Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2019. december 12., csütörtök 13:04

Komfortos idősotthoni ellátás helyett 4 hónapig átmeneti szállás jutott Karcsi bácsinak
Egy idős, kiszolgáltatott férfi hányattatása egy magát segítőnek nevező szervezet miatt

Budafok-Tétény Szociális Szolgálata és a Családi- és Gyermekjóléti Központ Budapest Főváros Kormányhivatala vizsgálata szerint jogszerűen, szakszerűn és maximális segítő szándékkal gondoskodott Halmai Károlyról.  Kilakoltatás nem történt, az idős férfi önként adta vissza a lakáskulcsát a Vagyongazdálkodási Irodának.

Előzmények

Karcsi bácsi évek óta önkormányzati lakásban lakott, sokáig rendezett körülmények között. Majd változás állt be életébe és úgy tűnt nehezen birkózik meg egyedül problémáival. Ezt lakókörnyezete is észlelte, akik felkeresték Budafok-Tétény Önkormányzatát a segítség reményében. Közben sajnos a lakás használatával kapcsolatos díjak fizetésével is elmaradt az idős bérlő. Az önkormányzat Vagyongazdálkodási Irodája levélben hívta fel a figyelmét tartozására és az ezzel járó jogi következményekre. Ezzel egyidejűleg természetesen a Család- és Gyermekjóléti Központ (CSGYJK) is tudomást szerzett az ügyről, akik azonnal segítségére siettek, tájékoztatták tartozás kiegyenlítésének lehetőségeiről és az egyéb segítségi formákról (mint pl. az idősotthoni elhelyezés).

Ismeretlen oknál fogva Karcsi bácsi nem rendezte tartozását, így a CSGYJK gondozója személyesen próbált vele egyeztetni hónapokon keresztül, összesen öt alkalommal. Végül június közepén sikerült találkozniuk, amikor is a férfi vállalta tartozásának megfizetését, a további együttműködést és az életvezetési gondjai miatt, a gondozói ellátást. A Családsegítő mindvégig nyitottan és minden segítséget megadva tartotta a kapcsolatot ügyfelével, személyesen elkísérte és rendezte személyi igazolványa és TAJ kártyája elkészítésének költségét, kitakaríttatták és lomtalanították lakását. Július végén az idős bácsi úgy döntött, önként átadja lakásának kulcsait a Vagyongazdálkodási Irodának. Mindeközben gondozója megkezdte az idősotthoni elhelyezését intézni és addig átmeneti szállást keresni neki. A Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Idősek Otthonába való felvételéig Karcsi bácsi, a Baptista Integrációs Központ egyik intézményében, egy 3-4 ágyas szobában várhatta volna végleges elhelyezését.  Ekkor jött a nem várt segítség.

Karcsi bácsi „megmentése”

Az idős férfi a Város Mindenkié Csoport tagjai kíséretében a baptisták átmeneti szállást nyújtó intézményét 1 nap után elhagyta és ismeretlen helyre távozott. Híradások szerint egy belvárosi lakásban helyezték el, majd később már arról értesülhettünk, hogy a Menhely Alapítvány egy átmeneti szállásra vitte.
Mindennek következtében az önkormányzat és szociális intézménye nem tudta vele tartani a kapcsolatot, érdemben nem tudott neki a továbbiakban segíteni. Jóllehet időközben egy másik, azonnali beköltözési lehetőséget felkínáló otthont is találtak a szükségben lévő férfi számára. Erről azonban még csak tájékoztatni sem tudták a bácsit.
Az idősotthon már augusztustól komfortos és élethelyzetére való tekintettel szakszerű gondoskodást jelentett volna számára.
A Menhely Alapítvány ettől fosztotta meg az öreg urat, azzal, hogy közbeavatkozott és kiemelte a jól működő önkormányzati szociális ellátórendszerből. Az ügyben a Kormányhivatal is vizsgálatot folytatott és megállapította, hogy a lehető legkörültekintőbben és szabályosan járt el az önkormányzati intézmény.

Minden jó, ha a vége jó

Több mint 4 hónap hányattatás után Karcsi bácsi nevében segítői már a lakást visszakövetelve jelentkeztek. A bácsi a korábbi nyilatkozataiból feltételezhetően nem a lakáshoz ragaszkodott, maga is belátta, hogy az állandó, 24 órás gondoskodás lenne a legjobb számára egy idősotthonban. Családja sajnos nem támogatja, így egyedülállóként egy ilyen intézményben új barátokra és pótcsaládra lelhet. Saját lakrészébe elvonulhatna, a közös helyiségekben társasági életet is élhetne.
Az önkormányzat célja, hogy minden kerületi rászoruló személynek és családnak megadja azt a segítséget, ami számukra is a legmegfelelőbb.
A kialakult új helyzetben az önkormányzat, feltételezve, hogy Karcsi bácsi valóban a lakásba szeretne visszaköltözni, új szerződés megkötését látta célszerűnek. Mindemellett az önkormányzat továbbra is intenzív személyes gondoskodást ajánlott fel neki.

Karcsi bácsi november 29-én végül aláírta a lakáshasználati szerződést, amelyben kifejezetten igényli az akár mindennapi szociális gondozói segítséget a budafok-tétényi Szociális Szolgálat munkatársától.  Ennek kapcsán előreláthatólag a jövő héten megállapodást kötnek, amelyben pontosítják, hogy miben igényli a férfi a segítséget és a szakemberek, mit látnak elengedhetetlennek. Ezzel párhuzamosan az Alapítvány is biztosít egy gondozót Karcsi bácsi mellé, aki többek között a pénzügyeit kezeli majd.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.