Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. április 21. vasárnap
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerületi Önkormányzata
2018. augusztus 7., kedd 15:04

Egyedülálló köztisztasági akciók a XIII. kerületben
Nagytakarítás – „Faltól falig”
 
Elkezdődött a XIII. Kerületi Önkormányzat átfogó köztisztasági akciója a kerületben. Augusztus 17-én ér véget. A Faltól falig elnevezésű program keretében teljes egészében megtisztítják a járdákat, járdaszegélyeket és a zöldfelületeket a hulladékoktól és a guruló szeméttől. Összegyűjtik a XIII. kerületi közterületekre illegálisan került hulladékokat is. Ezzel egy időben zajlik a fasori kaszálások idei negyedik köre is a kerületben. A XIII. Kerületi Önkormányzat évente négy alkalommal szervezi meg a Faltól falig köztisztasági akciót – ezzel is segítve az ingatlantulajdonosokat (társasházakat, intézményeket és vállalkozásokat) a jogszabályban előírt közterületi takarítási feladataik teljesítésében. A XIII. Kerületi Önkormányzat a mostani takarítási akció kapcsán is hangsúlyozza: a közterületek állapota, a köztisztaság fenntartása a közösségek érdeke is, s együtt mindig többet tehetünk a környezet védelméért.
 
A „Lendületben a XIII. kerület” önkormányzati program vállalásai között szerepel, miként lehet tisztábbá tenni a környezetet a kerületben. Ehhez jelentősen hozzájárul – beruházással, humán erőforrással – a XIII. Kerületi Önkormányzat, amely évről évre többet fordít – 2018-ban több mint 200 millió forintot – a kerület köztisztaságára, a kötelező, valamint az önként vállalt köztisztasági feladatok elvégzésére.
Az önkormányzat takarítja például a tulajdonában lévő 250 ezer m2 parkterületet és a 671 ezer m2 lakótelepi zöldterületet. Rendszeresen felszámolja közterületen a havi átlagosan 150 m3 illegális hulladéklerakásokat. Évente négyszer, a járda- és zöldsáv-takarítási Faltól falig akció során a kerület teljes területén – járdákon, fasori sávokon, padkákon, zöldsávokon – összesöpörteti a lombot, hulladékot, ebürüléket. A tavaszi és az őszi időszakokban a kihelyezett zöldhulladékokat megnövelt kapacitással folyamatosan szállíttatja el az önkormányzat.
A 350 ebürülék-gyűjtőedényt nyáron hetente háromszor, az év többi szakában heti kétszer ürítteti az önkormányzat. S hogy megóvja zöldfelületeit, 12 kutyaillemhelyet is létesített. Ezek karbantartása, homokcseréje havonta kétszer történik.
Idén tavasztól pedig – a kerületek közül egyedülálló módon – hat új közterületi takarítógép működik az önkormányzat üzemeltetésében a XIII. kerület azon részein az Újlipótvárosban és Angyalföldön is, amelyeket köztisztaságilag javítani szeretne az önkormányzat. A hat gép kiválasztásánál fontos szempont volt a méret, mivel az adott területen a parkolás miatt a járdaszakaszok keskenyebbek. A gépek beszerzése megközelítőleg 17 millió forintba került. Az üzemeltetést – majdcsak 30 millió forint évente – a XIII. Kerületi Önkormányzat saját forrásból biztosítja.
A XIII. kerületi szabadtéri rendezvényeken az önkormányzat játékos ZÖLD PONT standokat működtet, hogy ezeken keresztül is felhívja a figyelmet környezetünk közös védelmére, a hulladéktermelés csökkentésére és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.
Egyébként a közutak és parkolók takarítása, a közterületi hulladék-gyűjtőedények, azaz a zöld kukák elhelyezése és ürítése a XIII. kerületben is – az egész kerület területén – a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. feladata. A kerületi önkormányzat megrendelte a közterületi szemetesek szombati és vasárnapi ürítést, azóta jelentősen csökkent is a hulladékgyűjtők hétvégi telítettsége az Újlipótvárosban is. Lakossági jelzések alapján az önkormányzat azt is kérte a FKF Zrt-től, hogy 100 helyszínen új közterületi hulladékgyűjtőket helyezzenek ki a kerületben; ezt a kérést a társaság teljesítette. A társasházak előtti járdaszakaszok takarítása azonban továbbra is a lakóközösségek kötelezettsége; az önkormányzat segíti a társasházak jogszabályban foglalt feladatának teljesítését, de át nem vállalja azt.


1 csatolt kép tisztasagi akcio
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.