Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2019. április 29., hétfő 16:28

Jubilált az egyházi kórusok találkozója
Huszadik alkalmához érkezett a Musica Sacra Civitatis – Egyházi zene a polgári világban hangversenysorozat, amelyre különleges műsorral készültek a fellépők. A hagyományosan a Móricz Zsigmond Gimnázium aulájában rendezett koncert, amelynek házigazdája Láng Zsolt polgármester volt nagy érdeklődés mellett, telt ház előtt zajlott. 

Az egyesített kórus bevezető hangjai után a II. kerület polgármestere köszöntötte az énekeseket, zenészeket és a hallgatóságot. Ahogy mondta, számára, mint egykori kórustag számára ez az este az együtténeklés, a közös alkotás öröméről szól. – „Van-e jobb szemléltető eszköze a társadalmi szolidaritásnak, mint a kar? Sokan egyesülnek valaminek a megvalósítására, amit egy ember, ha mégoly tehetséges, egymaga nem tud megvalósítani. Ahol mindenkinek munkája egyaránt fontos, s ahol egyetlen ember hibája mindent elronthat” – idézte Kodály Zoltán szavait. Örömét fejezte ki, amiért erre az estére a kerületi egyházi kórusok kijönnek a templom falai közül, hogy megmutassák tudásukat egymásnak és a közönségnek, és hogy közösen is színpadra álljanak. A jubileum alkalmából köszönetet mondott a sorozat szervezőjének és motorjának, Raduj Klárának, valamint a részt vevő karvezetőknek és kórusoknak, külön kiemelve a Sarlós Boldogasszony Kórust, amely a hangversenysorozat mind a húsz koncertjén fellépett.– Mindannyiunk számára fontos ez a húszéves hagyomány, az a szellemiség, aminek jegyében a sorozat megszületett, és amelyben évről évre eltölthetünk egy estét – hangsúlyozta Láng Zsolt, és hozzátette: – A tradíció egyben folyamatos megújulás, minden koncert hoz valami újat, valami időszerűt. Idei aktualitásként említette a bevezető Korál misét, amelyet Ittzés Mihály állított össze – a művel a tavaly, életének 80. évében elhunyt zenepedagógusra emlékezett a rendezvény. A 130 éve született Sík Sándor alakját a Szent Antal Kórus előadásában felcsendülő Kodály-mű, a Sík Sándor Te Deuma idézte fel, amelyet a szerző 1961-ben a szerzetes-költő aranymiséjére komponált. Külön köszöntötte az idei év díszvendégét, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kórust, és köszönetét fejezte ki Hartyányi Judit karvezetőnek és Pálúr János orgonaművésznek, hogy művészetükkel és szellemiségükkel évről évre támogatják a hangversenyeket. 
A fellépő nyolc kórus közel kétórás, lélekemelő koncertjének fénypontja az előző évekhez hasonlóan az egyesített kórus előadása volt, amely ezúttal kétszer, a rendezvény első és utolsó műsorszámaként örvendeztette meg a közönséget. A II. kerületi egyházi kórustalálkozóra mások mellett eljött Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő, a II. Kerületi Önkormányzat képviselő-testületének tagjai – Biró Zsolt, a Közoktatási, Közművelődési, Sport- és Informatikai Bizottság elnöke, Csabai Péter, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat elöljárója, Ernyey László, az egyházi és karitatív szervezetek tanácsnoka, valamint Gór Csaba, Makra Krisztina és Riczkó Andrea –, Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ igazgatója és Rónaszékiné Keresztes Mónika, a magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztos.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.