Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

SZABADSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. június 30., vasárnap 20:16

Egy éves az Ezüst Kopogók Néptánc Egyesület
Évzáró műsorát tartotta az Ezüst Kopogók Néptánc Egyesület a József Attila Közösségi Házban június 28-án.
A megjelent vendégeket és szereplőket Holczmann Mihály az egyesület elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy ez a mostani alkalom egyúttal születésnap is, ugyanis a néptánccsoport pontosan egy évvel ezelőtt alakult át hivatalosan egyesületté. Ennek az volt az oka, hogy pályázati források bevonásával segítsék a néptánc együttes működését.
2017-ben még a Szabadszállás Jövőjéért Egyesület támogatta 300 000 forinttal az együttest. Rá egy évre, már Ezüst Kopogók Néptánc Egyesületként 500 000 forint pályázati támogatást sikerült elnyerni a Csoóri Sándor Alaptól. Idén pedig a Nemzeti Együttműködési Alapból 1,3 millió forintot nyert az egyesület. Ez mindösszesen 2,1 millió forint pályázati támogatást jelent, - mondta el az elnök beszámolójában. Az egyesület elnöksége saját maga készíti a pályázatokat, ezáltal is takarékoskodva a kiadásokkal. A mai műsorban látható Somogyi táncok népviselete már ezekből a támogatásokból került megvételre. Így nem a gyermekek szüleinek kell állnia a ruhák varratásának költségeit – tette hozzá Holczmann Mihály. 
Az idei programokkal kapcsolatban megtudhattuk, hogy a július 2-án induló kétnapos dunaegyházi néptánc tábor szállás költségét is az egyesület finanszírozza. Az utazás az Atlasz Busz Kft. támogatásának jóvoltából ingyenes lesz. Ugyancsak az egyesület fizeti az augusztus 10-ei ópusztaszeri dinnyefesztiválra való egynapos kirándulás utazási, étkezési költségeit és a belépő díjakat. A további támogatásokról szólva elmondta, hogy Szabadszállás Város Önkormányzatától 350 ezer, a Fókusz Takarékszövetkezettől pedig 60 ezer forint, Szívós Lászlótól a szabadszállási Reál Élelmiszer tulajdonosától és a Róna Szövetkezettől természetbeni támogatásokat kapott az egyesület. Ez utóbbi támogatásokat a Szent Mihály- napi szüreti felvonulás költségeire fordította az egyesület.
Beszámolója végén az egyesület elnöke köszönetet mondott a támogatóknak és a táncos gyermekek szüleinek. Hofmaiszter Anikónak az együttes művészeti vezetőjének egy csokor virággal köszönte meg egész éves odaadó munkáját.
A néptáncegyüttes művészeti vezetője, Hofmaiszter Anikó köszöntőjében elmondta, hogy az idei tanév nagyon eseménydús volt. Kiemelte, hogy 32 év után tavaly volt ismét szüreti felvonulás a településen, melyet a néptánc egyesület a város önkormányzatával és Szabadszállás Jövőjéért Egyesülettel közösen szervezett meg. A karácsonyi műsort az előző évhez hasonlóan a kunszentmiklósi Varga Domokos Alapfokú Művészeti Iskolával és a Kiskunság Néptáncegyüttes és Néptánciskolával közösen adták elő. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan megrendezett Szabadszállási Néptánctalálkozó már a negyedik volt a sorban. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján is műsort adtak és a fáklyás felvonuláson is közreműködtek.
A sok-sok fellépés mellet igyekeztünk új táncokat is elsajátítani és a mostani alkalmon bemutatni. Csoportjaink tagjai továbbra is lelkesen készülnek minden fellépésükre, mert sikereik révén motivációt kapnak a folytatáshoz, így kitartásuk által tovább tudjuk őrizni hagyományainkat – mondta el köszöntőjében Hofmaiszter Anikó.
Ezt követően Holczmann Mihály és Hofmaiszter Anikó közösen adott át ajándékokat azok részére, akik hozzájárulásukkal és támogatásukkal segítették az egyesület munkáját és rendezvényeit. Az együttes művészeti vezetője külön köszönetét fejezte ki a táncos gyermekek szüleinek kitartásukért és áldozatukért: „Köszönöm, hogy gyermekeiket rám bízták és általuk ennyi élményben részesülhettem! A mai műsort a szülők tiszteletére ajánlom!” – zárta köszöntőjét Hofmaiszter Anikó.
A műsorban többek közt somogyi és bukovinai táncokat, népdalokat és különböző játékfűzéseket adtak elő a táncosok.
A műsort követően az emléklapok átadása előtt Anikó külön búcsúzott idei egyetlen ballagó tanítványától Varga Zsuzsitól, aki tánc szakon folytatja tovább tanulmányait.  Így jellemezte búcsúzóul tanítványát: „Zsuzsi, jellemző rád a szenvedély, kitartás, szorgalom és alázat. Ezért biztos vagyok benne, hogy boldog felnőtté válsz.”
A szervezők jóvoltából lángos partival zárult a program. Szűcs Sándor kunsági kenyérlángosának köszönhetően senki nem maradt éhes a nap végére. 
 
Fotók és szöveg: Fábián Krisztián

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.