfolta a politikus állításait. Ám Bangóné elkövetett egy óriási hibát: véletlenül egy olyan adatot is kimondott a sajtótájékoztatón, amit kizárólag a csalás elkövetői tudhatnak. 
A magyar választási rendszerben a jelöltté váláshoz 500 támogató aláírás megszerzése kötelező. A jelöltek ekkor célzott kampánytámogatást kapnak, amivel el kell számolniuk. Ez valós pártok esetében többnyire nem okoz problémát. De mindig vannak kivételek. Az ilyen pártok nem gyűjtenek ajánlásokat, inkább olyan adatbázisokat szereznek, amikből maguk töltik ki az ajánlóíveket. Minél több az érvénytelen adat, annál nagyobb a csalás gyanúja. Ha pedig elhunytak ajánlásai kerülnek elő, biztos, hogy csalás történt. A valóságban aláírásokat gyűjtő pártoknál – például Fidesz, MSZP, Együtt, Jobbik, LMP – a hibátlan ajánlások aránya magas, 80 százalék feletti. Azoknál a pártoknál, amelyek nem gyűjtöttek láthatóan ajánlást, az érvénytelen ajánlások száma magas. A jelek szerint a csepeli „kamupártok” legalább két adatbázist használhattak. Az egyik egy másolt adatbázis lehet, amibe rengeteg pontatlan adat került bele. Gyanítható például, hogy a fideszes szavazók megtévesztésére alkalmas Hajrá Magyarország! nevű párt ilyet használhatott. Ők nem gyűjtöttek nyilvánosan ajánlásokat, és ajánlásaik fele érvénytelen lett. Minden bizonnyal volt még egy adatbázis, ami a „kamupártokhoz” került. Akik azonban ezt állították össze, szándékosan elhunytak adataival bővíthették ki. Gyaníthatóan olyanok, akik ezzel eleve botrányt akartak kelteni. Ezeknél a pártoknál bizonyítható a csalás, hiszen elhunytak senkit nem tudnak képviselőnek ajánlani. A csepeli választási bizottság 23 jelölt és jelölőszervezet ajánlásaiban találta elhunytak adatait és „aláírását”. A bizottság nem számolta össze ezeket az eseteket – ez a nyomozó szervek dolga lesz – viszont valamennyi szervezetet feljelentette a rendőrségen.
Nem sokkal a választási bizottság rendőrségi feljelentése után Bangóné Borbély Ildikó sajtótájékoztatót hívott össze. Az MSZP képviselőjelöltje kijelentette, hogy a választási csalás a Fidesz érdeke volt, és minden bizonnyal a baloldali szavazók félrevezetését akarták elérni. A választási bizottság közleményben reagált, egyenként cáfolva Bangóné állításait. Hangsúlyozták, hogy a választási bizottság fedezte fel a csalásra utaló jeleket. Ugyanígy nem Bangóné és nem is az MSZP-s delegált, hanem a választási bizottság elnöke kezdeményezte a vizsgálatot és azt követően a rendőrségi feljelentést. Dokumentumokkal alátámasztva jelentették ki: a Fidesz ajánlói között nem voltak elhunytak.

A legmeghökkentőbb fordulat mégis ez után következett. Bangóné újabb sajtótájékoztatót tartott és kijelentette, hogy ezer csepeli elhunyt adatai vannak a kamupártok ajánlásai között. Csakhogy, mivel nem volt összesítés, ilyen adathoz a bizottság nyilvános dokumentumaiból és a bizottságban dolgozva sem szerezhetett senki. Így számszerűen kizárólag azok ismerhetik a visszaélések számát, akik a visszaélést – valószínűleg szándékosan – kitervelték és elkövették.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.