Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2019. február 8., péntek 12:35

A Római-part fejlesztéséről döntött Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
Bús Balázs polgármester kezdeményezésére hozott döntéseket februári ülésén Óbuda-Békásmegyer képviselőtestülete a népszerű Duna part hasznosítása és védelme érdekében.


A Római-part szabadidős-, pihenő-, és sportfunkcióinak bővítése különösen fontos célkitűzése a III. kerületi önkormányzatnak. A korábbi években is számos olyan döntést hozott a kerület vezetése, amely a parton pihenni, szórakozni vagy sportolni vágyók kényelmét, biztonságát, nyugalmát szolgálja. Ebbe a sorba illeszkednek a február 7-én megszületett döntések is.
Az Óbudai-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. szakemberei a következő hónapokban megvizsgálják egy római-parti szabadstrand kijelölésének és megvalósításának lehetőségét. Amennyiben a megvalósításnak nincs akadálya, akkor a strand kialakításának részletes tervei is elkészülhetnek
Az egyesületektől független, bárki számára hozzáférhető és biztonságos vízi sportolás támogatására és újraélesztésére az Óbudai Sport és Szabadidő Kft. a már meglévő túra, futó és kerékpáros események mellett ezentúl rendszeres vízitúrázási lehetőséget is szervez majd a Római-partról indulva a Lupa-szigetre.
A part tisztán tartására és törmelékmentesítésére 10 millió forintot különítettek el a kerület 2019-es költségvetésben. Ez fedezi többek között az elöregedett, megrongálódott használaton kívüli sólya-pályák bontását és elszállítását.
Az idei szezontól a közterület-felügyelők környezetbarát és csendes elektromos járművel végeznek őrjáratot a parti szakaszon, hogy visszaszorítsák az illegális hulladéklerakást. Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete ebben az évben is működteti majd vízi járőrszolgálatát a Duna III. kerületi szakaszán, elősegítve a vízen sportolók és a parton pihenők biztonságát.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata tárgyalásokat kezdeményez a közel 20 darab Római-parton fekvő, állami tulajdonú ingatlan tulajdonjogának ingyenes megszerzésére, hogy azokon sport és szabadidős funkciók létesülhessenek a kerületiek számára. A nemzeti, valamint az állami vagyonról szóló törvények lehetőséget biztosítanak a helyi önkormányzatok számára, hogy ilyen igényüket benyújtsák, ha az ingatlant törvényben meghatározott közfeladat ellátására veszik igénybe.
Annak érdekében, hogy a Római-parton a sport, a közösségi funkció fejlesztése hosszútávon is biztosítható legyen, a képviselők megszavazták, hogy az önkormányzat jegyeztessen be elővásárlási jogot a 23789 helyrajzi számú közterület – Nánási út – Királyok útja – Pünkösdfürdő utca – Duna folyam által határolt terülten elhelyezkedő ingatlanokra és egészítse ki az érintett terület Kerületi Építési Szabályzatát (KÉSZ) azzal, hogy a területen csak kiemelten környezetbarát aktív házak építése legyen engedélyezhető. Az új KÉSZ megalkotása a lehető legnagyobb nyilvánosság mellet zajlik, a szabályzatalkotás részét képezi egy közösségi tervezési folyamat, amelyben a beérkezett javaslatok tükrében határozzák meg a 2019-ben megvalósuló szabályozás fő irányait.
A polgármester kezdeményezését az ellenzék is üdvözölte.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.