Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. október 20. vasárnap
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. április 16., kedd 10:59

Nincs rá gyógyszer, de könnyen megelőzhető
Az első olyan magyar települések között van városunk, melyek ingyenesen biztosítják a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást, amit idén első alkalommal mintegy félszáz önkormányzati dolgozó kap meg – derült ki szerda délelőtt a Polgármesteri Hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

 Az eseményen beszédet mondott Lazók Zoltán polgármester, Dr. Mátics István, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke, valamint Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.


 - Közismert, hogy a kullancscsípés nagyon súlyos következményekkel járhat, az általuk terjesztett egyik legveszélyesebb betegség a vírusos agyvelőgyulladás. Mindig érdemes élni a lehetőséggel, ha egy potenciálisan súlyos betegség ilyen egyszerűen megelőzhető – fejtette ki Lazók Zoltán.

- Ezért a védőoltást a program első fázisában azoknak az önkormányzati cégnél dolgozóknak biztosítjuk térítésmentesen, akik a szabadban dolgoznak, például a városi parkokban, erdős külterületeken, hiszen ők vannak a leginkább kitéve a kullancscsípésnek. Határozott szándékunk, hogy a jövőbeni tapasztalatok alapján bővítsük a programot” – tette hozzá a városvezető.

 Dr. Mátics István Oroszlány 2009-ben indított egészségügyi programjának fejlődéséről számolt be, és röviden tájékoztatta a hallgatóságot a kullancsok által terjesztett betegségek súlyosságáról. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a fertőzés az esetek jelentős részében tünetmentesen lezajlik, ám éppen azért veszélyes és kiszámíthatatlan betegség, mert nem lehet előre tudni, kinél okoz súlyos szövődményeket. A védekezés pedig azért is indokolt, mert a már kialakult betegség kezelésére nincsen célzott terápia, az esetleges agykárosodás mértékét gyógyszeresen nem lehet befolyásolni.


 Dr. Póta György a polgármester szavait kiegészítve hangsúlyozta: sokan gondolnak úgy a kullancsok által terjesztett betegségekre, hogy azokra csak akkor kell igazán figyelni, ha a természetet járjuk. Ez azonban már nem így van, a kis vérszívók egyre közelebb merészkednek hozzánk az épített környezetben is.  Megtalálhatók például a városi parkokban, játszótereken, családi házak kertjében, de a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken is jelen vannak. A kutatások szerint már minden ötödik kullancscsípés városi környezetben történik.  A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke kiemelte: a kertvárosi jellegű területek bővülése jelentős mértékben növelheti a kullancsokkal való találkozás lehetőségét.


 A szakemberek szerint hazánk a közepesen veszélyeztetett országok közé tartozik, magasabb kockázatú területnek az ország délnyugati része, valamint az északi határsáv középső szakasza számít, ebbe a régióba tartozik Oroszlány is.


 2019.04.10.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.