Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. november 18. hétfő
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2019. február 7., csütörtök 16:22

Törvénymódosítást kezdeményez Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete
Bús Balázs polgármester javaslatára úgy döntött a III. kerületi önkormányzat, hogy az Info törvény közérdekű adatigénylésekre vonatkozó szabályainak módosítását kezdeményezi a jogalkotó felé.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosítását kezdeményezi Bús Balázs polgármester javaslatára a testület. A határozatot az indokolja, hogy ugyan a fenti törvény részletesen szabályozza a közérdekű adatok megismerésének általános szabályait, azonban nem szabályozza az adatkezelés célját, illetve a rendelkezésre bocsátott adatok felhasználásának módját.
Az utóbbi időben jelentően megnövekedett a közérdekű adatigénylések száma. Egyre gyakrabban fordulnak elő olyan esetek is, amikor az igénylő az önkormányzat a kiadott adatokat szabadon értelmezve, összefüggéseikből kiragadva, a célhoz kötött adatkezelés elvét mellőzve használták fel.
A 24.hu 2019. 01. 25-ei cikke tökéletesen alkalmas a probléma bemutatására. A hírportál a közérdekű adatigénylés során rendelkezésre bocsátott anyagból csak az üresen álló önkormányzati lakások számát közölte. Elhallgatta ugyanakkor azt, hogy a III. kerületi 184 pillanatnyilag üresen álló lakásból 32 bérlőkijelölési joggal érintett, 79 lakás bérbeadása folyamatban van - pályáztatás, pályázatra kijelölés, stb., 53 lakás szanált, egészségre ártalmas, illetve állapota miatt jelenleg bérbeadásra nem alkalmas, valamint 20 üres nyugdíjasházi lakás van, ebből 1 lakásra a Fővárosi Önkormányzatnak van bérlőkijelölési joga, a többi bérbeadása pedig folyamatos.
Ezen esetek megelőzése érdekében a III. kerületi önkormányzat képviselő-testülete kezdeményezi a jogalkotó felé a fenti törvény felülvizsgálatát és módosítását a következők szerint:
Az eddigi szabályozással összhangban, továbbra is bárkinek legyen joga közérdekű adat és közérdekből nyilvános adat iránti igényt benyújtani, de csak az alábbi feltételek betartása mellett. Az adatigénylőnek az adatok felhasználási célját konkrétan meg kell határoznia, az adatokat kizárólag a meghatározott célra használhatja fel, az adatokat összefüggésükből nem ragadhatja ki, tévesen, hamis színben nem tüntetheti fel azokat. A javaslat szerint közérdekű adatigénylésre adott választ, azaz a közérdekű adatokat és a közérdekből nyilvános adatokat változtatás nélkül, teljes terjedelemben kell megjelentetni.
Bús Balázs polgármester meggyőződése, hogy a törvényi előírások ilyen formában történő módosítása az állampolgárok korrekt és tisztességes tájékoztatását szolgálja és elejét veszi a hamis és valótlan állításoknak, téves következtetéseknek, amelyek nem szolgálják a társadalom érdekét.
Az előterjesztést Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat képviselő-testületének 2019. február 7-i ülésén a Fidesz-KDNP, az LMP, valamint a Jobbik képviselőinek szavazataival elfogadták. Az MSZP, az Együtt és a PM képviselői a javaslat ellen szavaztak, ezzel kinyilvánítva, hogy nem támogatják a valós tényeken alapuló közérdekű adatok eljussanak az érintettekhez.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.