Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. február 22. szombat
Hírek témák szerint

SZABADSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. augusztus 21., szerda 08:40

Magyarország születésnapjára
Gobelin kiállítással, kenyér áldással és szenteléssel ünnepeltük Magyarország születésnapját augusztus 20-án a József Attila Közösségi Házban. Az ünnepségen a Kiskun Népdalkör adott műsort.
A program Csorba Julianna gobelin kiállításának megnyitójával vette kezdetét. A kiállítást Pásztohai Sándorné nyitotta meg.
Az alkotó a kézimunkázást suba varrással kezdte, majd később kalocsai párnákat, terítőket és képeket varrt ki. Ez a mostani kiállítása a harmadik. Juliska a gobelin varrást Kishalminé Irénkétől tanulta. Már húsz éve varr gobelin képeket, és ez a hobbi jó hatással van az egészségére is, mert a varrás leköti és megnyugtatja. Kezdetben kisebb, majd egyre nagyobb képeket készített. Az alkotásait nagy örömmel ajándékozza rokonainak, családtagjainak. – mutatta be az alkotó munkásságát Pásztohai Sándorné.
A kiállításmegnyitót követően az államalapítás ünnepe alkalmából beszédet mondott Dr. Báldy Zoltán polgármester. „Szent István napja valamiképpen úgy helyezkedett el a magyarság köztudatában, mint akár a karácsony, a húsvét, a pünkösd… Egy nap, amelytől mindenki várt valamit, még az is, akinek egyébként nem volt sok várnivalója. Egy nap, amelyet mindenki úgy ünnepelt, mintha a saját neve napját ülné. Egy nap, amely nyár végével jövén: még egyszer visszahozta a nyár összes örömeit, mert emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy Istvánkor borús idő lett volna, ellenkezőleg, aranyos derű szálldosott az égből.” – idézte Krúdy Gyula sorait ünnepi beszédében a város vezetője.
„Szent István belülről fakadó változni és változtatni akarásának volt köszönhető, hogy uralkodása alatt Magyarország Európa egyik legjobban szervezett és legbiztonságosabb országává vált. Olyan keresztény állammá, mely nem viszályt szított, hanem békességet teremtett az akkor még formálódóban lévő, testvérháborúk által zaklatott Európában.” – mondta államalapító királyunkról Dr. Báldy Zoltán polgármester.
Végezetül, egy most nagyon is időszerű gondolattal köszönte meg a jelenlévők figyelmét: „Néha ehhez kell a legnagyobb bátorság. Hinni önmagunkban, maradni, akik vagyunk, és nem feladni azt, ami a miénk. Legyen ez Szent István üzenete számunkra idén, 2019. augusztus 20-án.” – zárta ünnepi beszédét a polgármester.
Az új kenyér megáldása és szentelése előtt a Kiskun Népdalkör aratási és Szent István-napi dalokból álló csokrot adott elő. A népdalkör ezen az alkalmon viselte először azt a díszes ruhát, melyet a kecskeméti Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület ajándékozott részükre.
Az új kenyeret megáldotta Máté Sándor református lelkész és Kiss József plébános szentelte meg. A megáldott és szentelt kenyeret Dr. Báldy Zoltán polgármester, Kristóf András és Szőke Péter képviselő urak szegték meg.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.