Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. március 8. hétfő
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. július 22., vasárnap 07:50

Mindent a nemzet egységéért
Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezetének és Milleniumi Alapítványának elnöke köszöntötte a meghívottakat szombat délután a majki kastély Foresteria dísztermében a XIII. alkalommal megrendezett Rákóczi napon.

A vendégek között ott volt Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott, Lazók Zoltán polgármester, Török Alfréd, a CSEMADOK lévai alapszervezetének elnöke és Vaslabán Csaba balatonkeresztúri plébános.

Az ünnepi esemény szónokaként Szili Katalin emlékeztetett, hogy a Párizs környéki Grobois falucska (ma Yerres) kamalduli kolostorának volt lakója II. Rákóczi Ferenc 1715-1717 között. A kolostor magányában talált megnyugvást a hányatott sorsú fejedelem zaklatott lelke a nyolc éven át tartó szabadságharcot követően, s végakarata szerint szívét a kolostorban temették el. Életének legfőbb üzenete az erkölcsi nagyság tiszteletben tartása, a lelki tisztaság megőrzésének fontossága, és az, hogy mindent meg kívánt tenni a nemzet nyugalmáért, egységéért.
Mint mondta, a magyar történelem leghosszabb szabadságharcát vezető Rákóczinak egy független, önálló ország felépítése volt a célja, aminek eléréséhez a nemzeti egység megteremtését akarta megvalósítani a Kárpát-medence népeivel közösen. „Nem tűrhetők az országban olyanok, akik hazai kenyeret esznek, és az ellenség parancsát követik” – idézte a miniszteri megbízott a fejedelmet.

Nagy Roland történész II. Rákóczi Ferenc szabadságharcának Majkhoz és a megyéhez kötődő eseményeit ismertette előadásában: A korszak iránt érdeklődőnek nehéz dolga van, hiszen a források, de főképp az alapvető szakirodalom hiánya miatt nehézkesen állítható össze környékünk Rákóczi-szabadságharc kori történelmének leírása. Az azonban elmondható, hogy a háborús évek megyénkben is pusztítást, felégetett, kirabolt településeket, az erdőkben bujdosó, éhező embereket hagytak maguk után. A harcokat követően megkezdődött a 18. századnak az az új és hosszú háború mentes időszaka, amelyre a területünkön is a nagyarányú betelepítések, jelentős építkezések jellemzők. Az ipar és kereskedelem fejlődése, valamint a nagy birtoktestek kialakulása ekkor meghatározó jelentőségűvé váltak.
 Végül egy kis érdekességgel zárnám előadásomat. Helytörténeti irodalmunk egyik kötete említi, hogy a szabadságharc alatt Majkon és a környező erdőkben kurucok táboroztak, innét jártak portyázni. Egy máig kérdéses alkalommal a labancok megtámadták és lemészárolták őket. A szakirodalom visszaemlékezésre utaló feljegyzése hivatkozik a Majkon talált tömegsírra, amely ezeknek a kurucoknak a csontjait őrizte. Ennek, a számunkra oly fontos részletnek a feltárása további kutatásokat érdemel – fogalmazott a történész.

 Lazók Zoltán a Rákóczi megemlékezésekkel kapcsolatosan bejelentette: A Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete és a város képviselői 2009-ben utaztak első alkalommal Franciaországba, hogy a párizsi Magyarház Egyesület és Yerres városának meghívására részt vegyenek a II. Rákóczi Ferenc emlékére megrendezett emléknapon Csáky József szobrász alkotásánál, amit a franciaországi magyar kolónia adományaiból 1937-ben avattak fel. Azóta minden évben részt vett küldöttségünk ezen a rendezvényen, s a kapcsolat idén elérkezett ahhoz a ponthoz, hogy magasabb szintre emeljük. Ebben elévülhetetlen érdemeket szerzett Szinyei Melinda, a Magyarház Egyesület elnöke, akit ma is köszönthetünk körünkben, s aki Yerres városának felkérő dokumentumaival érkezett hozzánk. Bízom abban, hogy jövőre már arról számolhatok be, hogy Yerres és Oroszlány hivatalosan is felvette egymással a testvérvárosi kapcsolatokat, elmélyítve azt az elkötelezettséget, amivel mindkét település ápolja és őrzi II. Rákóczi Ferenc fejedelem emlékét – mondta a városvezető.


Az ünnepség zárásaként a jelenlévő szervezetek és vendégek elhelyezték a tisztelet és emlékezet koszorúit a Rákóczi emléktábláknál.

2018. 07. 22.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.