Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 23. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IV. kerület - Újpest Önkormányzata
2018. augusztus 30., csütörtök 17:26

Új iskolai tornaterem épül Újpesten
Ma délelőtt letették az Újpesti Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola (1046 Budapest, Fóti út 66.) új tornatermének alapkövét. Az eseményen részt vett Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára, Kiss Lenke, az általa 20 éve alapított Kosárlabdasuli vezetője, valamint az intézmény igazgatója, Mező János.

Az Újpesti Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola évtizedek óta halogatott komplex felújításáról 2016-ban döntött Újpest jelenlegi városvezetése. Még abban az évben, az első ütemben az Önkormányzat saját forrásaiból modernizálta a kazánházat, valamint kicserélte a teljes fűtésrendszert, radiátorokat. Az Önkormányzat sikeres energiaihatékonysági pályázata eredménye képpen az Európai Unió társfinanszírozásával 2017 nyarán indult második ütemben pedig kicserélték a nyílászárókat, elvégezték az épület teljes külső hőszigetelését, valamint megújult a tetőszigetelés is. Az épület tetejére egy 48 KW teljesítményű napelemes rendszert is telepítettek, amellyel jelentősen csökken az iskola külső energia szükséglete. Ezzel a fejlesztéssel teljessé vált az épület energetikai megújítása.
A felújítások tervezésekor felmerült, hogy az iskola jelenlegi tornaterme már nem felel meg a mai, modern oktatás elvárásainak, ezen kívül jelentős gondot jelent a mindennapos testnevelés órák megtartása is. Újpest Önkormányzata a Kiss Lenke Kosárlabda Sulival együttműködve pályázatot nyújtott be a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségéhez egy új, minden igényt kielégítő tornacsarnok megépítésére. A Szövetség támogató döntése, valamint az építési engedélyezési eljárás lezárulta után idén tavasszal megkezdődhetett a tényleges kivitelezés. A megépülő új tornaterem - amelyet tanítási időben az iskola diákjai használnak majd – jelentősen javítani fogja a testnevelés órák színvonalát is. Az iskolához fedett, fűtött átjáróval kapcsolódó, összesen 1434 m2 alapterületű új épületrészben helyet kap egy szabványos kézilabda pálya 20x40 méter mérettel, a kétszintes kiszolgáló épületben pedig a 4 új öltözőblokk mellett lehetőség nyílik fitnesz, kondicionáló terem kialakítására is.
Bár törvény szerint már nem az Önkormányzat felelős az iskolák fenntartásáért, a városvezetés kiemelt figyelmet fordít iskoláira, iskolásaira. Hol saját forrásból áldoz a korszerűsítésre, hol pályázati úton igyekszik minél több központi vagy uniós támogatást megszerezni erre a célra. Ennek az erőfeszítésnek egyik kiemelkedő sikere a teljesen megújuló Fóti úti iskola is.
Az ünnepségen Wintermantel Zsolt polgármester kifejtette: „Egy olyan eseményen vagyunk itt, amit az utókornak szeretnénk megörökíteni. Minden egyes alapkőletétel üzenet a jövőnek, hogy azok, akik ma itt vannak és tenni akarnak városunkért, az országért, azok, ha kitalálnak valamit, ha összefognak, akkor létre tudnak hozni egy csodát. Reméljük, hogy ez az épület is egy csoda lesz, mint ahogyan – és itt a folyamatosságról akarok beszélni – mögöttünk ott van egy megújult játszótér, amögött pedig egy vadonatúj orvosi rendelő. Annak az átadásán is a folyamatosságról beszéltem. Mind az életünknek a folyamatosságáról szól, hogy már gyerekként is tennünk kell az egészségünk megőrzéséért, de ha az egészségünkkel baj van, akkor legyen egy jó orvosi rendelő, ahová el tudunk menni. Folyamatosságról beszélünk akkor is, amikor azt látjuk, hogy ennek az iskolának a homlokzata, a nyílászárói teljeskörűen és szépen megújultak, és folyamatosságról beszélhetünk akkor is, amikor a Bajza József Általános Iskolában a már megépült új tornacsarnok használatbavételi engedélyére várunk, hogy birtokba vehessék a tornatermet. Itt üzenünk a jövőnek, hogy készek vagyunk tenni azért, hogy a fiataljaink megfelelő körülmények között tanulhassanak és sportolhassanak, hogy egészséges felnőttek, világ-, és olimpiai bajnokok és hasznos állampolgárai legyenek ennek az országnak. Nagyon szeretném megköszönni a Szövetségnek is és a Kiss Lenke kosárlabdaiskolának, hogy ebbe az összefogásba beleálltak, hogy közösen, együtt tudjuk megvalósítani ezt a várva várt csodát itt az iskola udvarán.” 
Az épület alapozása vasbeton pilléralapok és pontalapok, illetve vasalt talpgerendák kombinációja. A csarnok szerkezete előre gyártott vasbeton vázszerkezet, amely az előre gyártást követően a helyszínen kerül összeállításra. Az épület lapostetős kialakítással készül, amely jól illeszkedik a kialakult állapothoz. A nyílászárók alumínium függönyfal szerkezetek, színben illeszkedve az épület többi részéhez. Az épület anyaghasználatában és színében illeszkedik a meglévő épületek kialakításához.



5 csatolt kép Bodnár PéterAz ünnepségWintermantel ZsoltAz alapkő elhelyezéseKiss Lenke
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.