Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2019. február 18., hétfő 17:47

Lélekmozgató hét 2019.02.18.-02.22. - Szentendre város is a parasportolókért
Szentendre városa az országban először és egyetlenként egész hetes programsorozattal népszerűsíti a Magyar Parasport Napját. A rendkívüli eseményre a város uszodájában, a Szentendrei Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpontban kerül sor. Az uszoda szervezésében és koordinálásával a szentendrei iskolák csatlakozó testnevelőtanárai, edzői és az itt dolgozó egyesületek február 18. és 22. között, egy egész héten keresztül tartanak Lélekmozgató foglalkozásokat, vagyis rendhagyó testnevelésórákat, foglalkozásokat az itt úszó vagy edző diákoknak, sportolóknak.
A Szentendrei Vizes Nyolcas Uszodában a lehető legrendhagyóbb testnevelésórákat tartják február 18. és 22. között több száz gyermek részvételével: a V8 uszoda 33 méteres, feszített víztükrű 8 sávos medencéjében a jelentkező gyerekek egy pár percre belebújhatnak a parasportolók bőrébe, bekötött szemmel vagy rögzített végtagokkal, a testnevelőtanár vezetésével átélhetik, milyen lehet látássérültként, testi fogyatékkal élőként sportolni.


A szentendrei Lélekmozgató hét február 18-án a Református Gimnázium 6. évfolyamosok rendhagyó, Lélekmozgató testnevelésóráján startolt el, melyen részt vett Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fodisz elnöke, a Lélekmozgató program elindítója, a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes, Európa-csúcstartó úszó, két paralimpián résztvevő Csuri Ferenc, az Európa-bajnoki 4. helyezést elért Lengyel Zsófia, látássérült parasportoló és Szabadi Ádám, kerekesszékes para-sportoló reménység, valamint a Mexikói úti Mozgásjavító Iskola diákjai.
A köszöntők után a parasportolók bemutatták, hogyan úsznak, edzenek minden nap, hogy készülnek fel a versenyekre, beszéltek arról, hogy milyen edzésprogrammal készülnek, hogy kijussanak a legjobbak világversenyeire.
Ezután a jelentkező diákok a testnevelőtanár vezetésével bekötött szemmel vagy rögzített végtagokkal kipróbálhatták, hogy milyen testi fogyatékkal élőként úszni.


Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere az eseménysorozat nyitó rendezvényén elmondta:
"A város örömmel csatlakozott a Lélekmozgató programhoz, hiszen mindig is szívünkön viseljük a sportolók, különösen a parasportolók és fogyatékkal élők ügyét: egy magánhagyaték jóvoltából, a város támogatásával az itt élő fogyatékkal élő, vagy súlyos krónikus betegségekben szenvedő gyermekek ingyenesen vehetnék részt hidroterápiás foglalkozásokon a városi uszodában.
A Lélekmozgatóhoz csatlakozó egész hetes városi projekt azért egyedülálló, mert Szentendre fontos sportlétesítménye, a V8 segítségével a város összes iskoláját, több száz diákot be tud vonni a programban.
Rendkívül büszkék vagyunk, hogy Szentendrének más élsportolók mellett paralimpikonja is van, aki edzőtábor amiatt most nem tud velünk lenni: úszásban a szentendrei Tóth Tamás Rióban megszerezte a magyar csapat első aranyérmét 100m hátúszásban, és egy bronzéremet is hazahozott."

Wildner Márton, a V8 uszoda ügyvezetője szerint példátlan pozitív tapasztalat volt az, ahogy az uszodába járó iskolák és itt dolgozó egyesületek az első szóra, a legelső megkeresésre azonnal csatlakoztak az eseményhez. “A V8 uszodában is érezzük, hogy Szentendrén valódi, másokra odafigyelő és nyitott közösségek működnek. Nagyon örülünk annak, hogy ennek az összetartó és szolidáris városi sportközösségnek lehetünk az otthona”.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület és a FODISZ (Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége) elnöke kifejtette, hogy a Magyar Parasport Napjának több szempontból is fontos a jelentősége.
“A társadalom egészének kell megértenie, hogy több a hasonlóság bennünk, ami összeköt, mint a különbözőségek, amik szétválasztanak. Azok a gyerekek, akik a Magyar Parasport Napján kipróbálnak egy-egy fogyatékos sportot, megnéznek egy róluk szóló dokumentumfilmet, beszélgetnek róla, hazaviszik a családjuknak is az ismereteket. Megértik, hogy nem sajnálni kell vagy megijedni attól, ha valaki különbözik a megszokottól, hanem úgy segíteni, ahogy az a fogyatékkal élőknek is jólesik. Az igazi teljesítmény nem a kezekben, lábakban, hanem a szívekben van. A mi munkánk arról szól, hogy bebizonyítsuk közösen: fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni.”

A Magyar Parasport Napja
Február 22-ét az Országgyűlés a Magyar Parasport Napjává nyilvánította. A Magyar Paralimpiai Bizottság és a FODISZ először 2018-ban rendezte meg a Lélekmozgató-t, a Magyar Parasport Napjának érzékenyítő programját, amelyhez országosan közel 500 oktatási intézmény csatlakozott. Február 22-én az esemény keretében ismét országszerte érzékenyítő és interaktív osztályfőnöki, valamint rendhagyó testnevelés órákat tartanak, ahol a gyerekek egyebek mellett kipróbálhatják a fogyatékkal élő sportolók sportágait.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.