Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2018. december 10., hétfő 15:53

Átadták a TérKöz 2016. pályázat támogatásával felújított Gazdagréti teret
140.000.000 forintos támogatásból, 244.000.000 forintos összköltségből újult meg Gazdagrét legnagyobb és legforgalmasabb közösségi tere. A rendezvényen Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere adta át megszépült teret a gazdagrétieknek.
2018. december 9-én, vasárnap délután ünnepélyes keretek között vehette birtokba Gazdagrét lakossága a lakótelep központi közösségi terét. A projekt Budapest Főváros Támogatásával a TÉR-KÖZ 2016. pályázat keretében valósult meg.  Újbuda a pályázaton elnyert 140 millió forintos összeg mellé több mint 100 milló forint önrésszel járult hozzá a felújításhoz.
Dr. Szeneczey Balázs beszédében kiemelte, hogy a TérKöz pályázaton az elmúlt 7 évben már több mint 14 milliárd forint támogatást ítélt meg a Főváros, ami a kerületek önrészével 30 milliárd forintos beruházási összeget jelent. A pályázat sikeres, nagyon sok közösségi tér újult meg, sok új funkcióval gazdagodott így Budapest, ami azt jelenti, hogy a TérKöznek igen is van létjogosultsága, így a pályázat a jövőben is folytatódik.
Dr. Hoffmann Tamás Gazdagrét átalakulásáról és a TérKöz pályázat fontosságáról is beszélt. „A közterületek megújítása, a futókör építése, a Szivárvány Óvoda bővítése és teljes felújítása, valamint az új védőnői központ kialakítása ugyanúgy része ennek a koncepciónak, ahogyan a Gazdagréti tér mostani rekonstrukciója is. A fővárosi kerületek nem kis szigetek, hanem Budapest szerves részei, ezért is fontos a fővárosi önkormányzat támogatása, ezért is fontosak a TérKöz pályázat által támogatott projektek, ahogyan ez is.” – mondta Újbuda polgármestere.
A beszédek után a Mikulás lepte meg a gyerekeket, valamint táncos és zenés programok szórakoztatták a jelenlévőket.
A Gazdagréti tér a Kaptató sétány északi végpontja. Jelentőségét tovább növeli, hogy buszvégállomás kapcsolódik közvetlenül hozzá. A terepadottságok miatt kialakult szintkülönbségeket lépcsőkön és rámpákon keresztül lehetett eddig áthidalni, így az akadálymentesítés a volt megújítás egyik sarkalatos pontja. A tervek célja a Gazdagréti tér valós fogadó térré válása volt, ezért nagy hangsúlyt fektettek a tervezők az egységes megjelenésre és a közösségi funkciók bővítésre. A burkolt felület és a berendezési tárgyak felújítása mellett új funkciók is megjelentek a területen. A Gazdagréti lakótelep lakói számára mindig is fontos volt az egészséges, zöld környezet. A meglévő fák megtartása mellett, új fák is telepítésre kerültek, elsősorban a parkolók és a szolgáltató épületek között kialakult közösségi téren.
A megújítás során jelentősen növekedett a cserje és évelőfelületek nagysága – közösségi díszkertek jöttek létre, melyek lehetőséget nyújtanak a közösségépítésre, a lakosság aktív bevonására a telepítésbe és a fenntartásba. A lakótelepen már jelenleg is nagy hagyománya van a helyi lakosság önkéntes, egyéni zöldítési akcióinak, a jelenlegi kialakítás mindezt szervezett és összefogott formába igyekszik önteni, ezáltal nagyobb esztétikai összhangra számítva.
A tervezési terület részét képezi az északi gépjárműforgalmú út, illetve a hozzá tartozó, a szolgáltató épületeket kiszolgáló parkolók rendezése. Itt az eddigi kaotikus parkolást rendezett, merőleges parkolóhelyek váltották fel, továbbra is magas parkoló számot és biztonságosabb gyalogos közlekedést és tartózkodást biztosítva. Ezek a burkolt felületek adnak otthont a hétvégi gazdapiacnak is, amikor a termelők a parkoló felől, közvetlen a gépjárművekből tudnak árusítani, emellett a burkolaton lesz helye a különböző egyéb kitelepüléseknek, árusítóhelyeknek.

2 csatolt kép Fény tánc showA gazdagréti Mikulás
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.