Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. október 22., kedd 15:35

Elkezdődik a Zöld város beruházás a debreceni belvárosban is
Csaknem 18 ezer négyzetméteren újul meg a közterület a Belvárosban. A beruházás során megszépül a Holló János utca, a Jászai Mari tér és a Déri tér környéke is – jelentette be sajtótájékoztatón Papp László polgármester és Hetei József, a városrész önkormányzati képviselője 2019. október 22-én.
Az Új Főnix Terv Zöld város programjában 11 városrészben korszerűsítünk parkokat, játszótereket, sportpályákat. Az a célunk, hogy a köztereken tiszta és szép területeket hozzunk létre. Az összesen 6 milliárd forintos keretösszeggel indult program egy újabb városrészbe, a belvárosba érkezett el.A projekt keretében a Mester utca - Hunyadi utca - Rákóczi utca - Burgundia utca - Klaipeda utca - Sumen utca - Wesselényi utca - Petőfi tér - Erzsébet utca - Antall József utca /nyugati kiskörút/ - Tisza István utca /nyugati kiskörút/ által határolt területen valósulnak meg fejlesztések összesen 1. 775 milliárd forintos uniós támogatás mellett.A belvárosi fejlesztés három részből áll:1. a belvárosi zöldterületek korszerűsítése,2. a Dósa nádor tér és a Csapó utca átépítése,3. a Sas utcai mélygarázs megépítése.
A három elem közül most az első kezdődik el. A Dósa nádor tér és a Csapó utca átépítésével kapcsolatosan rendelkezünk nyertes kivitelezővel, jelenleg a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályon van a szerződés. A mélygarázs pedig a tervezési fázisban van.A belvárosi zöldterületek korszerűsítése keretében 18 “akcióterületen” indul el a munka 2019 októberében. 
Vármegyeháza utca - Holló János utca és környéke:A Vármegyeháza utcán a házak közötti parkokban kitisztított, nyitott fás-cserjés, árnyas ligeteket alakítanak ki, 13 padot, 24 széket, 7 asztalt, hulladékgyűjtőket (kutyaürüléktárolót is), és kerékpártámaszt telepítünk. A járdát térkővel újítjuk meg, az útburkolat pedig új kopóréteget kap. Az útra merőleges parkolókat párhuzamossá alakítjuk és újakat alakítunk ki, hogy összességében ne csökkenjen a megállóhelyek száma.A Holló János utcai volt játszótér helyét parkosítjuk, sétányt alakítunk ki, padokat és hulladékgyűjtőt helyezünk ki. A hátsó parkban a közlekedési célra használt területek burkolatát felújítjuk, a zöld felületet korszerűsítjük.Jászai Mari tér és környéke:A következő nagy terület a Jászai Mari utca és környéke, ahol a cél egy használható, átlátható minőségi zöldfelület létrehozása. Ehhez fontos lépésként a játszótér kibővítése, a növényállomány megújítása, burkolatok javítása és utcabútorok kihelyezése tervezett.A játszótér területét északi irányban másfélszeresére növeljük. Körülötte új kerítés építése, bejárata előtt egy burkolt fogadótér kialakítása tervezett. A fogadótérről indulva a játszótér északi oldala mentén egy új sétány vezet a szomszédos lakóépület bejáratára szervezve.A meglévő és építendő játékok elrendezésével a játszótér két fő részre tagolódik, északi felén jellemzően a nagyobb, déli felén a kisebb korcsoportnak alkalmas játékokkal.
Szent Anna utca környéke:Szent Anna utcai művészkert: A terv célja, hogy a kert jelenlegi kialakítását megtartva bővítsük annak funkcióit, közösségi célokat szolgáló kis park-tér együttes létrehozásával, amely alkalmas szabadtéri művészeti események kiszolgálására. Ahhoz, hogy a tervezett Művészkert megjelenéseegységessé váljon, fontos a meglévő környezeti minőség javítása is. A program keretében egy kerti pihenő épül (pavilon) acél tartószerkezettel, mely a telek hossztengelyére merőlegesen helyezkedik el, elválasztva a parkolót és az épület bejáratát.A gépkocsi parkoló jelenlegi területét a tervek szerint 5+1 férőhelyesre bővítjük, a meglévő bazalt zúzalékos burkolatot felújítjuk.A meglévő gyepfelület felújításán túl, 3 db lombos fa, valamint a kerítésre futó növények kerülnek telepítésre, összesen 210 db. Kihelyezésre kerül 3 db új pad, 1 db hulladékgyűjtő és 2 db kerékpártámasz.Szent Anna utca és a Klaipeda utca csomópontjában a zöldfelület felújításaként a növényágyak alacsony cserjékkel és talajtakarókkal való beültetése tervezett, összesen 895 db.A terület meglévő fái megtartandók, ifjításuk egyszeri gallyazással történik. Az alacsony cserje- és talajtakaró ágyak kialakításához választott fajok jó várostűrő képességűek, díszítő értékkel bírnak és alacsony a fenntartási igényük.
Batthyány utca és a B24 Galéria: A Batthyány utcán 3 nagy dézsás lombos fa kerül elhelyezésre a sétálóutca északi végére, a már megszokott gyalogos és gépjármű forgalmi rend figyelembevételével.A B24 Galériában az elsődleges cél, hogy a külső terület a galéria kiállításainak, tematikus programjainak, használható és egységes, modern arculatú helyszíneként szolgáljon. A feltárás kis mértékben megváltozik, megszűnik a gépkocsiforgalom az északi telekhatárnál. A belső udvar eddig jellegtelen és parkolóként használt keleti, magasabban fekvő része pihenőkertté válik. Itt megtarthatók a szabadban lévő kiállítások, vetítések és kisebb koncertek, vagy épp performanszok. A szintkülönbség miatt lépcsőt alakítunk, mely a tér rendszeréhez illeszkedő tereplépcsőként valósul meg. A belső udvar Batthyány utcához kapcsolódó része, továbbra is gyülekező helyként szolgál, a kiállítás megnyitók helye, melynek meghatározó dísze marad a tér közepén álló vadgesztenyefa. Ezenkívül továbbra is biztosítania kell az átközlekedést mind gyalogos mind a gépkocsiforgalom részére a szolgáltató egységek miatt.Az udvar öreg vadgesztenye fája köré egyedi gyártású látszóbeton ülőtámfal kerül.A terület meglévő fái megtartandók. A galéria homlokzata elé és az egyedi ülőtámfallal körülvett öreg vadgesztenye alá alacsony cserjeültetés kerül, a felső kertet megtámasztó felújítandó támfal mögé sövénysáv tervezett. Az udvar további zöldfelületei gyepszőnyeggel kialakítandók. A tervezett növényállományt díszértékkel rendelkező honos fajokból, vagy azok nemesített változataiból választottuk.
Déri tér és környéke:A Déri téren a gépkocsiforgalom átszervezésével, csökkentésével új terület válik szabaddá a gyalogosok számára, mely városi léptékű, könnyen determinálható kapcsolatot teremt a postaátjáró és a Baltazár Dezső tér között. A Zenepavilon épülete látványban és megközelíthetőségében is kiemelt helyzetbe kerül, egy egységbe kapcsolódva a múzeummal. A Déri tér észak-déli irányú utcáin azok aszfalt burkolatának kiselemes térkőre cseréjével és a parkolás megszüntetésével, a szegélyvonalak megtartásával egy korlátozott gépjármű forgalommal közös gyalogos sétány alakul. A Perényi utca - Déri tér kereszteződésében burkolt teresedés alakul ki, ahol lassított áthajtással a Perényi utca forgalmi rendje a Déri térhez hasonlóan megmarad.A parkot övező sövényeket "letükrözve" új sövénysorokat tervezünk a kiterjesztett gyalogosforgalmi út mentén 828 db cserje elültetésével, továbbá 886 m2 felületet gyepesítünk.Az új tervezett zöldfelületek öntözése a meglévő rendszerhez kapcsolódva kerül kialakításra. A terület kap új hulladékgyűjtőt, kutyaürülék tárolót, valamint egy szelektív hulladékgyűjtőt is.A Posta átjáróban a gyalogos járdát kiselemes térkőre cseréljük ki. A járdát követő zöldsáv cserjékkel, alacsony talajtakarókkal kerül beültetésre. A Múzeum utcán a tervezési programmal összhangban a meglévő zöldfelület gazdagítása a cél.
Kálvin tér:A Kálvin téren elsődleges szempont volt a gyalogos közlekedés rendezése, az intenzív gyalogos forgalom kiszolgálása a nagy forgalmú közlekedő terek bővítésével, a parkolósávtól vezető áttaposások megszüntetése járdalapok fektetésével. A bejárati lépcső mellett új kerékpártárolók kerülnek kihelyezésre.A Polgármesteri Hivatal előtti kiszélesedő tér központjában egy leülésre alkalmas fadekk burkolatú pihenőtér készül, amely a városháza fogadóterévé és találkozási ponttá is válhat egyben.
Zöld felületeket hozunk ezentúl létre a Hunyadi utca - Rákóczi utca találkozásánál, a Kossuth téren, a Piac utcán, a Vörösmarty utcán és a kiskörúton.A kivitelező elkezdte a munkát, amely befejezésére 6 hónapja van. A beruházás 17640 négyzetmétert érint, amelynek költsége 429,5 millió forint.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.