Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2019. szeptember 4., szerda 13:19

Együttműködés a testvérhegyi bányaterület erdősítése érdekében
Együttműködési megállapodást írt alá Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karával. A kooperáció a testvérhegyi egykori bányaterület fásítását és funkcióbővítését előkészítő tervezést alapozza meg.                
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának képviselő-testülete 2017-ben határozatában elfogadta a fás szárú növényállomány növelésére irányuló intézkedési tervet, és döntött arról, hogy az intézkedési terv szerinti stratégiai irányok mentén cselekvési programot (Fásítási Stratégia) készít. Ebben meghatározott cél szerint az önkormányzat 10 év alatt (2017-2026) 10 ezer új fát ültet el a teljes kerület területén: a telepítés célterületei között szerepelnek Táborhegy és Testvérhegy egykori bányaterületei is. A 10 ezer fából körülbelül 3-6 ezer fa erre a két helyszínre kerül majd elültetésre a dokumentum szerint, a Fásítási Stratégiában meghatározott ütemezés alapján elsőként a Gölöncsér utca és a Testvérhegyi lejtő által közrefogott 36,6 hektáros testvérhegyi bányaterület fásítása valósulna meg.
A terület méretéből, élőhelyi sajátosságaiból és a használati módokból fakadóan a fásítás területeinek és módjának kijelölése – a jövőbeni hasznosítási lehetőségek feltárásával – tájépítészeti tervezési feladat. Mivel ez léptékében túlmutat a települési környezetben bejáratott kerttervezői tevékenységen, ezért – tájépítészekkel is konzultálva – a legjobb megoldás a – Tájtervezési és Tájrehabilitációs Tanszékével való együttműködés, így a képviselő-testület július 25-i ülésén döntött az Egyetemmel való közös munkáról. A megállapodást a felek a Szindbád Közösségi Iroda és Rendezvénytérben kötötték meg.
Az ünnepélyes aláírás után Bús Balázs polgármester beszédében kiemelte, hogy az önkormányzat a környezetvédelmi fenntarthatósági programját középtávon 2015-től 2020-ig határozta meg, ennek rövidtávú részét képezi a , ez 2017-től 2019-ig tartalmazza az élhető és fenntartható környezet megőrzése és fejlesztése céljából fontos intézkedéseket.
A Guckler Program fontos eleme a már említett Fásítási Stratégia, valamint a  is. Utóbbi 2018-ban indult el, a programban 119-en regisztráltak, és csoportos ültetéseken is több mint 70 fő vett részt. Bús Balázs hozzátette: az óbudai közterületi fák száma a fakataszter szerint 38877, így Óbuda-Békásmegyer főváros talán egyik legzöldebb kerülete, valamint ha az uralkodó szélirányt nézzük, Budapest levegője Óbuda felől tisztul.
“Mindebből látható, hogy nem ma kezdtük a kerület zöldterületeivel való foglalatoskodást és annak fejlesztését, hanem jóval korábban.” – zárta beszédét a polgármester.
Dr. Fekete Albert, a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar dékánja kifejtette: a környezetvédelmi és oktatási jelentősége mellett a megállapodásnak a közösségépítés szempontjából is nagy fontossága van.
“A tájépítész a közösségnek tervez, nem saját magának. Nekünk az a feladatunk, hogy élhető városi, élhető vidéki környezet biztosítsunk mindenki számára, és ennek megfelelően nagyon fontos a tudatosítás.”
A dékán úr hangsúlyozta: Óbudán már jelentős hagyománya van a közösségi tervezésnek, nagyon fontos bevonni a lakosokat és tudatosítani bennük azt, hogy mi miért történik szakmai vonalon is, de mindezt úgy, hogy lássuk, hol a határ, hogy hol van az a pont, ahonnan már a szakmai érvek érvényesítése a fontos.A terület múltjáról és jelenéről további részletek a www.obuda.hu


4 csatolt kép Együttműködés a testvérhegyi bányaterület erdősítése érdekébenEgyüttműködés a testvérhegyi bányaterület erdősítése érdekébenEgyüttműködés a testvérhegyi bányaterület erdősítése érdekébenEgyüttműködés a testvérhegyi bányaterület erdősítése érdekében
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.