Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. március 30., kedd 08:49

Piacorientált szakképzés Debrecenben
A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázatán a debreceni Alföld Szakképző mintegy 390 millió forint támogatást nyert el a képzések fejlesztésére és a felnőttoktatás átalakítására.
A debreceni Alföld Szakképzőt 2008 júniusában hozta létre Debrecen, Balmazújváros, Hajdúböszörmény önkormányzata, valamint a Debrecen TISZK Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. azért, hogy minél több piacképes munkaerőt képezzenek. Az Alföld Szakképzőhöz összesen tizenhét iskola tartozik, az európai uniós projekt során ebből kilenc debreceni intézményben valósulnak meg a fejlesztések. Az elnyert támogatást elsősorban szakmai továbbképzésekre, felnőttoktatásra, az intézményhálózat korszerűsítésére, valamint a munkaerőpiaci igények felmérésére költik. A programban összesen 495 pedagógussal és szakoktatóval foglalkoznak majd 30 szakterületen mintegy ezer órában. Ezeknek az oktatóknak a tudását kamatoztatják a TISZK által foglalkoztatott több mint tízezer tanuló szakmai képezésénél úgy, hogy közben figyelik a cégek elvárásait is. A diákok így célirányosan olyan szakmákat tanulhatnak, amikre garantáltan van és lesz kereslet, hiszen a vállalatok, a piaci szereplők határozhatják meg, milyen területen van szükség munkaerőre. Ennek a szakképző rendszernek a lényege, hogy együttműködik a piaci szereplőkkel, amelyek aztán egyre több képzett munkaerőt foglalkoztathatnak a városban, a megyében és a régióban.
A projekt a továbbképzések mellett jelentős logisztikai fejlesztést is jelent, ezáltal a programban szereplő iskolákban átlátható, összevont térségi és regionális szakképzési rendszer jöhet létre.
Dr. Pósán László országgyűlési képviselő a témában 2010. március 29-én tartott sajtótájékoztatón elmondta: példaértékű modell született meg a szakképző létrehozásával, s erre egy olyan rendszer épül, ami a megyében és a régióban egyaránt újszerű és számos tanulsággal bír. A program garantáltan regionális szintre emelkedik, ugyanis a projekt az ország szakmunkástanulóinak hat százalékát, a régióénak pedig húsz százalékát foglalkoztatja.
Halász D. János, Debrecen város oktatási ügyekért felelős alpolgármestere szerint az Alföld Szakképző legnagyobb erénye, hogy közvetlen kapcsolatot ápol a munkaerőt kereső vállalatokkal, sokkal közelebb áll ugyanis egy gazdasági társaság a piaci igényekhez, mint egy oktatási intézmény. Az alpolgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte: a rendszer még nem tökéletes, így többek között azt a problémát is ki kell küszöbölni, hogy a szakképzőben dolgozó oktatók kivel vannak alkalmazotti viszonyban. Jelenleg ugyanis nagy részük nem a TISZK-kel, hanem a hozzá csatlakozott iskolákkal áll szerződésben. Mint mondta, fontos, hogy figyelemmel kísérjék és segítsék a tanulókat, emellett átjárhatóvá is tegyék számukra a rendszert.
A képzésről kikerülő diákok tudásának legkomolyabb felvevői a magas hozzáadott értékű beruházások lehetnek, éppen ezért fontos, hogy a programban résztvevő intézmények ezekre a területekre koncentráljanak a leginkább – jelentette ki Hajnal János az Alföld Szakképző Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. ügyvezetője. Hozzátette: hamarosan Debrecenben, a Fokos utcában mintegy 1 milliárd forint uniós forrásból olyan intézményt hoznak létre, mely a megújuló energiaforrásokhoz kötődő szakmák munkafolyamataival ismerteti meg a tanulókat.
A beruházás várhatóan 2010 második felében valósulhat meg.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.