Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2019. március 28., csütörtök 14:24

Kutyás strand a Szigeten? – Óbudán további egyeztetést kezdeményez a polgármester a kutyatartókkal
Bús Balázs polgármester további egyeztetést javasol a kerületi kutyás közösségekkel a következő hónapokban a kutyasétáltatás szabályairól, a póráz nélküli kutyafuttatásra alkalmas területekről, továbbá egy kutyás strand létrehozásának lehetőségét is megvizsgáltatja a polgármester. A közösségi együttélés szabályainak állattartással összefüggő rendelkezéseit mindezekért hatályon kívül helyezi az önkormányzat.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a 2018. decemberében elfogadott, a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelete határozza meg többek között a kutyasétáltatás szabályait a kerületben. A rendelet elfogadását több hónapos közösségi tervezés előzte meg, melynek során a lakosság, a helyi civil szervezetek, intézmények is elmondhatták a véleményüket a szabályozás tartalmáról. Az új jogszabály hatályba lépését követően azonban számos további észrevétel, javaslat érkezett, elsősorban a közterületi kutyasétáltatás szabályozásával kapcsolatban az önkormányzathoz.
Bús Balázs polgármester ezért, a kerületi kutyás közösségek kérésének eleget téve a rendelet kutyasétáltatásra vonatkozó részének hatályon kívül helyezését javasolta annak érdekében, hogy további egyeztetések induljanak a következő hónapokban a kutyatartókkal.          
Az elmúlt hetekben számos támogatható javaslatot fogalmaztak meg a kerületi kutyás közösségek a rendeletben szabályozott kérdésekben. A póráz nélküli sétáltatás engedélyezése nagy arányban merült fel az észrevételekben. Konkrét kérésként jelent meg a kutyatartók részéről a Pünkösdfürdői gát melletti árterületen egy nagyobb területű, póráz nélküli kutyafuttatásra alkalmas terület kijelölése, amely kielégítené a nagyobb testű kutyák mozgásigényét is. Bús Balázs polgármester támogatja ezt a javaslatot, tekintettel arra, hogy a gát melletti zöldterületen a futók, kutyások, kisgyermekkel sétálók korábban sem zavarták egymást.
A póráz nélküli kutyasétáltatás kérdése az Óbudai-sziget zöldterületein is hangsúlyos kérdés. A pontos terület kijelölése a következő hónapok egyeztetéseinek témája lesz majd az érintettek bevonásával.
Még az egyeztetések előtt, de a látható igények miatt Bús Balázs polgármester a sziget északi részén egy kutyás strand kialakításának lehetőségét is megvizsgáltatja az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Kft-vel. Amennyiben a jogszabályi feltételek lehetővé teszik, a strand megvalósíthatóságáról koncepciót is készítenek a szakemberek.
A képviselő-testület mai ülésén elfogadta a polgármester előterjesztését a fenti javaslatokkal, és hatályon kívül helyezte a rendelet kutyasétáltatásra vonatkozó szabályait. (A helyi szintű jogszabályváltozás ellenére a magasabb szintű jogszabályi rendelkezések természetesen továbbra is irányadóak.)
A következő egy évben Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének bevonásával a kerületben élő kutyás közösségekkel, civil szervezetekkel konzultáció indul a közösségi együttélés szabályainak vonatkozó kérdései újragondolása céljából. Az új szabályok elfogadásának határideje 2020. április 30.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.