Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. június 26. szerda
Hírek témák szerint

NAGYKŐRÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. október 1., hétfő 14:02

Jelentős várostörténeti esemény Nagykőrösön: A megújult Arany János Múzeum átadójára várnak mindenkit szeretettel
Nagykőrös Várossá nyilvánításának 650. évfordulóját ünnepli ebben az esztendőben a település. Ez alkalomból ezen a héten színes rendezvénysorozattal várják az érdeklődőket. Ennek legkiemelkedőbb programja az október 2-ára szervezett Múzeumátadó ünnepség lesz. A létesítmény felújítására tavaly, az Arany János Emlékévben kapott jelentős kormányzati támogatást Nagykőrös. Az egyéves munkálatok befejeződtek, hamarosan megnyílik a nagyközönség előtt is az épület.

Dr. Czira Szabolcs polgármester jelentős várostörténeti eseménynek tartja, hogy az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében 1 milliárd 40 millió forint támogatásban részesült a Nagykőrös - Arany János városa nevű fejlesztési programjuk. Ezen összegből mintegy 900 millió forintot a múzeumépület felújítására fordítottak. Nagykőrös élen jár Arany emlékének ápolásában, a költő csaknem tíz éven át, 1851 és 1860 között tanított a helyi református gimnáziumban, mindig is nagy kultusza volt a városban.  Az egykori tiszti és honvédkaszárnyát még 1836 és 1837 között építették. Az épület 1928-ban lett múzeum, 1951-ben vette fel Arany János nevét. A helyiek bíznak abban, hogy a korszerű és modern felújításnak köszönhetően egy 21. századi múzeummá válhat.  A fejlesztés során a pincétől a padlásig, kívül és belül is megújult a gyűjtemény, melyben két állandó és három időszaki kiállítóteret alakítottak ki. Az országban egyedülálló Arany János-gyűjtemény is új, állandó kiállítást kap majd. Szabadulószoba, digitális tudástár, érintőképernyős asztalokkal ellátott kávéház és a látogatókat kísérő Arany János-hologram is szerepel a megújuló, nagykőrösi Arany János Múzeum berendezései között.

MÚZEUM ÁTADÓ ÜNNEPSÉG-  2018. OKTÓBER 2. 17 ÓRA
Az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény ünnepélyes átadása
• Köszöntőt mond: Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere.
• A Kecskemét Táncegyüttes Vadhajtás Művészeti Csoportja, valamint Inoka Győző és barátai ünnepi műsora. Közreműködik: a Kecskeméti Kiskun Huszárok Hagyományőrző Egyesülete.• Az épületet átadja: L. Simon László, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke.• Nagykőrös városi rangra emelkedésének 650. évfordulója alkalmából Nagykőrös város lakosságát köszönti és az épületet megnyitja, majd a nagyközönségnek átadja  Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese.
• A múzeum megnyitója, átadása, szalagátvágás.• A múzeum megáldása a történelmi egyházak által. Áldást mond Szabó Gábor, református lelkész-elnök, a múzeumot felszenteli Hernádi László, katolikus esperes-plébános.• A „nagykőrösi” Arany János – irodalmi műsor, előadja: Tege Antal, nagykőrösi származású, Gálfy gyűrű – díjas színművész és Liszi Melinda, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze. Közreműködik az Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium énekkara. Vezényel Ecsedi Péter karnagy. • Rendkívüli tárlatvezetés a megújult Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény termeiben
19.00 órától 23.00 óráig a múzeum épületének fényfestése.
Helyszín: Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény (Nagykőrös, Ceglédi út 19.)Sok szeretettel várunk mindenkit az ünnepségsorozatra!
Polgármesteri Kabinet Nagykőrös1 csatolt dokumentum rendezvény plakátja
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.