Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2019. augusztus 30., péntek 17:20

Együttműködési megállapodás a Svábhegyi Gyermekgyógyintézettel
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a gyermek-szakellátás fejlesztésének érdekében a III. kerületi lakcímmel rendelkező gyermekek csecsemőkori csípőszűrésére és iskola előtt álló 6. életévüket betöltött gyermekek szemészeti szűrésére együttműködési megállapodást kötött az Óbudán működő Svábhegyi Gyermekgyógyintézettel.                
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának az elmúlt években több egészségügyi vonatkozású, alap- és szakellátás területét érintő fejlesztést sikerült elindítania, illetve befejeznie. Ezen fejlesztések közül kiemelkedik az Egészséges Budapest Program, amelynek keretin belül a kormány 5,1 milliárd forinttal támogatja a Szent Margit Rendelőintézet szakrendelőinek felújítását, az épületek korszerűsítését, az orvostechnikai és informatikai eszközök cseréjét.
A Szent Margit Rendelőintézet Nonprofit Kft. elsősorban a felnőtt lakosság számára nyújtja szolgáltatásait, azonban a felmerült igényekre reagálva évek óta ellátja egyes szakterületek tekintetében a hozzájuk forduló 18 év alatti gyermekeket is, mely éves szinten 4000-4500 beteget jelent. A legtöbb orvos-beteg találkozás gyermekellátás tekintetében a sebészet, fül-orr-gégészet, röntgen, labor, ortopédia, szemészet és bőrgyógyászat területén van.
Ennek figyelembevételével Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a kerületi házi gyermekorvosokkal, illetve Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatával konzultálva megvizsgálta, mely orvos-szakmai területen indokolt a kerületi gyermek-szakellátást tovább bővíteni. Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete júliusi rendkívüli ülésén az előzetes igények felmérése után úgy határozott, hogy a kerületi gyermek-szakellátás fejlesztése érdekében a III. kerületi lakcímmel rendelkező gyermekek csecsemőkori csípőszűrésére és gyermekszemészeti ellátására együttműködési megállapodást köt a tel. Ez azt jelenti, hogy az eddig a Szent Margit Rendelőintézetben is elérhető két szűrést a szolgáltatás bővítése által több kerületi gyermek veheti igénybe, így várhatóan csökken az előjegyzési idő.
Az együttműködési megállapodás – amelyet Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és dr. Skorán Ottó, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet ügyvezető igazgatója írt alá- szeptember elsejétől lép hatályba, és a gyermekszakellátás, a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés szempontjából rendkívüli fontossággal bír.
“2007-ben, amikor a Szent Margit Kórház nehéz helyzetbe került, elkezdtük fejleszteni a Szent Margit Rendelőintézet különböző ellátásait. Illetve nagyjából ez idő tájt indult el egy, az Európai Unió által finanszírozott program, az Egészségolimpia, ebből nőtt ki az ‘Egészségkörút Óbudán’ elnevezésű helyi program. Mindkettő a prevencióra helyezte, illetve helyezi a hangsúlyt, ezt rendkívül fontosnak tartom: egészségünkért mi is felelősséggel tartozunk, amely felelősséget nem lehet az orvosokra és a gyógyszerészekre hárítani – kezdte beszédét Bús Balázs polgármester, utalva a szűrések jelentőségére. Hozzátette: nem könnyű új ellátást létrehozni úgy, hogy nincsen mellette állami finanszírozás, ezért nagy biztonságot jelent a kerületben élő gyermekes családok számára, hogy a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet a III. kerületben található és számos OEP által finanszírozott rendelést biztosít.
“Bízom benne, hogy az együttműködés keretében a jövőben tovább bővíthetjük majd a szolgáltatásokat – zárta beszédét a polgármester.
“Öt szakterületen vagyunk országos illetőségű intézmény, elsősorban a gyermekpulmonológia, a gyermekallergológia, fül-orr-gégészet, gyermekkardiológia, és a gyermekradiológiai vonalon kell ellátnunk országos szinten a betegeket – magyarázta dr. Skorán Ottó. Mint mondta: az öt fő szakterületen kívül 28 szakterületet magánorvosi rendelésben látnak el, és amikor kialakították az együttműködés koncepcióját, megvizsgálták, melyik rendelésre érkeznek nagy számban a betegek. A választott  ráadásul olyan területek, amelyek alapot adhatnak az egészséges felnőttkornak.
A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet az allergológia, valamint a gyermek tüdőgyógyászat területén több mint fél évszázados múltra tekint vissza. A hajdani, a Svábhegyen levő, fekvőbetegeket ellátó kórházban több mint 50 éve halmozódó klinikai tudás és tapasztalat gyűlt össze, amelyet a jelenleg rendelőintézetként működő gyermek egészségügyi központ orvosai nemcsak generációról generációra adnak át, de folyamatosan fejlesztenek, frissítenek és újítanak. Bár az intézet neve épp a szakmai tudás megbecsülése jeléül az intézményi átalakulás és a III. kerületi Bokor utcába költözés után sem változott, együttműködve a kutatás – fejlesztés területével, a legújabb technikai eszközöket vezették be, és használják a diagnosztizálásban és a gyógyításban egyaránt.


2 csatolt kép aláírásvizsgálat
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.