Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

TISZAÚJVÁROS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. március 31., szerda 23:48

Üzleti tervek, felújítások, bölcsődebővítés
Több mint négy órán át tanácskozva csaknem húsz napirendi pontot tárgyalt meg március 25-én rendezett ülésén Tiszaújváros képviselő-testülete.
A grémium elfogadta az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2010. évi üzleti terveit, határozott a közterületek és az intézmények 2010. évi felújításáról. Ez utóbbi keretében a testület úgy döntött, hogy egy pavilon visszaalakításával húsz férőhellyel bővíteni kell a bölcsődét.


Üzleti tervek

A képviselő-testület a TiszaSzolg 2004. Kft. és a Tisza Média Kft. esetében zárt, a Tiszaújvárosi Sport-Park Nonprofit Kft. és a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. esetében nyílt ülésen tárgyalta és fogadta el az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2010. évi üzleti terveit.
Három társaság pozitív mérleg szerinti eredménnyel, a Sport-Park Kft. mintegy 20 millió forintos veszteséggel számol, de a működés, a likviditás itt is biztosítva lesz.
A TiszaSzolg 2004. Kft-nél a színvonalas közüzemi szolgáltatás mellett kiemelt feladat a fürdőfejlesztési projekt ütemterv szerinti végrehajtása, a szennyvíztisztító korszerűsítésének megkezdése.
A Tisza Média Kft. esetében a jó színvonalú műsorszolgáltatás és lapkészítés mellett a szolgáltatás működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges műszaki fejlesztések megoldása is kiemelt cél.
A Városgazda Nonprofit Kft-nél a parkfenntartási, közterület-tisztítási és városüzemeltetési feladatok zökkenőmentes, megfelelő színvonalú ellátásával és a közfoglalkoztatás lehetőségeinek maximális kihasználásával párhuzamosan fontos célkitűzés a kft. profiljába illő beruházások, felújítások jó minőségben és határidőben történő végrehajtása.
A Sport-Park Kft-nél a folyamatos, jó színvonalú üzemeltetés, működtetés mellett az idén a korábbinál is nagyobb figyelmet kell fordítani a karbantartásra, felújításra. Ez utóbbi érdekében 5 éves felújítási tervet kell készíteni, melynek végrehajtását a tulajdonosi (önkormányzati) döntést követően meg is kell kezdeni.
Közös vonás, hogy a cégeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a pályázati lehetőségek feltárására a többletforrások bevonására, további fejlesztések megvalósítására érdekében. Ezzel kapcsolatban egy döntés is született az ülésen, a képviselő-testület hozzájárult, hogy a TiszaSzolg 2004. Kft. „Hőközponti szabályozás és távfelügyeleti rendszer korszerűsítése, valamint az északi és déli gerincvezeték összekötésének megvalósítása” címen pályázatot nyújtson be az Energia Központ Nonprofit Kft-hez. A távhőrendszer energiatakarékosságát, hatékonyságát szolgáló korszerűsítés becsült összköltsége 230 millió forint, a támogatás vissza nem térítendő.
Ugyancsak közös vonás az üzleti tervekben, hogy a cégek átlagosan 5 százalékos bruttó bérfejlesztést hajthatnak végre, visszamenőleges hatállyal 2010. január elsejével.


Közterületek rehabilitációja

A képviselő-testület – folytatva a ciklus elején elhatározott programot – 100 millió forintot biztosított az idei költségvetésben a közterületek rehabilitációjára. Ezúttal azokról a feladatokról határozott, melyeket e keret terhére kell megvalósítani.
A tervek között szerepel a Szent István út 1. szám melletti járda felújítása, illetve az itt lévő zöldterületen kitaposott „gyalogösvény” burkolása. A Lévay úton – a Munkácsy és a Bethlen út közötti szakaszon – ugyancsak felújítandó a járda és a kerékpárút. A feladatok között van a Pajtás köz 5-7. szám előtti járdaszakasz burkolatcseréje és az Örösi út 45-56. szám mögötti járda burkolatfelújítása is.
Az Árpád út páros oldalán teljes hosszban felújítják a járdát, a Széchenyi iskola előtti kis téren pedig ivókutat alakítanak ki a tervek szerint.
Jelentős felújítás várható a Barcsay tér környezetében. Lakossági kérés alapján került a tervbe a tér és a Bethlen út között egy járda építése. Rendezni kívánja az önkormányzat a kiállítóterem előtti és a lottózó melletti nagy, aszfaltozott területet is, a tér és a Bethlen út közötti kihasználatlan területen pedig parkolót alakítanának ki.
Tiszaszederkény sem marad ki a felújítási programból, az Ady Endre út 2. szám melletti saroktelken ugyancsak parkoló épülhet.
A felsorolt, elfogadott feladatok nem tükröznek sorrendiséget. A rendelkezésre álló keret – legalábbis a tervezői becslés alapján – fedezetet nyújt a teljes bekerülési költségre.

Intézményi felújítások, bölcsődebővítés

Az ugyancsak évek óta tartó intézményfelújítási program idei folytatásához szintén 100 millió forintos keretösszeget hagyott jóvá a testület a pénzügyi tervben. Ennek 70 százalékos felhasználásáról határoztak most a képviselők.
Az intézményi épületek nyílászáróinak cseréje és a konyhák szellőzőrendszerének korszerűsítése a kiemelt feladat. A Hunyadi és a Széchenyi iskolában összesen mintegy 160 ablakot cserélnek ki, ennek állami támogatására pályázatot is nyújtott be az önkormányzat. Ablakcsere lesz a Tiszaszederkényi Művelődési Házban és a Szivárvány óvodában, valamint a VISZ központi étteremben is. Felújítják a konyhai páraelszívókat a Bóbita és a Tündérkert óvodában, a Kazinczy, Arany és Széchenyi iskolában, továbbá a VISZ központi konyháján. Az említett, illetve a további, kisebb volumenű felújítások költségigénye 55 millió forint.
Kevés a bölcsődei férőhely, állapította meg még tavaly a képviselő-testület a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ beszámolóját tárgyalva. Az intézményvezető akkor feladatául kapta, hogy készítsen javaslatot a probléma orvoslására. A javaslat elkészült, s a testület úgy határozott, hogy a korábban irodahelyiségekké átalakított egyik pavilont kell visszaalakítani, így nem csupán 20-22 férőhellyel bővülhet a bölcsőde befogadóképessége, de változatlanul egy épületegységben történhet a gyermekek ellátása. A férőhelyek bővítésére 15 millió forint épülhet be a humánszolgáltató költségvetésébe a felújítási keretből.
Az intézményi épületek felújítására szánt további 30 millió forint felhasználására az áprilisi testületi ülésre készül javaslat.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.