Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

MOHÁCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. július 6., péntek 12:06

Nem került le a napirendről a mohácsi Duna-híd megépítése
„Nem úgy néz ki, hogy lesz mohácsi Duna-híd”, „Megint nem lesz Duna-híd Mohácsnál” „Leállította a mohácsi Duna-híd tervezését a kormány” – ilyen és hasonló címekkel jelentek meg kárörvendő áthallásoktól sem mentes, részben valótlan alapokra épülő, teljes egészükben téves állítások néhány ellenzéki médiumban július első napjaiban.


A szövegösszefüggésből kiragadott információk és részigazságok felhasználásával gyártott „híreket” látva, olvasva a mohácsi lakosság érthető módon megdöbbent, illetve felháborodott. A valóság azonban az, hogy a kormány szándéka – összhangban Miniszterelnök Úr 2017 áprilisában Mohácson tett nyilatkozatával – semmit sem változott: továbbra is deklarált cél a Duna-híd megépítése Mohácsnál.


A negatív szenzációként tálalt ügy hátterében egy bevett eljárástechnikai magyarázat áll, melyről természetesen Szekó Józsefet, Mohács polgármesterét is tájékoztatták. A 2018-as évben szakpolitikai célkitűzésként merült fel a Pécs-Szeged kapcsolat főúti tengelyként történő kiépítésének távlati biztosítása, ezért egyéb más, nagy volumenű előkészítési feladatokat is elrendeltek. A módosított, magasabb műszaki tartalom megvalósítása érdekében a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. új közbeszerzést kíván indítani, mely azonban ugyanúgy kalkulál a mohácsi Duna-híd megépítésével.


Dr. Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a NIF Zrt. vezérigazgatójának írt, 2018. április 26-án kelt levelében világosan fogalmazott:
„A feladatok forrása a központi költégvetés… (…) … vonatkozó eljárás megindításáról gondoskodni szíveskedjen.”


– Szó sincs tehát arról, hogy a Duna-híd projekt meghiúsult, bedőlt volna – teszi hozzá polgármesterünk. – A labdarúgó világbajnokság idején talán szabad élnünk egy focis képpel: az ellendrukkerek öngólt rúgtak.


Szekó József a mohácsi Önkormányzati Híreknek így reagált a médiában megjelentekre: „Véleményem szerint a Hír TV és a hasonló szemléletű ellenzéki médiumok szándékosan hamis híradással riogatják a mohácsiakat és próbálják hitelteleníteni a Miniszterelnök Urat. A valóság az, hogy a kormány nem állította le a mohácsi Duna-híd-építés előkészítését, hanem intézkedés történt arra, hogy a program bővített tartalommal, magasabb műszaki színvonalon valósuljon meg. Ez úgy vélem, a NIF Zrt. mellékelt tájékoztatója és az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény alapján is egyértelmű, melyet nehéz úgy értelmezni, magyarázni, hogy meghiúsult a program.” A folytatásban hadd idézzem Neumayer Ágnes projektiroda-vezető levelét:


„Tisztelt Polgármester úr!


A Mohácsi Duna híd tervezésével kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adom:
Az eredeti elrendelés szerinti engedélyezési és opcionálisan a kiviteli tervek készítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás Ajánlati felhívása 2017. december 30-án jelent meg a TED-en 2018. február 15-i ajánlattételi határidővel. Az ajánlatok bírálata során több körben hiánypótlásra és árindoklásra kerültek felkérésre az Ajánlattevők, illetve előzetes vitarendezési kérelem is érkezett be NIF Zrt.-hez. Az elhúzódó bírálati szakasz közben Nemzeti Fejlesztési Minisztérium KIFEF/35873/2018-NFM iktatószámú levele az eredeti műszaki tartalom jelentős módosítását rendelte el, amely alapján a Bíráló Bizottság a 2018. május 18-i ülésén a tervezési közbeszerzési eljárás eredménytelenségéről döntött. A Miniszterelnökség Közbeszerzési Ellenőrzési Főosztálya 2018. május 31-i dátummal kiadta közbeszerzési ellenőrzési záró tanúsítványát, majd az eljárást lezáró összegzés 2018. június 5-én került kiküldésre az Ajánlattevők számára.
A továbbiakban a módosított műszaki tartalom szerinti tervezési feladatokra a NIF Zrt. új közbeszerzést kíván indítani, amelynek előkészítése folyamatban van.
A módosított műszaki tartalom az alábbi:
A 2018. évben szakpolitikai célként fogalmazódott meg a Pécs-Szeged kapcsolat főúti tengelyként történő kiépítésének távlati biztosítása, emiatt az alábbi előkészítési feladatok kerültek elrendelésre:
– az M6 autópálya és Mohács (56-57. sz. főutak körforgalmi csomópontja) közötti szakaszon a meglévő 2x1 sávos 57. sz. főút 2x2 sávosra történő fejlesztésének tervezése kiviteli terv szintig, valamint
– az 56-57. sz. főutak körforgalmi csomópontja és az új mohácsi Duna-híd közötti szakaszon a meglévő önkormányzati út – országos közúthálózati elemként történő – 11,5 tonnára történő burkolat-megerősítésének tervezése,
– az új mohácsi Duna-híd előkészítése,
– az új mohácsi Duna-híd és az 51. sz. főút közötti szakaszon a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve 2x1 sávos főúti fejlesztés előkészítése
kiviteli terv szintig – a távlati 2x2 sávos kialakítás lehetőségének biztosításával, annak első ütemeként.
A megváltozott feladat miatt eredménytelenül záruló közbeszerzési eljárás új tervezési koncepció szerinti újraindítása jelentősen módosítja az eredeti ütemezést.”
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.