Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. június 1. hétfő
Hírek témák szerint

REGÉC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2019. július 22., hétfő 09:09

Húsz éves a Regéci Régésztábor
Amikor Regéc község az önkormányzatisággal visszakapta önrendelkezését 1990-ben, számos más feladat mellett a méltatlanul elfeledett, II. Rákóczi Ferenc első gyermekéveiben lakóhelyéül szolgáló, az ország szempontjából kimagasló történelmi személyiségek által főúri rezidenciaként használt Regéci Vár maradványainak megmentését is célul tűzte ki. Regéc Község Önkormányzata akkor elhatározta, hogy a történelmi és kulturális örökségként is tisztelt nagyméretű vár fennmaradt falait igyekszik megóvni a további pusztulástól, ugyanakkor az esetleges fejlesztés lehetőségét is keresni fogja. E célok érdekében született meg 1998-ban a döntés Regécen, miszerint el kell kezdeni a vár régészeti kutatását. Így indult útjára 1999-ben a Regéc község által létrehozott Régésztábor, aminek jelentősége és népszerűsége mind a mai napig töretlen. Sok ezer olyan résztvevője volt az eltelt húsz esztendő alatt a regéci Régésztábornak, akik munkája nélkül aligha tarthatna ott a vármentés, a vár fejlesztése, amit napjainkban a várba látogató ott megtapasztal. Több ezernyi diák, pedagógusaik, különböző önkéntesek az ország minden részéből, számos esetben országhatáron túlról is érkeztek minden év nyarán a többnyire három, vagy négyhetes táborokba, hogy közreműködjenek Regéc Várának kutatásában.
A Régésztábort huszadik alkalommal is életre kelti Regéc Község Önkormányzata, így idén július 29. és augusztus 5. között ismét folynak az ásatások az ősi falak között Regéc Várában. Mint ahogyan eddig is, az idén is maga az önkormányzat finanszírozza a tábort, ahová ez alkalommal is mintegy hatvan lelkes, javarészt már visszajáró diák és pedagógusaik érkeznek. Természetesen a Regéc község alkalmazásában lévő dolgozók idén is kiveszik a részüket az értékteremtő munkából, a tábor ellátásából. A régészeti szakmai munkát a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei végzik, akik mellett régészhallgatók, restaurátorhallgatók és további lelkes segítők is bekapcsolódnak a kutatásba, így összességében közel száz résztvevő közreműködésével valósul meg az idén húsz éves Regéci Régésztábor.
Regéc Vára újabb nagyszabású fejlesztés előtt áll. Ennek a fejlesztésnek pénzügyi alapjait a település által az Interreg partnerségi programban már elnyert pályázati forrás, míg tudományos alapjait jelentős mértékben az elmúlt húsz esztendő Régésztáborai alatt végzett kutatás adja. Mindezek felhasználásával újabb, nem csak nagyméretű, de nagy jelentőségű épület, a keleti reneszánsz palota újjáépítése valósul meg.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.