Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2010. április 8., csütörtök 10:20

"Érdemes elolvasni" - megjelent az ÖNkormányzat legújabb száma
Ezúttal Pergő Margit, Berhida polgármestere címlapunk hőse, aki számára csak egy párt létezik, még pedig a Berhida párt. Hogy miért, megtudhatjuk a vele készített interjúból.

Gyorsjelentés Miután befejeződött az áprilisi országos országgyűlési választásokra összegyűjtött ajánlócédulák leadása, egy gyorsjelentést készítettünk arról, hogy 2010-ben, a 176 egyéni országgyűlési választókerületben összesen 100 országosan ismert, vagy kevésbé ismert helyi politikus, megyei és települési önkormányzati vezető szerezte meg a jelöltséghez szükséges számú ajánlócédulát. Zongor Gábor elemzésében az első számú önkormányzati vezetőkre: a megyei közgyűlési elnökökre és a polgármesterekre koncentrált.

Új számviteli rendszer kell
Idén márciusban egy újabb város, Szigetvár került adósságrendezési eljárás alá. Miközben az önkormányzatokban dolgozó politikusok, köztisztviselők, közalkalmazottak, az önkormányzatokkal foglalkozó szakértők döntő többsége súlyos problémákat lát a rendszer működésében, a tömeges önkormányzati csődök mégis elmaradnak. Ennek okairól kérdeztük Jókay Károlyt, a chicagói születésű magyar szakértőt, a CEU oktatóját, aki jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkezik.

Van-e helyi adó az iparűzésin túl?
A települési önkormányzatok számára a helyi adózásról szóló törvény különféle helyi kivetésű, és így saját bevételt növelő adónemet határoz meg. Közülük – országos viszonylatban – a helyi iparűzési adóból származó bevételek a legjelentősebbek, 2007-ben az összes helyi adó 86 százalékát tették ki. A fennmaradó adónemek közül ezúttal a lakossági és a vállalkozói vagyont adóztató építményadót, telekadót, valamint a kommunális adót kivető önkormányzatok összetételét vizsgáljuk, a rendelkezésünkre álló legutolsó (2007-es) adatok segítségével.

Ha már megvan a rangunk, nőjünk fel hozzá
Szolgálatnak tekinti a polgármesteri munkát Pergő Margit. Berhida első embere sokáig a kincstári vagyonigazgatóságnál dolgozott, a korábbi városvezető, Lajosfalvi József halálát követően időközi választások révén került a polgármesteri székbe 2008 februárjában. Független, s ezt komolyan is veszi. Szakmai alapon tud és akar tenni a településért – mondja Pergő Margit a vele folytatott beszélgetés során.

Ismét jelentkezünk a Polgármester Akadémiáról
A Polgármester Akadémia ötödik, február végi képzési fordulója pénzügyi jogi témákról szólt. A részvevők előadásokat hallgathattak az önkormányzatok vagyongazdálkodásáról, a költségvetésről, a zárszámadásról, az adósságrendezésről stb. Az előadók közül Hajós Anna Lóránt Zoltánnal és Varga Sándorral, az Állami Számvevőszék vezető tisztségviselőivel készített interjút.

Nem az a baj, hogy sok az önkormányzat
Lóránt Zoltán, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Önkormányzati és Területi Ellenőrzési Igazgatóságának főigazgatója, okleveles könyvvizsgáló, címzetes egyetemi docens, a helyi önkormányzatok feladatairól, vagyongazdálkodásáról, ennek folyamatában a hatáskörökről, kötelezettségekről és jogokról tartott előadást. Varga Sándor, az Állami Számvevőszék főcsoportfőnöke korábban önkormányzati területen munkálkodott, többek között megyei önkormányzatnál, a Pénzügyminisztérium önkormányzati szabályozási területén. Jelenleg az Állami Számvevőszéken az önkormányzatoknál végzett témaellenőrzésekért felel. Előadásában költségvetésről, zárszámadásról, az önkormányzatok adósságrendezéséről beszélt. Azért a pénz az úr… A február végi képzési napokon önkormányzati pénzügyekről volt szó, természetes, hogy a téma felkeltette a polgármesterek érdekélődését. A „kicsöngetés után” ezúttal is megkérdeztünk hat településvezetőt Zalától Borsod megyéig, a Balaton-felvidéktől a főváros környékéig a képzésen szerzett benyomásaikról, de – aligha meglepő módon – elsősorban mindenki saját faluja, városa pénzügyi gondjairól, bajairól beszélt. Kistérségi orvosi ügyeletek Az önkormányzatok egyik legfontosabb feladata a helyi egészségügyi ellátás megszervezése, melynek sokféle módszere, szervezeti formája van, a legfontosabb módszer azonban az együttműködés. A részletekről viszont – mint az írásunkból kiderül – nem lehet eleget beszélni.

Miért egyedül?
Oktatásügyi tapasztalatcsere Mátyásdombon. Az alapfokú közoktatás működtetése volt a témája a norvég finanszírozásból megvalósuló oktatásügyi tapasztalatcsere programnak, amelynek első munkacsoport üléséhez február 17-én Mátyásdomb önkormányzata adott otthont. A programban Mátyásdomb, Hódmezővásárhely, Tab és Kistokaj önkormányzati szakemberei vettek részt, akik megismerhették, hogy a 800 lakosú településen a fenntartó önkormányzat mit tesz a közoktatási intézmények (óvoda, általános iskola) működtetéséért.

Munkaprogram Udvariban
Udvari községben ért véget nemrég az az országjárás, mely az Út a munkához program jegyében indult 2010 januárjában. A polgármesterek és a szakértők tapasztalatcsere sorozatának a Tolna megyei kistelepülés mellett Alsózsolca, Berhida és Vésztő városa adott otthont.

A fentieken kívül még több érdekes írással találkozhatnak az olvasók. Érdemes kézbe venni az ÖNkormányzatot, kérem, OLVASSA EL. 


Csiky Ildikó, főszerkesztő

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.