Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2019. június 10., hétfő 12:32

Szentendrei Pestisűző Fesztivál - 2019. június 15-16. Szentendre, belváros
Szentendre legújabb kortárs művészeti fesztiválja, a Szentendrei Pestisűző Fesztivál már második alkalommal kerül megrendezésre június 15-16-án. Az ingyenes rendezvény egy 18. századi, szentendrei pestis-történetre alapul. A kétnapos fesztiválon számos koncert- többek között Péterfy Bori & Love Band, PASO, Colorstar -, különféle borzongató programok, haláltánc, lampionos felvonulás, örömkoncert és hajóverseny várja a látogatókat Szentendre történelmi belvárosában. 
Fesztiváljaink célja -a szórakoztatáson túl- megismertetni a helyiekkel és az ide látogatókkal Szentendre történelmi és kulturális múltját. A tavaly először megrendezett Szentendrei Pestisűző Fesztivál egy XVIII. századi városi legendának állít emléket: a Fő téren álló Pestiskeresztet a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost. A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egy áldozata volt, egy fiatal lány, akit állítólag fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon tovább terjedni.
 
Haláltánctól a lampionos felvonulásig
A fesztivál fő eseménye a Szentendrei-szigetről csónakokkal érkező táncművészek műsora, akik, Barakoo Dobkör zenei kíséretében -a ve­szedelmet megjelenítve- egy haláltáncot, kortárs performanszt adnak elő a Duna korzón. Az előadás közben megérkeznek a szentendrei kortárs képzőművészek (Korniss Dezső, Vajda Lajos, FeLugossy László és efZámbó István, Deim Pál) jellegzetes motívumaiból készített óriás bábok, melyek segítenek elűzni a veszedelmet a város­ból. A bábokat erre az alkalomra a helyi civil szervezetek, egyesületek „fogadják örökbe”.
A program lampionos felvonulással folytatódik, melyet a Tihi Wind Band, a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola Fúvószenekarának örömkoncertje zár le.vezet Szentendre belvárosában.
 
Koncertek
A kétnapos fesztiválon a zene is állandóan jelen lesz a Lácár cár tér mellett felállított színpadon. Szombat délután a blues, rock és pop fúziójának nagymestere, The Pontiac nyitja, majd a két évtizedes múltra visszatekintő Colorstar folytatja a fesztivál zenei vonalát. Szombat este Péterfy Bori & Love Band bűvöl-bájol el mindenkit, aki részt vesz a koncerten.
Vasárnap az erősen szentendrei kötődésű Konyha zenekar játszik. Késő délután az angolszász beat, balkáni, de akár ír dallamokhoz is nyúló Aurevoir. folytatja a sort, majd este PASO koncertje zárja a fesztivált.
Hajóverseny a Dunán
Vasárnap délelőtt rendezik meg a tavaly oly nagy sikernek örvendő hajóversenyt, a Duna szentendrei belváros szakaszán. A hajóversenyre négy kategóriában nevezhet bárki, aki kedvet érez egy víziversenyhez, legyen az szentendrei általá­nos-és középiskolás csapat, sportegyesület, civil szervezet, család vagy baráti társaság.
 
Egyéb, borzongató, szórakoztató és képzőművészeti programok
A Szentendre és Térsége TDM tematikus városismereti sétát is tart a fesztivál idején: „A szentendrei katasztrófák nyomában” című sétán a várost régen sújtó csapások (árvíz, tűzvész és járvány), illetve a túlélés történetét ismerhetik meg a borzongani vágyók.
A hétvége alatt a Lázár cár téren két alkalommal is megcsodálhatják a látogatók a Sbandieratori di Gubbio, Szentendre olasz testvér­városának reneszánsz hagyományait őrző zászlóforga­tók műsorát. A zenészekből és több nemzedéket felsorakoztató zászlóforgatókból álló csapat lélegzetelállító, színes bemutatója igazi kulturális csemege!
A szentendrei kortárs képzőművészetet ápoló Szentendrei Lakástárlat Alapítvány vasárnap délben Szabadtéri festőiskolát szervez, ahol a szentendrei képzőművészekkel közösen festhet az érdeklődő egy óriásvászonra.
A MANK Új Műhely Galériája pedig mindkét napon művészeti sétával, fényfestéssel, fotó- és ékszerkészítő workshoppal, festéssel, rajzolással várja a látogatókat a Fő téren.


A rendezvény ingyenes!
A programváltozás jogát fenntartjuk!

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.