Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. január 17. péntek
Hírek témák szerint

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. augusztus 8., csütörtök 15:13

Elkezdődött a Nagycsere-Haláp ivóvízhálózat kiépítése
Elindult az ivóvízhálózat kiépítése Halápon és Nagycserén. A beruházás eredményeként csaknem 370 ingatlan bekötése valósul meg. A Fidesz-KDNP képviselőinek kérésére a beruházás – a kialakult műszaki gyakorlaton túl – nem csak a települések ivóvízhálózati gerincvezeték megépítését tartalmazza, hanem az ingatlanonkénti bekötővezetékeket is kiépítik a telekhatáron belül egy méterre – jelentette be tájékoztatóján Papp László polgármester, valamint Kovács István és Türk László, a városrészek önkormányzati képviselői. 
Az Új Főnix Terv és a Fidesz-KDNP frakció által indított Kertségi Fejlesztési Program kiemelt figyelmet fordít a kertségek és a városközponttól távolabb eső városrészek folyamatos fejlesztésére. A program egyik legnagyobb eleme Nagycsere és Haláp ivóvízhálózatának kiépítése.A településrészeken jelenleg nincs közüzemi ivóvízhálózat, az ingatlanok vízellátása egyedi fúrt kutakkal történik, illetve palackos vízből látják el ivóvíz igényüket a lakók. 2016 őszén a Debreceni Vízmű Zrt az önkormányzat felkérésére elkészítette a vezetékes ivóvíz-hálózat kiépítésének terveit.  A kormány 2018 tavaszán döntött a beruházás 560.133.500 forintos támogatásáról. A kiviteli tervek elkészültek, az engedélyeket beszerezte a debreceni önkormányzat. Ebben az évben lezajlott a kivitelezői közbeszerzési eljárás.
Az elfogadott tervek alapján a településrészek ivóvíz ellátása a Vámospércsi út mentén meglévő gerincvezetékről kerül biztosításra. A Panoráma útig húzódó meglévő gerincvezetéktől új, 4628 méteres vezetékszakasz épül a Nagycserén létesítendő új vízműtelepig, majd innen 4286 méter hosszban a halápi elosztóig. A nagycserei tározó mellett egy nyomásfokozó központ létesül, mely biztosítja Nagycsere és Haláp területén a tervezett hálózatban a megfelelő nyomást és vízmennyiséget. A nyomásfokozó központból külön gerincvezeték létesül Nagycsere és külön Haláp településrészek vízellátására. A kiépülő gerincvezeték és az elosztó vezetékek teljes hossza 12 977 folyóméter.
A nyertes kivitelező bruttó 317.438.053 forintért vállalta a kivitelezést, így a pályázati forrásból fennmaradó összegből újabb fejlesztéseket lehet megvalósítani:a) Halápi óvodához is megépül a vezeték, amely régen iskola volt, ma pedig közösségi ház. Az épületben egész évben óvoda üzemel, népkonyha működik, nyáron főzés, táboroztatás, zajlik, könyvtár üzemel, továbbá egyéb városrészi rendezvényeknek is helyt ad az épület. A tervezés, engedélyeztetés és kivitelezés becsült költsége bruttó 39.165.500 Ft.b) A Debreceni Vízmű Zrt. közreműködésével Nagycsere és Haláp között a Haláp tanya 370/C. és környezetében lévő tanyák vízellátása is biztosítva lesz, mintegy 300 m elosztóvezeték kiépítésével a távvezetékről lecsatlakoztatva, melynek becsült költsége tervezéssel, engedélyek beszerzésével és kivitelezéssel együtt 15 millió Ft.
Kovács István és Türk László képviselők kérésére a beruházás részeként nemcsak a gerincvezeték épül ki, hanem minden egyes érintett ingatlanra be is viszik a vezetéket egy méterre az utcafronti telekhatáron belülre. Ennek költsége ingatlanonként több százezer forint lenne, ám a beruházás keretein belül most ingyenesen biztosítják ezt a halápi és a nagycserei családok számára. 
Az ingatlantulajdonosok feladata, hogy az utcafronti telekhatártól 1 méteren belül a vízmérőaknát saját részükre kiépítsék vagy lehetőség van arra, hogy a Debreceni Vízmű Zrt-től előregyártott műanyag aknát igényeljenek saját költségükön. Ezeket a feladatokat még a bekötővezeték kiépítése előtt a beruházás időtartalma alatt célszerű elvégezniük úgy, hogy a bekötővezeték nyomvonalában akadály (fa, oszlop, stb.) ne legyen.
2019. július 29-én a munkaterületet átvette a kivitelező és elkezdte a munkát Haláp városrészben. A beruházással párhuzamosan zajlik a 48-as számú főút felújítása is, az út mentén kiépülő gerincvezetéket az utat építőkkel egyeztetve telepítik. Az ivóvíz-hálózat kiépítésével 2020 tavaszán végez a kivitelező, majd a sikeres nyomáspróba és negatív vízmintavételi eredmények után kérheti a lakosság az üzemeltetésért felelős Debreceni Vízmű Zrt-t, hogy vízmérő felszerelésével részesülhessenek a közüzemi ivóvízellátásból. 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.