Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. augusztus 22. csütörtök
Hírek témák szerint

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. július 2., kedd 11:58

Elkezdődött az útépítés a Júliatelepen
A Gyűrű utca aszfaltozásával elindul az útépítés a Júliatelepen. A Gyűrű utcán lakossági kezdeményezésre, további hét utcában pedig uniós program keretében épülhet szilárd burkolatú út a városrészben – jelentette be Papp László polgármester és Becsky István, a városrész képviselője sajtótájékoztatón.
Az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési programjában nemcsak a nagy forgalmat lebonyolító gyűjtőutak, hanem az olyan kisebb utcák korszerűsítése is szerepel, amelyek a környéken élők mindennapjait könnyítik meg. Ilyen útszakasz a most kezdődő Gyűrű utca is.A Gyűrű utca Debrecen a júliatelepi Kard utcából nyíló zsákutca. Az utca mintegy 337 méter hosszon 4,5 méter szélességben kap aszfalt burkolatot, további 60 méter hosszon 3 méter szélességben úgynevezett ÖKO-térkő burkolat épül* (összesen tehát 397 méter szilárd burkolat készül el), amely a beruházás után lakó-pihenő övezetként kerül kijelölésre. Megépül a zárt rendszerű csapadékvíz-elvezető rendszer és elvégzik a szükséges közműkiváltásokat is.
Az útépítés most kezdődött el és az időjárási körülményektől függően várhatóan szeptemberre fog befejeződni. A beruházás költsége: bruttó 87.555.000,-Ft, melyet a debreceni önkormányzat saját forrásból finanszíroz.
A Gyűrű utcában lakossági kezdeményezésre indul meg most az útépítés. 2019-ben lakossági kezdeményezésre 20 utcában épül új út: három utcában már elkezdődött a munka (Eper, Pajtás, Kertekalja III. ütem). Most a kivitelezés megkezdődött a Gyűrű utcában, és további két utcára megkötött szerződéssel rendelkezik a debreceni önkormányzat (Diófa, Gönczy Pál II. ütem). Tizenegy utcában a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzése folyamatban van (Cimbalom, Kadarcs, Síp, Lant, Dob, Nádsíp, Gohér II. ütem, Csárda III. ütem, Könyvkötő, Jámbor Lajos, Kistelek) Három utcában pedig az útépítési engedélyek beszerzése van folyamatban (Mézeshegy, Pipóhegy, Keresszegi). Erre a feladatra idén 930 millió forintot fordítunk.
A Gyűrű utca ugyan nem része a korábban elindított júliatelepi útfejlesztésnek, de ahhoz szorosan kapcsolódik. Az uniós, állami és önkormányzati forrásból indított programban sikerült a hét utcában az útépítéséhez szükséges összes terület megszerezni. A területszerzéssel együtt a program költségvetése meghaladja majd az egymilliárd forintot.
- Ilyen nagyságrendű, összefüggő útfejlesztés Júliatelepen a terület 1995-ös belterületté nyilvánítása óta nem volt – mondta a sajtótájékoztatón Papp László polgármester.
A Gyűrű utca után a Futó utca aszfaltozása következhet. Két hét múlva jelenik meg a közbeszerzési felhívás a kivitelezésre, tehát megközelítőleg két hónap múlva (augusztus végén) lehet megkötni a kivitelezői szerződést a nyertes vállalkozással. Ha eredményes lesz az eljárás, akkor 5 hónap alatt kell megépíteni az utat.
A további hat utcában: a Kard, a Kőrösi, a Vályi Nagy, a Hetényi, a Zólyom és az Apafájaerdő utcák esetében a kivitelezői közbeszerzési eljárás utáni szerződéskötés várható időpontja szeptember vége. A kivitelezésre 9 hónapot biztosít a szerződéstervezet, tehát körülbelül egy év múlva lehetnek készen a szilárd burkolatú utak a felsorolt utcákban.
- Abban bízom, hogy a fejlesztéssel jelentősen javulnak a közlekedés feltételei Júliatelepen – fogalmazott Becsky István, a városrész önkormányzati képviselője.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.