Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. augusztus 25. vasárnap
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2018. december 1., szombat 11:13

Székely zászló lobog december elsején az összes óbudai közintézményen
Száz éve mondták ki Erdély és a Román Királyság egyesülését. A lobogó kihelyezése felhívja a figyelmet arra, hogy az akkori történések és a be nem váltott ígéretek máig tartó jogfosztottságot eredményeztek a romániai magyar nemzetrész számára. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Bús Balázs polgármester kezdeményezésére 2018. december elsején az összes intézményére kihelyezi a lobogót.

Az I. világháború befejezésének 100 éves évfordulójára és a magyar nemzet XX. századi kálváriájának kezdetére emlékezünk idén. Egy évszázaddal ezelőtt indult meg a történelmi Magyarország államtestének szétesése és a magyar nemzet 1/3-nak, mintegy 3,5 millió embernek idegen uralom alá kerülése. Sajnos a 100 évvel korábbi eseményeknek máig ható következményei vannak Magyarország és a határon túlra szakadt magyarság mindennapjaira.
Románia idén ünnepli centenáriumát az 1918. december 1-jén tartott gyulafehérvári román nagygyűlésnek, ami határozatban kimondta Erdély és a Román Királyság egyesülését. Ez a határozat számos olyan ígéretet tartalmazott, amely a román uralom alá kerülő más nemzetrészek jogainak biztosítására vonatkozott, azonban a magyar kisebbség azóta is közösségi önrendelkezési jogától megfosztottan küzd a megmaradásért a szülőföldjén.

A gyulafehérvári kiáltvány hangzatos alábbi szólamai miszerint: „az új román állam megalakításának alapelveiként a Nemzet­gyűlés kinyilvánítja a következőket: 1. A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában. 2. Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezetének” egy évszázad elteltével sem teljesültek. A határozatban vállalt nemzetiségi, vallási és kulturális autonómiára, politikai önrendelkezésre, demokratikus jogokra vonatkozó ígéretek, az erdélyi magyarság számára fájdalmas módon sohasem kerültek megvalósításra.
Az erdélyi és azon belül a székelyföldi magyar összetartozás szimbólumává vált a székely zászló, amelyet a romániai magyarság támogatásának és nemzeti összetartozásunk kifejezése szimbólumaként már eddig is sok magyarországi állami intézményre és hivatalra kitűztek.

Bús Balázs polgármester kezdeményezésére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2018. december elsején, szombaton - amely idén áthelyezett munkanap - az összes intézményére kihelyezi a lobogót.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, Csíkszereda város testvértelepüléseként ily módon is szeretné kifejezni szolidaritását az erdélyi magyarsággal, illetve a székely nemzeti közösséggel. Külön öröm a számunkra, hogy ezen a hétvégén együtt lehetünk Csíkszereda város polgármesterével, Ráduly Róbert Kálmánnal, akit az önkormányzat vezetése felkért az Advent Óbudán 2018 rendezvénysorozat adventi koszorúja első gyertyájának meggyújtására december 2-án.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.