Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. április 10., kedd 11:59

Új energiairányítási rendszert vezetett be Miskolc a vállalatainál
Kevesebb energiával, magasabb színvonalon

A környezetvédelem és a károsanyag-kibocsátás csökkentésének területén Miskolc az elmúlt években a régió egyik vezető városává vált. Ez a tendencia folytatódik tovább a városi cégek és közintézmények új energiairányítási rendszerének a bevezetésével, amelynek köszönhetően a jelentős energia-megtakarítás mellett még kevesebb káros anyag kerülhet ki a városi környezetbe.
 
Miskolc 2011-ben csatlakozott a Green City Mozgalomhoz, majd magyarországi mintavárosként az első Green City akkreditált fejlesztést valósította meg a Miskolctapolcai Strandfürdő megépítésével.
A közösségi közlekedés fejlesztésével megújult a város villamosközlekedési hálózata és villamos-parkja. Munkába állt 75 darab CNG, azaz sűrített földgáz üzemű, alacsony károsanyag-kibocsátású autóbusz.
Folyamatosan növekszik a városi távhőszolgáltatásban a megújuló energiahordozók aránya, ami mostanra meghaladja az 50%-ot.
Az európai Polgármesterek Szövetségéhez csatlakozva elkészült a település Fenntartható Energia Akcióterve (SEAP), amelyben Miskolc megfogalmazza: 2008-hoz viszonyítva miként kíván elérni legalább 20%-os CO2 kibocsátás csökkentést 2020-ra.
A környezettudatos várossá válásért tett intézkedések sorába illeszkedik a városi cégek és közintézmények új energiairányítási rendszerének a bevezetése. Az ISO 50001:2011 szabvány szerinti energiairányítási rendszer működtetésével jelentős energia-megtakarítás érhető el, amely tovább csökkenti a városban a károsanyag-kibocsátást.
A rendszer bevezetésének részeként megtörtént a vállalatok és intézmények energiafelhasználási alapállapotának felmérése, amihez gazdasági számításokkal megalapozott energiahatékonyság-javító intézkedések készülnek. Olyan egyedileg kidolgozott tervekről van szó, amelyek segítik a társaságokat a hiányosságaik feltárásában, a felmerülő problémák folyamatos javításában, a napi tevékenységek energiafelhasználásának nyomon követésében és optimalizálásában, továbbá a beruházásaik energetikailag hatékony megvalósításában. A szabvány bevezetésével az energiateljesítményt jobban befolyásoló nagyobb cégek – súlyukhoz mérten – nagyobb szerephez jutnak az energiacsökkentésben.
Az energiairányítási rendszer működtetésében hangsúlyos szerepet kap a képzés és az oktatás, amelynek kiemelt célcsoportja a városi cégek munkavállalói, hiszen egy összességében 3000 fős munkavállalói létszámmal működő vállalatcsoportnál már számít, hogy a munkatársak tudatosan és környezetbarát módon használják-e az energiát. A képzés része annak tudatosítása is, hogy az egyes munkavállaló tevékenysége mennyiben járul hozzá a szervezet energiacéljainak eléréshez.
– A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) által kidolgozott ISO 50001 szabvány az energiairányítási rendszer minden területét lefedi. Olyan keretrendszert biztosít, ami segíti a városi vállalatokat az energetikai felülvizsgálat lépéseinek kidolgozásában és végrehajtásában. Legfőbb feladat az energiahatékonyság javítása, amivel Miskolc újabb lépést tesz a környezetvédelem területén – foglalta össze a projekt célját Vécsi György, energetikai ügyekért is felelős polgármesteri biztos. – Városüzemeltetési szempontból abban vagyunk érdekeltek – tette hozzá –, hogy vállalataink, intézményeink energiahatékonyságát folyamatosan fejlesztve, csökkenő energiafelhasználás mellett is egyre magasabb szolgáltatási színvonalat tudjanak nyújtani.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.