Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. december 10. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2019. szeptember 26., csütörtök 14:21

Borbély Lénárd csepeli polgármester: két-három éven belül a felújított csepeli HÉV-en lehet utazni
A Csepeli HÉV felújításáról, átfogó rekonstrukciójáról tartott közös sajtótájékoztatót Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Borbély Lénárd csepeli polgármester szeptember 26-án a Szent Imre téren. A politikusok bejelentették, a magyar kormány és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával az elkövetkező években megújul a csepeli HÉV. A felújított nyomvonalon új, modern szerelvényeket állítanak forgalomba, meghosszabbítják a Hév vonalát a Kálvin térig, a korszerűsítés utolsó szakaszában pedig a ráckevei HÉV-vel is megteremtik az összeköttetést.
„A közlekedés egy város versenyképességének, fejletségi szintjének alapvető eleme, amely meghatározza, determinálja, befolyásolja az itt élők hétköznapjait” –fogalmazott Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. Egyúttal hangsúlyozta, nem volt átfogó HÉV rekonstrukció a fővárosban az 1980-as évek óta. A fejlesztésekre azonban égetően szükség lenne, így belátható időn belül megkezdődik a Csepeli HÉV korszerűsítése, de a ráckevei és a szentendrei vonal felújítása is kiemelten fontos. Az új járművek vonatkozásában az előzetes típusengedélyek már rendelkezésre állnak és nemsokára a feltételes közbeszerzés kiírása elől is elhárul az akadály. A tervek szerint két-három éven belül felújított nyomvonalon, új járművek közlekednek majd Csepelen. A belvárosban a szerelvényeket a föld alá vezetik le, a Kálvin tér érintésével gyakorlatilag közvetlen metrókapcsolat épül ki. Szeneczey Balázs ugyanakkor kitért arra is, hogy a Fővárosi Önkormányzat Budapest déli városrészében további átfogó fejlesztéseket kíván végrehajtani, amelynek Csepel fontos ékköve lesz.
„Csepel reneszánszát éli, hiszen a kormánnyal és a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve olyan fejlesztéseket tudtunk és tudunk megvalósítani, amelyek a kerületünket nagyon magasra fogják emelni és a csepeliek életminőségét is nagyban javítják majd” – hangsúlyozta Borbély Lénárd polgármester. Kiemelte, tavaly novemberben döntött arról a kormány, hogy a budapesti elővárosi gyorsvasút vonalakat egységes rendszerben korszerűsíti, fejleszti. A felújítás egyrészt tartalmazza a sínpárok rekonstrukcióját, másrészt a járművek cseréjét is. A tervek szerint gyors, alacsonypadlós, klimatizált szerelvények állnak forgalomba, melyek teljes egészében megfelelnek a mai kor igényeinek. Ugyanakkor egy következő fejlesztési ütemben meghosszabbítják a csepeli HÉV vonalát a Kálvin térig, végül a ráckevei HÉV-vel is létrejöhet az összeköttetés. A korszerűsítési munkálatokat a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja irányítja. Várhatóan néhány héten belül kiírható a feltételes közbeszerzés, melynek révén 2021 végére már az új szerelvény prototípusa közlekedhet majd a vonalon - tette hozzá Borbély Lénárd.

 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.