Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IV. kerület - Újpest Önkormányzata
2018. december 6., csütörtök 17:58

Elkészült az Újpesti Bajza József Általános Iskola új tornaterme
Az Újpesti Bajza József Általános Iskola Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata és a Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub együttműködésében egy modern, minden igényt kielégítő tornateremmel bővült, melyet december 6-án délután adtak át használóiknak.
A megjelentekkel, a gyermekekkel Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere a következő gondolatait osztotta meg az átadó ünnepségen:
„Újítottunk már föl számos iskolai tornatermet, létesítettünk kültéri sportpályákat, több, mint másfél tucat Ovi-Foci Pályát létesítettünk Újpesten, de azt gondolom, hogy ami itt ma átadásra kerül, az egy újdonság. Itt most mi a nulláról egy vadonatúj többfunkciós létesítményt építettünk, hoztunk létre és adunk át nektek, amelyben az iskolai testnevelés, az utánpótlás nevelés és egyéb színvonalas rendezvények helyszíneként tud szolgálni. Jó érzés itt lenni, és jó átérezni a sikert. Jó érezni a siker ízét. Nem tudom, gyerekek, hogy nektek amikor a technika órán sikerül valamit az óra végére összebarkácsolni, akkor érzitek-e, hogy a két kezetek munkájával, a tanáraitok segítségével létrehoztatok valamit. Így vagyunk mi felnőttek is ezzel itt. Ez a csapat, ez az egység amelyik összejött, a kosárlabda szövetség, az iskola, a tankerület, a támogatók és a kivitelezők összessége – ki a maga szellemi tevékenységével, ki a maga anyagi támogatásával és ki a maga kétkezi munkájával létrehozta ezt a csodát. Érezzétek a siker ízét, tanuljátok meg, hogy mi az, mert a siker egy olyan dolog, amit ha egyszer megéreztek, ha egyszer rákaptok, akkor nincs megállás. Olyannyira nincs, hogy a Fóti Úti Iskolában már épül a következő tornaterem, amit Újpesten építünk.  Ez a nap nektek szóljon a sikerről, az eredményről, szóljon rólatok, az eredményekről amit mi el tudtunk itt érni és amit majd ti el fogtok tudni érni az iskolai tanulmányaitokban, a testnevelés órákon, edzéseken és utána a versenyeken, hogy utána majd sikeres felnőttekként büszke újpestiek legyetek, akik még több újat és újat hoztok létre nekünk, magatoknak, Újpest városának. Hajrá Újpest!”
Az ünnepségen egy többoldalú megállapodást írt alá a létrehozók, a használók nevében Wintermantel Zsolt polgármester, Tamás Ilona, az Észak-Budapest Tankerületi Központ tankerületi igazgatója és Páli Gábor, a Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub alapítója    
Újpest Önkormányzata a látványcsapatsportok társasági adóból történő támogatásának megteremtése óta szorosan együttműködik az országos szakszövetségekkel és a kerületben működő sportegyesületekkel az újpesti sportinfrastruktúra fejlesztése érdekében. Az MLSZ, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és a Magyar Kézilabda Szövetség segítségével mára szinte minden újpesti iskolában sikerült a tornatermet felújítani, új sportpályákat építeni.
A jelenleg több mint 400 diákot oktató újpesti Bajza Iskola épülete 1953-ban épült. Kezdetben semmiféle tornateremmel nem rendelkezett. Később az oktatás igényeihez igazodva egy új tantermi szárnnyal és ennek végén egy kis, 200 m2 alapterületű tornateremmel bővítették. E meglévő infrastruktúra mára a testnevelés igényeit nem tudja kiszolgálni. A további bővítés igénye elsőként 2000-ben fogalmazódott meg, a balesetveszélyessé vált kültéri aszfaltos kézilabdapálya helyére terveztek tornatermet építeni, a mindennapos testnevelés tanrendbe illesztése pedig elkerülhetetlenné tette a beruházást.
Az Önkormányzat és az Újpesten évek óta működő, a főváros egyik meghatározó utánpótlás-nevelő központjának számító Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub együttműködésében a koncepciótervek elfogadása és szakmai egyeztetések után 2017 nyarán kezdődött meg az új tornaterem építése.
A 2018. december 6-án átadásra kerülő 984,61 m2 alapterületű épület magában foglal egy szabványos kosárlabda pályát 15,24x28,65 méter mérettel, közvetlen, fedett, fűtött átjárót az általános iskola és az új tornatermi egység között, valamint a kiszolgáló épületben 3 új, a mai igényeket minden téren kielégítő öltözőblokkot. A tornaterem teljesíti a közel nulla energiaigényű épületekre érvényes követelményeket többek között azzal, hogy az épület fűtését az iskola 2016-os teljes energetikai felújításakor üzembe helyezett – a kerületben összegyűjtött fahulladékkal működő – biomassza kazánok szolgáltatják, a világítás pedig teljesen LED technológiás.
Az átadásra kerülő épületrésszel nem csak a sportolási lehetőségek bővültek, hanem egy új közösségi tér alakul ki az iskolában. A Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub közreműködésével pedig a kosárlabdasport utánpótlásnevelésének méltó színhelye lehet a létesítmény.
Bár törvény szerint már a Tankerületi Központok felelősek az oktatási intézmények fenntartásáért, ennek ellenére Újpest városvezetése kiemelt figyelmet fordít iskoláira, iskolásaira. Hol saját forrásból áldoz a korszerűsítésre, hol pályázati úton igyekszik minél több hazai, vagy Európai Uniós támogatást megszerezni erre a célra. Ennek az erőfeszítésnek egyik kiemelkedő sikere az Újpesti Bajza József Általános Iskola vadonatúj tornaterme.



4 csatolt kép A megállapodás aláírásaIfjú kosarasokWintermantel ZsoltDiákok műsora
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.