Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. június 4. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2018. november 27., kedd 08:21

Műemlék körhinta az Advent Óbudán 2018 karácsonyi vásárban
Szelíd hattyúk, színes falovak századfordulós hangulatban: évek óta büszke „vendége” az Advent Óbudán karácsonyi rendezvénynek a régmúlt időket idéző, egyes elemeiben műemléki védettséget élvező körhinta.                
Kézzel faragott, fából készült lovacskák, szekerek, autók, hintók és megannyi kedves figura a mese-körhintán, amihez sietnek a gyerekek. Felülnek rá, majd felhangzik az indulást jelző 150 éves harangszó és indul a menet. Közben sült gesztenye és fahéjas fánk illata lengi be a karácsonyi ünnepi fényben pompázó Szentlélek teret, ahol advent idején – november 30-tól december 30-ig – a Greznár család körhintája állomásozik. „A 60-as években 5 Ft-ért lehetett utazni rajta. A háború környékén 1 tojásért is fel lehetett ülni rá. Vagy, ha a gyerekek megforgatták, cserébe ingyen utazhattak rajta – tudatja a Nosztalgia vidámpark tulajdonosa, Greznár Antal.A műemlék-gyermekkörhinta az elmúlt években szinte már hozzátartozója lett az Advent Óbudán rendezvénynek. A körhinta egyes részei több mint 100 évesek. A hintaszerkezet a XX. század elejéről származik. Alsó festményein Grimm mesejelenetek, felső részén pedig tájképi ábrázolások vannak. A felső rész Holzwarth János Baja környéki templomfestő munkája, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2007-ben védetté nyilvánította. – Igazi túlélő ez a vidámparki eszköz. Hiszen sikerült túlélnie a háborúkat. Nem sokon múlt, hogy tüzelőként végezze a háborús években, mint a Greznár család másik vidámparki szórakoztató hintája– meséli a tulajdonos.
A körhinta napjainkban sem vesztett semmit népszerűségéből, de ez régen is így volt. „Amikor például a balatoni régióban, Révfülöp környékén állomásozott a mese-vurslink, Psota Irén és Törőcsik Mari is rendszeres látogatónk volt – mondja Greznár Antal.
Apáról-fiúra szállt a vidámparki mesterség
A Greznár nagyon régi hintás család, nevünk elválaszthatatlan a vidámparktól. Sokáig ez a körhinta képezte családi vállalkozásuk alapját, ha valaki megnősült vagy férjhez ment, mindig ezzel a hintával kezdte saját vállalkozását. A Néprajzi Múzeum 1980-ban és 2005-ben is filmet is forgatott a ringlispílről és a Greznár családról. „Édesapánk, Greznár Ottó mindig arra törekedett, hogy újabb és látványosabb eszközöket készítsen. Most, hogy ránk került a sor, igyekszünk megtartani a hagyományokat, miközben esztétikailag és műszakilag a mai kornak megfelelően üzemeltetjük eszközeinket. Ha letelepedünk egy-egy régi helyen sokan érdeklődnek szüleink, nagyszüleink felől. Sokan hozzák gyermekeiket, nosztalgiával mesélve nekik a saját gyermekkorukról, s a búcsúkban eltöltött boldog időkről” – tudatta Greznár Antal.
A Greznár család nosztalgia gyermekkörhintája november 30-tól december 23-ig várja a gyerekeket az Advent Óbudán 2018 rendezvényen, a Szentlélek téren.

1 csatolt kép körhinta
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.