Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS I. kerület - Budavári Önkormányzata
2019. szeptember 30., hétfő 12:14

Hivatalos közlemény
2019. szeptember 23-án reggel 6:30-kor a hvg.hu Bérház-einstand: visszavenné a bérlakásokat az Orbán-kormány címmel közölt cikket egy állítólag a Lakástörvény módosítására készült, a birtokukba került tervezetre hivatkozva. Ebben egyebek között kifejtik, hogy a tervezet célja: „a világörökségi helyszíneken fekvő és a műemlékekben található, állami bérlakások bérlőivel a jövőben simán fel lehessen mondani a bérleti szerződést, hogy ezeket a legexkluzívabb részeken fekvő, illetve patinás épületekben található ingatlanokat többé ne kelljen mélyen a piaci ár alatt kiadni.”

 
Délelőtt 10 órakor a Miniszterelnökség közleményben cáfolta a lap állításait. Mint írják:

„A hvg.hu annak érdekében, hogy a balliberális-szélsőjobboldali összefogás jelöltjeit segítse, hazugsággal vesz részt a választási kampányban.
A kormány soha nem tárgyalt, soha nem támogatott, és a jövőben sem kíván támogatni a hvg.hu cikkében szereplő javaslatot.
A hvg.hu tisztességtelen politikai szándékát semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy a cikk megjelenését megelőzően, az újságírói etika legalapvetőbb szabályait figyelmen kívül hagyva meg sem kereste a Miniszterelnökséget.
Felszólítjuk a hvg.hu-t, hogy hagyjon fel az ál- és rémhír terjesztéssel, és tisztességesebb formákat keressen a balliberális-szélsőjobboldali ellenzék kampányának támogatására.”


A közlemény megjelenését követően délben öt ellenzéki polgármesterjelölt közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen V. Naszályi Márta kijelentette: „a budapesti műemlékek a köz tulajdonai, azokat mindenkinek joga van használni, ahogy arra is mindenkinek joga van, hogy továbbra abban a lakásban lakjon, ami már évek óta az otthona.”  Úgy fogalmazott: „arra biztatok minden első kerületi választót, hogy gondolja meg, hogy valóban erre a Fideszre akar-e szavazni, akinek úgy látszik a legfőbb törekvése az, hogy mindazt, ami köztulajdon, mindaz, ami szép és értékes saját maga számára elhappolja, zsebre tegye.”

Még ugyanezen a napon ismeretlen tettesek a vonatkozó cikket – a sokszorosítást végző forrás megjelölése nélkül – a budavári lakások postaládáiba terjesztették. Az ezt követő napokban többen keresték meg a Budavári Önkormányzatot, hogy mi az igazság a szórólapon terjesztett cikk körül. Ezen eljárás ellen beadvány is érkezett a Helyi Választási Bizottsághoz, amelyben kifejtik, hogy „a Várban sok az idős bérlő, akik nem olvasnak online sajtót, nem jutott el hozzájuk a Miniszterelnökség cáfolata, így a tömeges méretű megtévesztés elérhette célját, létbizonytalansággal megfenyegetve a választópolgárok jelentős hányadát, rettegést, pánikot okozva a lakásbérlők körében.”

A Helyi Választási Bizottság helyt adott a kifogásnak, és kimondta, hogy „ismeretlen elkövető(k)  megsértette (megsértették) a választási eljárásról szóló törvényt”.

Az indoklásban kifejtik, hogy a Választási eljárásról szóló törvény 2. § (1) bekezdés a) és e) pontja értelmében a választás során érvényre kell juttatni a választás tisztaságának megóvása és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. A határozat rögzíti:

„A választások tisztaságának alapelve abban az esetben sérül, amennyiben valaki úgy gyakorolja jogait, vagy teljesíti kötelezettségeit, hogy annak eredményeképpen közvetlenül vagy közvetve a választópolgári akarat szabad kifejezését korlátozza, amennyiben valaki valótlan tények állításával, egyes tények elhallgatásával vagy elferdítésével megkísérli a választókat megtéveszteni, és ezáltal igyekszik politikai ellenfelei választási esélyeit csökkenteni.
Annak ellenére, hogy még az online cikk megjelenésének napján megjelent annak cáfolata is, ismeretlen elkövetők (a sokszorosított cikk)… az I. kerület területén található számos lakás postaládájába történő bedobásával olyan magatartást valósítottak meg, mely alkalmas volt a választók megtévesztésére, hiszen a szóban forgó irat valótlan tényt állított.
Budapest I. kerületi Helyi Választási Bizottság a Ve. 218.§ (2) bekezdésében foglalt jogkörében megállapította a jogszabálysértés tényét, és a jogsértőket eltiltotta a további jogszabálysértéstől annak érdekében, hogy tevékenységük későbbi végzése a jogszabályokkal összhangban történjen.”

A Budavári Önkormányzat, ahogyan eddig is, a továbbiakban is védi az önkormányzati tulajdonban álló lakások bérlőinek érdekeit, lehetőségeihez mérten segíti életkörülményeik javítását.     
Amennyiben az üggyel kapcsolatosan bármilyen további kérdése van, kérjük, hívja a 458-3079-es telefonszámot, vagy a forduljon az Ügyfélszolgálatokhoz.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.