Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

NAGYKŐRÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. október 1., hétfő 14:02

Jelentős várostörténeti esemény Nagykőrösön: A megújult Arany János Múzeum átadójára várnak mindenkit szeretettel
Nagykőrös Várossá nyilvánításának 650. évfordulóját ünnepli ebben az esztendőben a település. Ez alkalomból ezen a héten színes rendezvénysorozattal várják az érdeklődőket. Ennek legkiemelkedőbb programja az október 2-ára szervezett Múzeumátadó ünnepség lesz. A létesítmény felújítására tavaly, az Arany János Emlékévben kapott jelentős kormányzati támogatást Nagykőrös. Az egyéves munkálatok befejeződtek, hamarosan megnyílik a nagyközönség előtt is az épület.

Dr. Czira Szabolcs polgármester jelentős várostörténeti eseménynek tartja, hogy az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében 1 milliárd 40 millió forint támogatásban részesült a Nagykőrös - Arany János városa nevű fejlesztési programjuk. Ezen összegből mintegy 900 millió forintot a múzeumépület felújítására fordítottak. Nagykőrös élen jár Arany emlékének ápolásában, a költő csaknem tíz éven át, 1851 és 1860 között tanított a helyi református gimnáziumban, mindig is nagy kultusza volt a városban.  Az egykori tiszti és honvédkaszárnyát még 1836 és 1837 között építették. Az épület 1928-ban lett múzeum, 1951-ben vette fel Arany János nevét. A helyiek bíznak abban, hogy a korszerű és modern felújításnak köszönhetően egy 21. századi múzeummá válhat.  A fejlesztés során a pincétől a padlásig, kívül és belül is megújult a gyűjtemény, melyben két állandó és három időszaki kiállítóteret alakítottak ki. Az országban egyedülálló Arany János-gyűjtemény is új, állandó kiállítást kap majd. Szabadulószoba, digitális tudástár, érintőképernyős asztalokkal ellátott kávéház és a látogatókat kísérő Arany János-hologram is szerepel a megújuló, nagykőrösi Arany János Múzeum berendezései között.

MÚZEUM ÁTADÓ ÜNNEPSÉG-  2018. OKTÓBER 2. 17 ÓRA
Az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény ünnepélyes átadása
• Köszöntőt mond: Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere.
• A Kecskemét Táncegyüttes Vadhajtás Művészeti Csoportja, valamint Inoka Győző és barátai ünnepi műsora. Közreműködik: a Kecskeméti Kiskun Huszárok Hagyományőrző Egyesülete.• Az épületet átadja: L. Simon László, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke.• Nagykőrös városi rangra emelkedésének 650. évfordulója alkalmából Nagykőrös város lakosságát köszönti és az épületet megnyitja, majd a nagyközönségnek átadja  Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese.
• A múzeum megnyitója, átadása, szalagátvágás.• A múzeum megáldása a történelmi egyházak által. Áldást mond Szabó Gábor, református lelkész-elnök, a múzeumot felszenteli Hernádi László, katolikus esperes-plébános.• A „nagykőrösi” Arany János – irodalmi műsor, előadja: Tege Antal, nagykőrösi származású, Gálfy gyűrű – díjas színművész és Liszi Melinda, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze. Közreműködik az Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium énekkara. Vezényel Ecsedi Péter karnagy. • Rendkívüli tárlatvezetés a megújult Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény termeiben
19.00 órától 23.00 óráig a múzeum épületének fényfestése.
Helyszín: Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény (Nagykőrös, Ceglédi út 19.)Sok szeretettel várunk mindenkit az ünnepségsorozatra!
Polgármesteri Kabinet Nagykőrös



1 csatolt dokumentum rendezvény plakátja
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.