Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2018. augusztus 17., péntek 13:44

Újabb passzívházat adtak át Angyalföldön
Egyedülálló önkormányzati bérlakás-program a XIII. kerületben
 
Ünnepélyesen átadták ma délelőtt a XIII. kerületi Kartács utca 14. szám alatti, száz százalékban önkormányzati tulajdonú új lakóépületet 23 bérlakással. Dr. Tóth József polgármester – aki az ünnepség végén jelképesen átadta az egyik bérlőcsaládnak új lakásuk kulcsát – azt is mondta: „Nem ez az első, nem is az utolsó önkormányzati beruházás a kerületben, hiszen 2033-ig megvan az elképzelésünk, milyen irányba fejlesszük tovább a XIII. kerületet, amely magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került.” Hozzátette: az önkormányzat elkötelezett a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett. A Kartács utcai kiemelkedő beruházás, amelynek költsége 961 millió forint volt, megfelel a passzívház kritériumainak. A XIII. Kerületi Önkormányzat 2002 óta eddig 599 lakást épített 30 ezer négyzetméter lakófelületen összesen 10 milliárd forint önkormányzati ráfordítással. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva a XIII. Kerületi Önkormányzat mintegy 1000 családnak tette lehetővé idáig, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak.
 
A Kartács utca 14. szám alatti ötemeletes lakóház száz százalékban önkormányzati tulajdonú. A 23 lakás jellemzően egy- és kétszobás. Átlagos alapterületük 40-50 négyzetméter. Minden lakásban van külön konyha- és étkezőhelyiség. Az első emeleten 2 lakást mozgáskorlátozottak részére alakítottak ki. Az épület teljesen akadálymentesített. A pinceszinten, a mélygarázsban, illetve a földszinten – a lakásszámnak megfelelően – 23 gépkocsi-beálló van.

Dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere a Kartács utcai új, rendkívül modern és környezetbarát lakóépület átadásakor kiemelte: az önkormányzatnak már 2033-ig megvan az elképzelése a további fejlesztésekről. „Kell mindig egy koncepció, de bátorság is a tervezéshez és a megvalósításhoz, s persze kell a szándék, az önkormányzati tulajdonú telek, a szakértői vélemény, és nyilván a bonyolító és építő cég, amelyek ugyancsak magas színvonalon végzik a munkájukat.

A XIII. Kerületi Önkormányzat elkötelezett a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett. A Kartács utcai új lakóépület energiafelhasználása az átlagos, új építésű épületekhez képest is kedvező az energetikai szempontból környezetbarát kivitelezés miatt. (A lakások közül 2 A+, 21 A++ minősítésű.) Az épület megfelel a passzívház kritériumainak. Fűtése levegő-víz hőszivattyús rendszerrel, a melegvíz-ellátása központi kondenzációs gázkazánnal működik, amely indokolt esetben a fűtésre is rásegít, a hőleadás mennyezet- és padlófűtésen keresztül történik, amit termosztátokkal lehet szabályozni. A lakásoknak egyedi a szellőző berendezésük; a friss levegő befújásával és a használt elszívásával a friss levegő állandóan biztosított a lakásokban.
Minden lakás közműfogyasztása egyedi méréssel történik. Az épületben épületfelügyeleti (távriasztással) és épületautomatikai rendszer működik.
Az udvar parkosított, játszótérrel – homokozó, rugós játékok, játszóvár, asztalitenisz asztal – felszerelt.
 
Egyedülálló bérlakás-program a XIII. kerületben
A XIII. Kerületi Önkormányzat 2002-ben indította bérlakás-programját. Azóta 599 lakást épített. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva az önkormányzat mintegy 1000 családnak tette lehetővé idáig, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak.
Az önkormányzat 2014-ben építette az első magyar, minősített, százlakásos passzívházat. A legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI Nívódíjával világszínvonalúnak ismerte el ezt a beruházást. A környezettudatos technológiájú vállalkozás máig úttörőnek számít a budapesti és a magyar lakáspiacon is.
 
A Kartács utcai lakáspályázat
Az önkormányzat pályázatot írt ki az új ház lakásaira. A lakóépületben 2 akadálymentesített lakást hirdettek meg, továbbá 4 lakást fecskeházi hasznosítási konstrukcióban.
A bérlakás leadásának feltételével meghirdetett 18 lakásra 51, a fecskeházi 4 egyszobás lakásra 33 pályázat érkezett be. A nyertes pályázók megkötötték a bérleti szerződést, összesen 21 lakásra.
A passszívház kritériumoknak is megfelelő Kartács utca 14. bérház lakásainak fizetendő bérleti díja 2018-ban 867 Ft/m2/hó+ÁFA, a fecskelakások bérleti díja 467 Ft/m2/hó+ÁFA; az energetikailag környezetbarát kivitelezés a rendkívül alacsony rezsiköltségekben mutatkozik meg.
 
Folyamatban lévő bérlakás-építési beruházások a XIII. kerületben
Klapka Szolgáltatóház (Klapka utca 17.) – 33 lakás
A Klapka Szolgáltatóház a Kassák Lajos utca – a Klapka utca – a Tüzér utca és a Pattantyús utca által határolt területen helyezkedik el.
Az épületben 33 lakást alakítanak ki: 44, 60, 77, 90 négyzetméteres lakóegység-típusok kaptak helyet, ezekből a 77 négyzetméteresek két szinten helyezkednek el.
Az épület fűtési és melegvíz-energiáját távhő biztosítja, az épület hűtését VRV rendszer adja.
A Pattantyús utca – Tüzér utca menti parkfelületnek a szemközti zöldfelülettel való összekapcsolása jelentős, budapesti városszerkezetben is meghatározó méretű parkot eredményez. A kivitelezés 2018. augusztus 31-én befejeződik. A lakások a beüzemelési időszakot követően várhatóan 2019 első negyedévében vehetők birtokba.

Jász utca 72. szám – 35 lakás
Az épületen belül jellemzően 35-40, 50-55 és 65-70 négyzetméter alapterületű 1-1,5-2 és 3 szobás összkomfortos lakások lesznek. 2 lakást itt is mozgáskorlátozottaknak terveznek. A közbeszerzési eljárás előkészítése megkezdődött.

Szent László út 66-68. – 60 lakás A Szent László út 66-68. szám alatti önkormányzati telkeken 60 lakásos lakóépület és 62 db parkoló építhető. Az építés engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére a közbeszerzés 2018 harmadik negyedévében várható.


1 csatolt kép kartács1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.