Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. július 22. hétfő
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. augusztus 13., hétfő 09:06

XXIV. Falunap
Alaposan megijesztették szombat reggel az égiek a XXIV. oroszlányi Falunap szervezőit, ugyanis kiadós esővel indult a rendezvény, de aztán minden helyreállt, és kellemes időben zajlottak az események.

Nyolc csapat tagjai álltak a bográcsok mellé a szlovák Tájház udvarán, hogy elkészítsék versenyétkeiket, miközben a szlovák önkormányzat és klub asszonyai sem tétlenkedtek, székelykáposzta és a gulyás rotyogott a kondérokban, de lángossal, házi süteményekkel és frissen készült buktával is várták az időközben érkező vendégeket.

A pajtában tekinthették meg az érdeklődők a magyarországi szlovákok esküvői öltözetének fotódokumentációját, s ott kapott helyet hagyományosan a zöldség-, gyümölcs- és virágkiállítás, amit megtekintett többek mellett Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, de ott volt a rendezvény látogatói között Vujity Tvrtko, a neves tévés személyiség is családjával.

A Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület és az Oroszlányi Szlovák Önkormányzat programjára sorra érkeztek a fellépő csoportok és civil-önkormányzati delegációk Tatabányáról, Vágsellyéről, Kozárovcéből és Myjavából, majd délben megkezdődött az előzetesen meghirdetett versenyek eredményhirdetése.

Koradélután nyílt meg az evangélikus imateremben a Vértesi Erdő Zrt. tárlata Keresztény kultúrtörténeti emlékek a Vértesben címmel, pontosan három órakor pedig megindult a menet, hogy - mint minden évben -, tisztelettel emlékezzenek a szlovák ősökre a Topolya-ligetben felállított emlékhelyen. Innen érkeztek a délutáni programok helyszínére, az Erzsébet -ligeti nagysátorhoz, ahol elsőként a főszervező, Vargáné Vojnár Katalin köszöntötte a jelenlévőket, majd Lazók Zoltán lépett a mikrofonhoz.

Ahogyan a polgármester fogalmazott: együtt élünk és összetartozunk. Közösen élünk át szép és nehéz pillanatokat. Olykor vitázunk egy kicsit, de ez az élet sója, mely kell ahhoz, hogy észrevegyük azokat a pillanatokat, amikor segítenünk kell egymásnak, ha baj van. Különbözőek vagyunk, de van bennünk egy közös pont, hogy mind oroszlányiak vagyunk, és kisebb-nagyobb mértékben mi mindannyian kivesszük szerepünket a közösségi életből. Itt és most a falunapon emlékezzünk a múltunkra és őseinkre is. Emlékezzünk meg azokról, akik évszázadokkal ezelőtt letelepedtek itt! Gondoljunk azokra, akik a legrosszabb időkben is itt maradtak és otthont teremtettek gyermekeiknek.


 Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, aki első alkalommal vett részt a település falunapi eseményein szintén méltatta a helyi szlovákság aktivitását és tartalmas, hagyománytisztelő közösségi életét. 

A késő éjszakába nyúló kultúrprogram részeként adták át a Za Oroslánsku Kultúru (Oroszlány kultúrájáért) díjakat, s koszorúzták meg a Varga Istvánné, Mariska néni tiszteletére és emlékére készített emléktáblát a Rákóczi kultúrotthon falán.
A téren kirakodóvásárral fogadták a vendégeket, egész délután kézműves és játékos programokkal, lovaskocsizással várták a kicsiket, a szórakoztató műsorban pedig fellépett a Kridlovka zenekar, Bránička néptánc együttes, a Vértes-Gerecse vegyes énekkar, a Duo senior együttes, a Konopa vegyes énekkar, a Šaľan folklór együttes, a Silhouette balettcsoport, s nem utolsó sorban az esemény sztárvendége, Détár Enikő, végül utcabál zárta a XXIV. oroszlányi falunapot.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

2018. 08. 12.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.