Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. június 1., péntek 14:34

Ellehetetleníti az állam a szemétszállítást Budaörsön
A kormányzatnak sikerült pénzügyileg teljesen kilátástalan helyzetbe hoznia azt a helyi céget (BTG Kft.), amelyik 27 éven át, közmegelégedésre végezte a hulladékgazdálkodási feladatokat Budaörsön. Ugyanis lassan egy éve nem utal az elvégzett munkájukért egyetlen fillért sem az állami kukaholding (Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.), sem a regionális szolgáltató, az Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás. Ráadásul a törvényi szabályozás azt is lehetetlenné teszi, hogy az önkormányzat előlegezze meg a hiányzó pénzt.


Május utolsó napjaiban vagyunk, és a Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft. (BTG Kft.) ebben az évben még egyetlen fillért sem kapott az elvégzett munkájáért. Felélte utolsó tartalékait a cég, és immár képtelen megelőlegezni a pénzt arra a feladatra, amelyet az állam elvett az önkormányzatoktól – közölte a május 30-án tartott képviselő-testületi ülésen a polgármester.
Wittinghoff Tamás szerint sokakban akár az is felmerülhet, a kormányzat tudatosan teszi tönkre a helyi szolgáltató cégeket, hogy aztán ezt az ágazatot is hozzá közelálló vállalkozóknak játssza át.
Első lépésként még tavaly megszüntették a BTG Kft. közszolgáltatói státuszát, így a helyzetet mentendő csak az a lehetőség maradt, hogy alvállalkozója lett a térség Érden működő regionális társulásának. Vagyis továbbra is ők végezhették a feladatokat, de pénzt azóta sem kaptak érte.
A „Nemzeti Kukaholding” tavaly június óta egyetlen számlát sem állított ki a Budaörsön élőknek, így innen nem is folyhat be pénz, de nem fizet az érdi társulás sem az alvállalkozójának.
A BTG Kft. elérkezett teljesítőképessége határához: tovább már nem tudja megelőlegezni munkája ellenértékét, mert különben a többi szolgáltatási ága is összeomlik. A bizonytalan helyzetben kollégáik tömegesen lépnek ki, így a maradóktól már most is emberfeletti teljesítmény szükséges a szolgáltatás fenntartásához.
A jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az önkormányzat segítse ki a saját cégét, mert az szabálytalan finanszírozásnak minősülne, és így az állam elvonhatná az átutalt pénzt.
Vagyis a város csapdahelyzetbe került. A BTG Kft. a június végén lejáró alvállalkozói szerződését nem tudja meghosszabbítani, mert képtelen tovább ingyen dolgozni. Ugyanakkor teljesen bizonytalan, hogy az érdi társulás, amelyé az ellátási kötelezettség, képes lesz-e elvégezni a feladatot.
A polgármester attól tart, szándékosan idéznek elő káoszt a településen, hogy aztán az önkormányzatra mutogathassanak, amelyik nem tud ellátni olyan alapvető feladatokat sem, mint a szemétszállítás.
A város anyagi kivéreztetése egyébként már másfél éve tart – emlékeztetett rá a polgármester, hiszen az állam úgynevezett szolidaritási hozzájárulás címén évente 2,1 milliárd forintot von el az önkormányzattól, saját bevételei terhére.
Wittinghoff Tamás cinikusnak nevezte a helyi fideszes képviselők magatartását, akik némán asszisztálnak a saját városuk tönkretételéhez. Frakciójuk egyetlen hozzászólója is csak annyit mondott, hogy egyébként „el lehet innen menni”.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.