Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. augusztus 25. vasárnap
Hírek témák szerint

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2019. május 17., péntek 15:03

Kálóczy életéről szóló emlékkonferenciát tartottak
„Küldetésünket és feladatunkat helyi közösségünkben és az országban is elszántan véghez kell vinnünk”- mondta Kara Ákos a Kálóczy Lajos Emlékkonferencián, pénteken Mezőörsön.
 
Németh Zoltán az emlékbizottság elnöke nyitóbeszédében emlékeztetett, a bizottság Kálóczy Lajos születésének 200. évfordulója alkalmából alakult meg. „A Megyei Önkormányzat szervező, értékőrző feladata mentén, megyei elnökként is fontosnak tartom a rendezvénysorozatot, melynek egyik legnagyobb eseményre, az emlékkonferenciára kerül ma sor”- hangsúlyozta.
„Köszönöm Kara Ákos országgyűlési képviselő úrnak a támogatást és a fővédnökséget; közös célunk, hogy a megye és az ország lakossága is megismerje Kálóczy tevékenységét és munkáját. A reformkor megyei alakjaként hazafias tevékenységével, közösségi szerepvállalásával, a kulturális és gazdasági élet szilárd alapjait teremtette meg megyénkben, vagyonából pedig éppúgy áldozott a köz javára, mint Széchenyi”- tette hozzá. Németh Zoltán elmondta, a mostani konferencián a Kálóczy-család történetét és Kálóczy Lajos fordulatokkal teli életútját járják körül, akinek munkásságát már életében is nagyra becsülték.
 
Dr. Medgyasszay László, egykori országgyűlési képviselő méltatta a Magyar Műhely Alapítványt, mely a nehézségek ellenére napjainkban is igen aktív és kimagasló teljesítményt nyújt. Egyúttal elismerését fejezte ki a Kálóczy életét bemutató könyvért, mely Zsumbera Árpád pontos és alapos munkája nyomán méltó emléket állít a reformkor megyei alakjának.
 
Kara Ákos országgyűlési képviselő, az eseménysorozat fővédnöke Márai Sándor gondolatait idézte: „A  magyarság, mint az európai keresztény műveltség, a humanizmus egyik utolsó keleti végvára, minőségi kultúrát épített az elmúlt évszázadokban, s ezt a művét leggyakrabban történelmileg rendkívül kedvezőtlen feltételek közepette végezte”. Majd hozzátette: „a történelem kedvezőtlen feltételei most is adottak, melyek között jelen küldetésünket és feladatunkat helyi közösségünkben és az országban is elszántan véghez kell vinnünk. Kívánom, hogy annak az értékteremtő munkának, mely itt most elkezdődött, legyen folytatása”- monda Kara Ákos.
 
A kornferencián Biczó Zoltán a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának könyvtárvezetője a reformkori politikusok és jogászképzés témájában tartott előadást. Bana József, a Győr-Moson-Sopron Megyei Leváltár igazgatója a reformkor győri egyleteit és táraságait mutatta be. A Kálóczy-család történetét Kálóczi Csaba, családtörténeti kutató, Káóczy Lajos élettörténetét pedig Zsumbera Árpád helytörténeti kutató ismertette. A konferencia végén Szabó Gyula, a Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány elnöke összegezte az elhangzottakat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.